Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Интервју: Истине и заблуде о коронавирусу (први део)

rss

27.03.2020. Алексинац.нет

Ризици нису исти широм света, а разликују се у зависности од врсте опасности, локалитета, изложености, „рањивости“ и капацитета за поступање у ванредним ситуацијама. Овога пута, у међународним односима, по ко зна који пута загосподарила је сила, можда до сада најопаснији биолошки вирус - коронавирус. Главни извор је била многољудна светска сила Кина, а онда је кренуо силовито (уз бројне начине ширења) на све стране света (у Италији и Шпанији највише).

Интервју: Истине и заблуде о коронавирусу (први део)

Да ли је ово опасније од бројних и учесталих болести: малигне болести су злоћудни тумори, а злоћудна обољења (канцер, рак, тумор, карцином), а то су болести које карактерише неконтролисана деоба ћелија узрокована оштећењем ћелијског ДНК услед мутације и способности тих ћелија да продру у остатак ткива директним урастањем или метастазом.

Разговор водимо са једним од најкомпететнијим научником на просторима држава Балкана и шире, пуковником АБХО, Академиком проф. др Радетом Биочанином-пуковник АБХО, ред. универзитетским професором ИУТ Травник, чланом Центра за стратешка истраживања националне безбедности, чланом Научног комитета Руске академије наука и Научним саветником за дефендолошка истраживања.

Господине Биочанин, Ви сте Члан Управног одбора Удружења “Цар лазар” Крушевац, а сада носилац листе кандидата “ЗА ЖИВОТ БЕЗ БРИГЕ ЗА СИГУРНО СУТРА” на предстојећим парламентарним изборима. У низу активности из богате Програмске оријентације уназад годину дана, имали сте више научно-стручних трибима у Расинском округу, Травнику, Пожаревцу, Кучеву, Врњачкој бањи и др. градовима и општинама. Једна од тих (дат назив на слици) визионрски односио се на догађаје, који су сада актуелни, у вези вируса?

Шта сада знамо о вирусу?

Ковид-19 вирус је члан породице коронавируса који је прешао са животиња на људе крајем прошле године. Многи од њих који су се прво заразили, или су радили, или често били у продавници на велетржници с морском храном Хуанан у центру кинеског града Вухан. Необично за вирус који је направио скок с једне врсте на другу, чини се да се ефективно преноси на људе – тренутне процене показују да ће просечна особа, која “ухвати” овај вирус без јаких мера задржавања, пренети вирус на још двоје. Чини се да вирус има и већу смртност од уобичајених болести попут сезонског грипа. Комбинација способности коронавируса за ширење и изазивање озбиљних болести навела је многе земље да уведу или планирају опсежне мере заштите јавног здравља, чији је циљ да задрже и ограниче утицај ове пандемије.

Први случајеви коронавируса (Ковида-19) забележени су у Кини, да би се затим проширили на остатак света. Жаришта овог вируса су у Италији, Јужној Кореји и Ирану, где је највећи број умрлих. Од 500.000 заражених широм света, 22.000 умрлих и 120.000 излечених, више од 90% случајева је у четири земље, а у две од њих је број случајева у наглом паду – у Кини и Јужној Кореји.


Инсерт интервјуа у Вечерњим новостима "БАЦИЛИ КАО ПРОЈЕКТИЛИ", објављен давног 05. фебруара 2006. године. Коинциденција, дугорочна прогноза или нешто треће.

Осим класичног тероризма велику претњу за човечанство представља и биотероризам, јер је биолошко оружје и даље најјефтиније, најприступачније а по својим ефектима најопасније упозорава пуковник проф. др Раде Биочанин, доктор хемијских наука.
Он за "Новости" објашњава да у биолошка оружја спадају разни микроорганизми (углавном бактерије и вируси). Циљ је да се у нападнутој земљи и војсци изазове епидемија.
- По веома ниској цени, ратом захваћеној земљи може се задати тежак ударац на целој дубини територије - објашњава Биочанин. - Губици од заразних болести често су већи од оних у борбеним дејствима, па је тако у ратовима на тлу Европе у минулом веку, од заразних болести страдало 6.500 цивила и војника. И ако међународне конвенције то забрањују, производња овог опасног оружја је настављена. То потврђују и повремени биолошки удеси или биотероризам, као што је био случај у Свердсловском
1979. године када је "одбегли" бацил антракса тешко инфицирао више од хиљаду људи.

Да ли употреба Б-оружја данас представља реалну опасност? …
- Биолошко оружје је примењивано у бројним ратовима, а поседују га у великим количинама многе земље, па зато постоји опасност од његове употребе. Постоји велики број биолошких агенаса који могу путем размножавања и лучења токсина да проузрокују масовна обољења и смрт људи и животиња. Брзо и сигурно доказивање агенса практично је неизводљиво, а они се лако преносе и расеју на нова подручја.


Може ли се генетички инжењеринг злоупотребити у војне сврхе?

Та опасност постоји. Многи стручњаци данас истражују могућност коришћења у војне сврхе продуката генетичког инжењеринга на ћелијама или организмима, који могу да изазову штетне последице. Експерименти се и даље настављају иако је њихова употреба забрањена. Футуролози предвиђају употребу наоружања и микротехнологије и ограниченог биолошког рата.

Значи ли то да хумани ген може да буде злоупотребљен?

Свакако. Хумани ген може да буде идеално биолошко оружје, ако се у околину убаце вируси и бактерије са измењеним својствима од којих људи обољевају. Пентагон и НАТО увелико истражују како да створе савршеног и на све отпорног борца сутрашњице.

Постоји ли ефикасан начин за борбу против биолошког оружја?

Већина научника и стручњака су песимисти у погледу одбране од терористичког дејства биолошким оружјем. Многи чак сматрају да не постоји адекватан систем контроле наоружања, изузев војних складишта. Али, против биотероризма се мора борити превентивно, уз благовремено откривање узрока који подстичу савремени тероризам.

Злокобни вирус (око 40 пута опаснији од грипа средњег интезитета) се експоненцијално шири на све стране. Вирус је присутан на свим континентима осим леденог Антарктика, а многе земље су као меру предострожности и спрјечавања ширења вируса увеле затварање граница, ванредно стање или полицијски час. Вирус је присутан на свим континентима осим леденог Антарктика, а многе земље су као меру предострожности и спрјечавања ширења вируса увеле затварање граница. У САД је забележено 6.500 заражених корона вирусом и 131 смртни случај, од чега је око ½ у држави Вашингтон. Данас, боримо се за слободу и истину, али то некоме можда смета. Има зналаца-бораца, који су против обавезне вакцинације и фармацеутске мафије и који су против маркетинг-вируса. То су храбре, неустрашиве, харизматичне, борбене, непоколебљиве и надасве правичне особе. По свој прилици, сада смо све грипове подвели под само један - коронавирус, а подсетили би, да према WHO подацима од досадашњих грипова умирало је око 650.000 особа, тј. 1750 дневно је умирало од респираторне инфекције (у САД 167).

Број заражених људи у свету новим коронавирусом сваким даном је све већи, а повећава се и број преминулих. Епидемија корона вируса широм света зауставила је живот, а као његов саставни део и спорт проживљава тешке тренутке под налетом болести. Пандемија је опасно погодила и тенис и прекинула један од историјски потенцијално најспектаклуарнијих окршаја тројице највећих играча у овој ери - Новака Ђоковића, Рафаела Надала и Роџера Федерера.

Истовремено, научници прате и како се креће број оних који су прележали заразу коронавирусом. Мадрид и Лондон суочавају се са тежим размерама епидемије корона вируса од Ломбардије у Италији, а стопа смртности у ова два града удвостручује се свака два дана. Међутим, Њујорк би могао све да их надмаши у црној статистици. У Европи најтежа ситуација је у Италији гђе је до сада преминуло 6.820 особа, а оболело 69.100 особа. И даље је најтеже погођен округ Милана у региону Ломбардија, где је умрло 3.456 људи, а у последња 24 часа 361 особа. Зараза корона вирусом до сада је потврђена код више од 415.000 особа широм света, од којих је умрло више од 18.000 особа, а 108.000 је излечено (у 192 државе света).

Одмах за њом по бројности случајева су Шпанија, где је заражено 39.673 (умрло 2.696). Ситуација са епидемијом корона вируса је „врло забрињавајућа“ и „погоршава се јако брзо“. У САД је 85.553 заражених, па су тиме претекле Кину, из које је вирус ЦОВИД-19 потекао. У Немачкој број заражених је сада 36.508, а умрло 198. У Француској 1.000 мртвих, а Гутереш зове на усвајање "ратног плана". То је повећање од 28%, што је Француску учинило петом државом у свету која је прешла праг од 1.000 смртних случајева, након Кине, Италије, Ирана и Шпаније. У Румунији је заражено 762 особе, Холандији 811 (умрло 63), у В. Британији 8077 (умрло 422), у БиХ заражено 153, Хрватској 382, у Швајцарској преко 9.000 (умрло 90), у Словенији заражено 480, у Црној Гори 47, у РС 114… Три особе преминуле у Србији због корона вируса, а заражене 303 особе. Дакле, ближимо се цифри заражених у свету од 500.00 заражених.

У Немачкој рапидно расте број заражених. Број оболелих од короне у Немачкој достигао 15.000, само у последња 24 сата потврђено 2.500 нових случајева. Јавни живот је замро, а у граду Диселдорф корона одређује живот и смрт. Прихват све већег броја заражених/оболелих организован је у болничким зградама, касарнама, сајамским и спортским објектима. Све подсећа на ратне, пољске болнице, мада нико није био спреман за пандемију глобалних размера.

Иранска државна телевизија објавила је да је још 97 људи умрло од коронавируса, чиме је број умрлих порастао на 611.У Ирану је потврђено 12.729 случајева коронавируса. То је најтеже погођена држава на Блиском истоку, а заражени су и неки високи званичници. АФП јавља да више од 10.000 мртвих од корона вируса у свету, а 1/4 милиона заражених. Најмање 10.316 особа је до сада умрло од последица корона вируса у свету, подаци су Франс преса, који су прикупљени од званичних извора. Вирус је присутан на свим континентима осим леденог Антарктика, а многе земље су као меру предострожности и спречавања ширења вируса увеле затварање граница.
Нагло ширење броја заражених у Африци од опаког вируса, још неколико држава затворило границе. Још неколико афричких земаља је затворило границе, пошто ширење короне прети да претвори континент са 1,3 милијарде становника у нови фронт “борбе” против пандемије.

У Русији је број заражених у односу на број становника јако мали. Они поступају врло ригорозно. Они су копнену границу са Кином затворили, авио саобраћај су редуковали и све своје грађане су повукли из Кине. Евакуисали су чак и грађане Украјине и још неких других земаља. Руси воде рачуна о томе да не дође до панике. Ја нисам видео да ико у Москви има маску. У штампи та тема није на првим страницама. Руси су том проблему приступили опрезно, озбиљно и одговорно. Радње нису опустошене, свега има и нико не ствара залихе. Кажу да је Русија непобедива, па јој ни корона вирус не може ништа.

Приказ жаришта Корона вируса, одакле је све кренуло

Да ли вируси могу бити од генетског материјала?

Да подсетимо још једном - вируси су суштински делови генетског материјала у протеинском омотачу. Они се могу репродуковати инфекцијом (насељавањем и продирањем) у одговарајуће ћелије домаћина и присвајајањем био-хемијског материјала који ту нађу. Протеини који чине један вирус су карактеристични за сваку врсту вируса. За разлику од обмотавања и преношења генетских инфомација нетакнутим, композиција протеина за дати вирус резултира једним специфичним обликом за фрагмент вируса. За овај вирус се може рећи да брже мутира од осталих, ако поглдамо историјат истих.

Мање је познато да постоје честице (фрагменти) генског материјала, који изгледају као вируси, али то нису. Ови фрагменти се тако називају фрагментима “налик вирусима”. Такви фрагменти нису ретки и налазе се често у плацентама, као и у окружењу ћелијских култура у лабораторијама. Ови фрагменти су често “мутили воду” када су у питању истраживања у вези АИДС-а јер су неки фрагменти управо налик њима названи ХИВ. До данас нити један није окарактерисан и није показано да постоји као ентитет који би оправдао назив “вирус”.

Колико дуго вирус може да опстане на површинама, колико је дуго опасан и да ли је могуће заразити се само једном честицом Ковид-19?

Све више луди борави у затвореном простору, како би избегли контакт са особама које су потенцијално заражене Ковид-19. Али у светлу недавног извештаја америчког Центра за контролу и превецију болести (ЦДЦ), која каже да ДНК вируса – или генетска информација о коронавирусу – може да опстане на површинама око две седмице, а после 17 дана је пронађено на крузерима Дајмонд принцес и Гранд принцес: Поставља се питање како се заштити и после колико дана је опасан по људе. Није познато да ли је вирус после толико дана заразан по друге, или су у питању остаци вируса који је неактиван. Такође се поставило питање шта је онда са другим површинама, са продавницама, намирницама, торбама и сл. које се фреквентно додирују. На бакру могуће га открити у временском оквиру до четири сата, на картону до 24 сата, а на пластици и челику до 72 сата. Али је важно приметити да се количина вируса с временом нагло смањивала на свакој од тих површина. Стога би ризик од инфекције додиром вероватно с временом био смањен.

Постоји одређена количина вирусних честица којој морате да будете изложени да бисте се заразили. Ако сте имали само једну вирусну честицу на прсту, мало је вероватно да ћете се заразити. Неки вируси су веома моћни, потребно вам је само десет честица да се инфициате, док ће вам за други бити потребни милиони. Што је мање вирусних честица којима сте изложени, то је мања вероватноћа да ћете се заразити. вероватније је да се људи заразе блиским контактом са оболелом особом, него додиром контаминиране површине. Поред тога, још увек је важно бити свестан шта додирујемо, посебно површине које су најизложеније, и бити опрезан и темељно опрати руке после додиривања ствари. Нпр. чекаонице, јавни превоз или продавнице прехрамбених производа и места на којима је обично пуно људи.

Имате ли савет за чишћење површина подова, објеката, средстава и опреме?

Добро је уобичајено чистити/деконтаминирати све површине које се највише додирују, попут квака на вратима и тоалета. Уобичајена средства за чишћење су ефикасна, укјучујући растворе избељивача и алкохолне растворе од најмање 50-70% алкохола. Ако је некоме у вашем домаћинству дијагностикован Цовид-19, тада чишћење и дезинфекција постају много важнији и треба их обављати чешће. Агенција за храну и лекове садржи списак средстава за чишћење куће за које је познато да убијају Цовид-19. Најбоља материја за Б-деконтаминацију је 0,5-1% раствор калцијум-хипохлорита, мада може натријум и литијум-хипохлорит.

Шта су уствари биолошки агенси?

Термин „биолошки агенси“ подразумева микроорганизме из следећих група: бактерије, вируси, гљиве, протозе, хемлинти и артроподи. Многи од њих су патогени за човека, а неки су патогени само под одређеним условима, док највећи број њих није уопште патоген. Примена савремених технологија у индустрији знатно је смањила ризик од штетног деловања биолошких агенаса. Насупрот томе, примена климатизације у савременим пословним објектима учинила је да велики број особа које раније нису били у ризичној групи дође у контакт са биолошким агенсима. У оквиру примене НХБ оружја у рату, при НХБ тероризму у миру и НХБ удесима у миру могућа је примена Баг-а, мада је то врашки тешко доказати, а можда никада.

Појам и симптоми овог вируса?

Коронавирус (Wuhan Pneumonia): Ако прехлађена особа има цурење из носа с испљуваком, није заражена вирусом короне, јер његова упала плућа даје сухи кашаљ без цурења из носа. То је најлакши начин за препознавање. С друге стране, добро је знати да ова вирус није отпоран на већу топлоту и “угине” на температури око 27C (температуре веће чаше вруће воде, млека или чаја).

Симптоми: грозница, главобоља, кијање, суво кашљање и губитак кратког даха. Ако прехлађена особа има цурење из носа с испљуваком сви ми се умногоме уплашимо. То не значи да је особа заражена овим вирусом, јер његова упала плућа даје сухи кашаљ без цурења из носа. То је најлакши начин за препознавање. С друге стране, добро је знати да ова вирус није отпоран на већу топлоту и “угине” на температури око 27C (температуре веће чаше вруће воде, млека или чаја).

Подаци о симптомима упале плућа узроковане вирусом корона: Прво ће заразити грло, а затим ће се у грлу осећати као сухо, које ће трајати 3 до 4 дана. Тада ће се вирус стопити с носном текућином и уронити ће у гркљан/ждрело и ући у плућа, узрокујући тзв. Wuhan упалу. Овај ће поступак трајати до недељу дана. Уследит ће стање упале плућа, високе температуре, отежаног дисања, дрхтање и појачане фреквенције рада срца, те уобичајеног назалног загушења. Осећате ћете се као да се утопате у води. Ако имате такав осећај, важно је одмах потражити лекарску помоћ и “изолуј те се” од најближих особа.

Упоредни приказ разних обољења од разних вируса у свету

Како се шири вирус?

Ми обично, посебно лети пијемо хладну воду, али треба пити млаку, тј. врућу воду, која није лек, али је добра за бројне стомачне тегобе и тело у целини. Овим путем се “уништавању” вируси, бактерије и бројни биолошки агенси, који су “напали” човечји организам. На помолу су топлији дани и покушајмо се што више изложити сунчевим зрацима. Вирус је доста велики био-агенс (станица има промер отприлике 450-500 нм), а то значи да заштитна маска/повеска може бити “препрека” у његовом уносу респираторним путем (принцип адсорпције а више филтрације).

Али не заборавимо да пут унос бацила није само директно већ и са стране, преко слузокоже очију, преко рана, преко хране и воде, те додиром са зараженим особама, посебно у затвореним просторијама где се стално мења физиолошки састав ваздуха (опада концетрација кисеоника испод 21%, а расте температуре, влага и концетрација ЦО2). У тим условима убрзанија је фреквенција дисања, расте пулс срца (преко 80 откуцаја/минути), човек се више замара, неподношљивији је амбијент и вероватнија могућност интерне биолошке контаминације са био-агенсима (у овом случају Цорона вирус). Наравно, старије и оболеле особе, труднице и деца су осетљивије, а посебно пушачи, наркомани, неухрањене или са неправилном исхраном.

Када нетко заражени кихне пред вама, он ће се ширити заразу око 3м пре него што падне на под или земљу, или је то суспендовано у ваздуху. Када вирус падне на металну површину, живет ће најмање 12 сати. Отуда опрез, што даље од других особа, посебно оболелих, без много контаката, љубљења или руковања, узимања неких стварчица, куповине робе, посебно на неуређеним пијацама.

Разговор водио: Божа Марковић-Несврћанин

Наставак интервјуа прочитајте овде.


# интервју саобраћај Божа Марковић - Несврћанин Радомир Биочанин
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима