Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Zahvaljujući dobrim ljudima Sofija nastavlja svoju borbu

rss

07.08.2019. Izvor: vesti-online.com

Krhki organizam Sofije Nakić (16) iz Žitkovca kod Aleksinca, obolele od sarkoma vezivnog tkiva u sinusnoj šupljini i na mekom nepcu, opet je posustao i uputio alarm na pozornost, ali i signal za novu brigu. Rešenje će, po svemu sudeći, morati da se potraži u Turskoj, a to je za njenu porodicu u ovom času nepremostiva prepreka.

Foto: arhiva

Istina, zahvaljujući dobrim ljudima iz dijaspore i sugrađanima, ova ljupka devojčica odlučno je nastavila borbu za zdravlje, od kada je počela da koristi imunološku terapiju, ali joj je podrška i dalje potrebna, jer to nije dovoljno da se izbori sa teškom bolešću koja ju je ophrvala.

– Nekoliko nedelja naša Sofija je bila mnogo bolje od kada je krenula sa terapijom imunofanom zahvaljujući mnogim dobrim ljudima koji su izdvojili novac i vreme i nabavili ga. Koliko sam im samo zahvalan, nebo zna. Što se tiče hemoterapije, ona je prekinuta do daljeg i sad je Sofija na takozvanoj terapiji održavanja, šta god to značilo. S te strane nema nekih novosti, ali možda je baš zbog toga došlo do druge komplikacije – tromboze – rekao je našim novinarima brižni otac Bojan Nakić (40) i dodao:

– Sofijino stanje je, generalno stabilno, međutim dobila je tu trombozu, koja je, kako kažu lekari očekivana kao reakcija na terapije koje je ranije primala, ali ne u toj meri u kojoj je Sofiju zadesila, jer je ođednom sva otekla i pomodrela. Tako su joj nekih četiri dana radili sve moguće testove, dok nisu bili sigurni šta je. Tromboza joj je začepila neke krvne sudove i zato je otekla. Primarno je da lekari reše trenutno stanje jer od oteklina ne može da funkcioniše. I ovako je prikovana za krevet, jer su joj atrofirali mišići na nogama, a sad joj je i gornji deo tela skoro pa nefunkcionalan. Čekamo septembar i eventualni odlazak na prvi pregled u Tursku. Stigao mi je predračun za prvi pregled i iznosi 3.800 evra. To je dijagnostički pregled, na kom bi trebalo da ustanove način i vrstu lečenja, terapije i cenu, koja je, kao što sam i ranije rekao, ne manja od 20.000 evra.

Tačan iznos i cenu lečenja, Nakići će znati tek kada budu otišli u Tursku, a do tada Sofija mora da bude dobro i stabilnog stanja, kako bi podnela put.

– U trenutnom stanju u kakvom je, Sofija ne može da putuje. Nadam se da će se to uskoro popraviti da bismo mogli da isplaniramo put. Što se tiče akcije, ona je stala. Doskoro je i stizalo ponešto, što se tiče podrške iz Srbije, ona je stala, pa tu i tamo ima po koja uplata, ali troškovi su veći od onoga što se prikupi. Zato se plašim da nećemo imati dovoljno novca za lečenje. Plašim se i da odemo na pregled, da to platimo i onda da nemamo novac za dalje, ako me razumete. Ne znam više, nisam pametan, ne znam šta ću i kako. Nadam se samo da dobri ljudi neće dići ruke od nas – iskreno će požrtvovani otac Bojan Nakić.

Hvala dobri zemljaci!

– Do sada je za pomoć Sofiji sakupljeno preko 7.000 evra zbog čega smo odlučili da razmotrimo lečenje u inostranstvu. Sada će nam samo za pregled biti potrebno 3.800 evra. Među poslednjim donacijama koje su pristigle jeste 180 franaka i 5 evra od Aleksandre Oser, njene sestre Sunčice, njihovih porodica i prijatelja.

I Milan Čubrilo je napravio jednu akciju u lokalu Miše Šekarića u Herisauu, gde je sakupljeno 480 CHF, na čemu se ovom prilikom svima do neba zahvaljujem.

Nažalost, nastavak lečenja u Srbiji više nije opcija, jer je od poslednje hemoterapije Sofija dobila sepsu, a sada i trombozu, zbog čega smo i odlučili da se obratimo klinici u Turskoj. Beskrajno hvala svim dobrim ljudima koji su priskočili u pomoć, kao i “Vestima”. Mnogo nam znači podrška i iskreno se nadamo da će biti uz nas da dobijemo ovu tešku bitku za zdravlje – naveo je Bojan Nakić.

Računi za pomoć

Budući da će Sofija lečenje možda morati da nastavi u inostranstvu, ko želi da pomogne da izbori i tu tešku bitku, može stupiti u kontakt sa ocem Bojanom Nakićem putem telefona na broj: +381 66 05 77 75 i dogovoriti se oko načina dostave pomoći.


Donacije mogu uplatiti i na devizni račun otvoren u UniCredit banci na ime:

Bojan Nakić, Baštovanska 17, Žitkovac, 18210 Aleksinac, Srbija

RS35170001042537200153, SWIFT BSNRKCKELDMG

Broj dinarskog računa je: 170-0010425372000-56

Komentara: 1


# Aleksinac Žitkovac lečenje zdravlje lekari devojčica troškovi humanitarna pomoć Sofija Nakić
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+3) (-)

    Tina 21.08.2019.
    Svaka cast sto je svaki tekst pisan cirilicom (ja u svom telefonu to ne umem da prepravim ?) ali skrenula bih paznju na to da broj deviznog racuna pisete latinicom, jer ko zeli da pomogne iz inostranstva imace problem kad banci odnese instrukcije za placanje u kojima pise "SNJIFT SNDKDKZL" umesto "SWIFT BSNRKCKELDM npr kao i RS170....


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima