Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Pogoršava se epidemiološka situacija u Aleksincu: Broj obolelih od morbila narastao na 277

rss

23.02.2018.

277 obolelih u epidemiji malih boginja na teritoriji opštine Aleksinac, aleksinački Dom zdravlja desetkovan

Dom zdravlja u Aleksincu

Iz Domazdravlja u Aleksincu obaveštavaju javnost da je broj obolelih dostigao 277, zaključno sa današnjim danom.

U okviru navedenog broja, obolela su i 23 radnika zdravstvenih ustanova, 17 iz Doma zdravlja Aleksinac (10 procenata zaposlenih) i 6 iz Opšte bolnice, što sve ozbiljnije narušava rad ovih ustanova.

Stoga iz ove ustanove mole pacijente za više razumevanja, jer iz dana u dan sve je manje zdravstvenih radnika koji mogu raditi sa pacijentima.

Među obolelima su najpre dominirale odrasle osobe koje rade na javnim mestima (javne ustanove, pijace, prodavnice…) a sada raste broj obolele dece iz kontakata, kao i iz drugih kontakata. Očekuje se dalje širenje epidemije.

- Pozivamo građane na ozbiljnost, jer epidemija će se sigurno dalje intenzivno širiti među nevakcinisanima svih starosnih dobi. Jedina prava mera prevencije je vakcinacija, jer lek ne postoji, stoji u saopštenju Doma zdravlja.

Male boginje se prenose kapljičnim putem, virus se širi u okolni vazduh govorom, kašljanjem i kijanjem, ali i direktnim kontaktom sa sekretima obolele osobe koji dolaze iz usta i nosa, ali i preko predmeta kontaminiranim kapljicama iz usta obolelog. Pošto se virus veoma lako prenosi sa čoveka na čoveka, moguće je zaraziti i više od 90 procenata osoba koje su bile u kontaktu sa obolelim tokom zaraznog perioda, ako osobe iz kontakta nisu vakcinisane ili nisu prebolele male boginje. Virus opstaje na predmetima i površinama do 2 sata.

 

Obavezna vakcinacija dece

Shodno članu 32. stav 4. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službeni Glasnik“ RS 15/2016), za boravak dece u predškolskim i školskim ustanovama, kao i u ustanovama za smeštaj dece bez roditeljskog staranja neophodno je da su ispunjeni uslovi iz stava 3. tačka 1. ovog člana, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje dr medicine odgovarajuće specijalnosti ili Stručni tim za kontraindikacije.

Stav 3. tačka 1. član 32. navedenog Zakona propisuje da je imunizacija obavezna za lica određenog uzrasta protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize, malih boginja, rubele, zaušaka, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B i oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije.

Prema tome predškolske i školske ustanove shodno navedenom Zakonu za boravak dece moraju raspolagati dokazima da su deca, shodno njihovom uzrastu uredno vakcinisana protiv gore navedenih bolesti. Boravak nevakcinisane dece je moguć samo u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije.

Privremenu kotraindikaciju za imunizaciju protiv određene zarazne bolesti utvrđuje doktor medicine ili doktor specijalista odgovarajuće grane medicine koji sprovodi imunizaciju, odnosno pod čijim nadzorom se ona sprovodi, pregledom lica koja se imunizuju i uvidom u zdravstvenu dokumentaciju tih lica. Postojanje privremene kontraindikacije upisuje se u zdravstvenu dokumentaciju i određuje se vreme i mesto odložene imunizacije.

Trajne kontraindikacije za primenu određene vakcine utvrđuje Stručni tim za kontraindikacije, koji imenuje Institut za javno zdravlje. Stručni tim utvrđuje trajne kontraindikacije na zahtev doktora medicine ili doktora specijaliste odgovarajuće grane medicine koji sprovodi imunizaciju.

Detaljnije informacije o utvrđivanju privremenih i trajnih kontraindikacija možete pročitati u Pravilniku o imunizaciji i načinu zaštite lekovima („Službeni Glasnik“ RS 88/2017), počev od člana 8. do člana 12.

Pošto je shodno navedenom Zakonu, nemoguće upisati decu u vrtić ili školu ako nisu kompletno vakcinisana, molimo roditelje da se redovno odazivaju pozivima za vakcinaciju dece, a ako nekim slučajem takve pozive ne dobiju, da se jave izabranom pedijatru radi dobijanja pune informacije i vakcinisanja dece.

Dom Zdravlja Aleksinac


# Dom zdravlja boginje epidemija Institut za javno zdravlje
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima