Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Na teritoriji opštine 164 obolela od malih boginja

rss

13.02.2018. Dom Zdravlja Aleksinac

Povodom epidemije malih boginja saopštenjem se obratio Dom Zdravlja Aleksinac

Dom zdravlja u Aleksincu

Kao što je poznato, Odsek za epidemiologiju Doma zdravlja Aleksinac prijavio je epidemiju malih boginja na teritoriji opštine Aleksinac 10. januara 2018. godine (OVDE).

Obaveštavamo zainteresovanu javnost da je broj obolelih dostigao 164, zaključno sa današnjim danom.

Takođe, u okviru navedenog broja, obolelo je i 16 zdravstvenih radnika, 11 iz Doma zdravlja Aleksinac i 5 iz Opšte bolnice, što ozbiljno narušava rad ovih ustanova, i molimo pacijente za više razumevanja, jer iz dana u dan sve je manje zdravstvenih radnika koji mogu raditi sa pacijentima.

Među obolelima su najpre dominirale odrasle osobe koje rade na javnim mestima (javne ustanove, pijace, prodavnice…) a poslednjih dana raste broj obolele dece iz kontakata. Očekuje se dalje širenje epidemije. Pozivamo građane na ozbiljnost, jer epidemija će se sigurno dalje intenzivno širiti među nevakcinisanima svih starosnih dobi. Jedina prava mera prevencije je vakcinacija, jer lek ne postoji. Na gore navedenom linku navedene su karakteristike ovog oboljenja.

Male boginje se prenose kapljičnim putem, virus se širi u okolni vazduh govorom, kašljanjem i kijanjem, ali i direktnim kontaktom sa sekretima obolele osobe koji dolaze iz usta i nosa, ali i preko predmeta kontaminiranim kapljicama iz usta obolelog. Pošto se virus veoma lako prenosi sa čoveka na čoveka, moguće je zaraziti i više od 90 procenata osoba koje su bile u kontaktu sa obolelim tokom zaraznog perioda, ako osobe iz kontakta nisu vakcinisane ili nisu prebolele male boginje. Virus opstaje na predmetima i površinama do 2 sata.

 

Posebno javnosti napominjemo sledeće:

Shodno članu 32. stav 4. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službeni Glasnik“ RS 15/2016), za boravak dece u predškolskim i školskim ustanovama, kao i u ustanovama za smeštaj dece bez roditeljskog staranja neophodno je da su ispunjeni uslovi iz stava 3. tačka 1. ovog člana, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje dr medicine odgovarajuće specijalnosti ili Stručni tim za kontraindikacije.

Stav 3. tačka 1. član 32. navedenog Zakona propisuje da je imunizacija obavezna za lica određenog uzrasta protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize, malih boginja, rubele, zaušaka, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B i oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije.

Prema tome predškolske i školske ustanove shodno navedenom Zakonu za boravak dece moraju raspolagati dokazima da su deca, shodno njihovom uzrastu uredno vakcinisana protiv gore navedenih bolesti. Boravak nevakcinisane dece je moguć samo u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije.

Privremenu kotraindikaciju za imunizaciju protiv određene zarazne bolesti utvrđuje doktor medicine ili doktor specijalista odgovarajuće grane medicine koji sprovodi imunizaciju, odnosno pod čijim nadzorom se ona sprovodi, pregledom lica koja se imunizuju i uvidom u zdravstvenu dokumentaciju tih lica. Postojanje privremene kontraindikacije upisuje se u zdravstvenu dokumentaciju i određuje se vreme i mesto odložene imunizacije.

Trajne kontraindikacije za primenu određene vakcine utvrđuje Stručni tim za kontraindikacije, koji imenuje Institut za javno zdravlje. Stručni tim utvrđuje trajne kontraindikacije na zahtev doktora medicine ili doktora specijaliste odgovarajuće grane medicine koji sprovodi imunizaciju.

Detaljnije informacije o utvrđivanju privremenih i trajnih kontraindikacija možete pročitati u Pravilniku o imunizaciji i načinu zaštite lekovima („Službeni Glasnik“ RS 88/2017), počev od člana 8. do člana 12.

Pošto je shodno navedenom Zakonu, nemoguće upisati decu u vrtić ili školu ako nisu kompletno vakcinisana, molimo roditelje da se redovno odazivaju pozivima za vakcinaciju dece, a ako nekim slučajem takve pozive ne dobiju, da se jave izabranom pedijatru radi dobijanja pune informacije i vakcinisanja dece.

Komentara: 1


# Dom zdravlja boginje epidemija Institut za javno zdravlje
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+3) (-2)

    Cudim se cudim 11.04.2018.
    Povecava se broj obolelih, predvidja se ekspanzija u maju a u Aleksincu nikakve mere nisu preduzete. Odete u dom zdravlja npr. da vam prepisu lekove za hronicnu bolest a tamo naletite na petoro obolelih od morbila koje tek izbijaju.I naravno oni kijaju, kašlju, pričaju u onom uskom hodniku gde ne može ni igla da padne, sa hermetički zatvorenim prozorima gde ni dašak svežeg vazduha nema i posledica je još obolelih od morbila. Mislim da jedino u Aleksinačkom domu zdravlja ništa nije preduzeto da se oboleli od boginja izdvoje i da imaju poseban prostor gde će biti pregledani i gde će čekati na lekarski pregled. Stvarno nema smisla to što niko ništa ne preduzima po tom pitanju. Kada sam pitala doktorku šta će oboleli od morbila (kome su tek počele da izbijaju) rekla je da ih nemaju gde a onda su ona i sestra komentarisale predamnom ovako: "Kada bi ljudi znali da ne mogu da se zaraze kada boginje izbiju, nego samo pre nego što izbiju ne bi pravili dramu" Pa se onda pitate gde je ta doktorka završila medicinski fakultet i kako kada ne zna sledeće: "Male boginje se prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom (poljubac, rukovanje), putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba (kašalj, kijanje) i retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta. Obolela osoba je zarazna poslednjeg dana inkubacije (kada je još uvek bez tegoba), 4 dana pre izbijanja ospe i 4 dana nakon izbijanja ospe." Znači u onom šupljarniku od Doma zdravlja u Aleksincu gde ne možeš da se mimoidješ sa drugim pacijentom a da ne duva u tebe i ne pljuje te dok priča MORAŠ DA SE ZARAZIŠ HTEO NE HTEO. PITANJE JE ZA NADLEŽNE ŠTA STE PREDUZELI PO TOM PITANJU i zašto niste odvojili jednu prostoriju u prizemlju gde će se primati osobe obolele od boginja i tako se smanji broj obolelih. KO SME TO PITANJE NADLEŽNIMA DA POSTAVI


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima