Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Presek stanja epidemije malih boginja - obolelo 42

rss

25.01.2018.

Iz aleksinačkog Doma zdravlja obaveštavaju javnost da je broj obolelih od malih boginja na području aleksinačke opštine 42, od toga 13 dece.

Dom zdravlja u Aleksincu

Odsek za epidemiologiju Doma zdravlja Aleksinac prijavio je epidemiju malih boginja na teritoriji opštine Aleksinac 10. januara 2018. godine.

Među obolelima su najpre dominirale odrasle osobe koje rade na javnim mestima (javne ustanove, pijace, prodavnice…), a poslednjih dana raste broj obolele dece iz kontakata. Očekuje se dalje širenje epidemije.

Takođe, u okviru gore navedenog broja, obolelo je i pet zdravstvenih radnika, tri iz Doma zdravlja Aleksinac i dva iz Opšte bolnice.

 

Batut: U Srbiji registrovano 1.269 slučajeva malih boginja

U Srbiji i srpskim opštinama na Kosovu registrovano je 1.269 slučajeva malih boginja, navodi se u današnjem izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut". Kako se navodi od ukupnog broja 631 slučaj laboratorijski je potvrđen u Institutu "Torlak".

Prvi slučajevi malih boginja prijavljeni su u oktobru, a od tada su od komplikacija izazvanih morbilama preminule dve osobe - dvogodišnje dete iz Aleksinca i muškarac (30) iz Beograda, što je prvi registrovani smrtni slučaj izazvana malim boginjama posle 20 godina u Srbiji. Preminuli nisu bili vakcinisani.

Najmlađa osoba obolela od morbila stara je mesec i po dana, a najstarija ima 60 godina. Najveći broj obolelih, 93 odsto, je nevakcinisan, nepotpuno vakcinisan ili nepoznatog vakcinalnog statusa. ;Od ukupnog broja obolelih, 33 odsto je hospitalizovano. Kod 159 osoba registrovane su komplikacije, prvenstveno upala pluća.

Najveći broj obolelih registrovan je u Beogradu (452), zatim u srpskim opštinama na Kosovu (290), u Nišu (240), u Kraljevu (120).

Komentara: 1


# Dom zdravlja boginje epidemija
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+3) (-2)

    ????????? 11.04.2018.
    Povecava se broj obolelih, predvidja se ekspanzija u maju a u Aleksincu nikakve mere nisu preduzete. Odete u dom zdravlja npr. da vam prepisu lekove za hronicnu bolest a tamo naletite na petoro obolelih od morbila koje tek izbijaju.I naravno oni kijaju, kašlju, pričaju u onom uskom hodniku gde ne može ni igla da padne, sa hermetički zatvorenim prozorima gde ni dašak svežeg vazduha nema i posledica je još obolelih od morbila. Mislim da jedino u Aleksinačkom domu zdravlja ništa nije preduzeto da se oboleli od boginja izdvoje i da imaju poseban prostor gde će biti pregledani i gde će čekati na lekarski pregled. Stvarno nema smisla to što niko ništa ne preduzima po tom pitanju. Kada sam pitala doktorku šta će oboleli od morbila (kome su tek počele da izbijaju) rekla je da ih nemaju gde a onda su ona i sestra komentarisale predamnom ovako: "Kada bi ljudi znali da ne mogu da se zaraze kada boginje izbiju, nego samo pre nego što izbiju ne bi pravili dramu" Pa se onda pitate gde je ta doktorka završila medicinski fakultet i kako kada ne zna sledeće: "Male boginje se prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom (poljubac, rukovanje), putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba (kašalj, kijanje) i retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta. Obolela osoba je zarazna poslednjeg dana inkubacije (kada je još uvek bez tegoba), 4 dana pre izbijanja ospe i 4 dana nakon izbijanja ospe." Znači u onom šupljarniku od Doma zdravlja u Aleksincu gde ne možeš da se mimoidješ sa drugim pacijentom a da ne duva u tebe i ne pljuje te dok priča MORAŠ DA SE ZARAZIŠ HTEO NE HTEO. PITANJE JE ZA NADLEŽNE ŠTA STE PREDUZELI PO TOM PITANJU i zašto niste odvojili jednu prostoriju u prizemlju gde će se primati osobe obolele od boginja i tako se smanji broj obolelih. KO SME TO PITANJE NADLEŽNIMA DA POSTAVI


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima