Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Sindikat: Škole nemaju para za adekvatnu zaštitu od korone

rss

02.09.2020. Južne vesti

Nakon što nije prihvaćen zahtev Unije sindikata prosvetnih radnika da se početak školske godine odloži za dve nedelje zbog korone, njihovi predstavnici u Nišu upozorili su juče da sistem na jugu nije spreman za povratak đaka u klupe. Takođe napominju da lokalne samouprave i škole nemaju para za dezinfekciona sredstva i zaštitne maske, te se nadaju da se nakon "ovog eksperimenta" neće proširiti epidemija.

Foto: Južne vesti

Osnovci su se jutros vratili u škole, a roditelji kažu da strahuju zbog korone i ne veruju da će deca dugo biti u klupama.

Da je trebalo odložiti početak nastave u školama za dve nedelje i dalje smatraju iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Njihovi predstavnici sa juga su se juče sastali na Trgu kralja Milana u Nišu, jer žele da upozore roditelje i javnost da nije bezbedno da se milion ljudi, od čega 150.000 zaposlenih i 750.000 dece, vrate na nastavu u školama, iako i sami smatraju da je to najbolji način učenja.

Članica izvršnog odbora Unije iz Niša Gordana Arsić kaže da je ovaj 1. septembar najneobičniji od kada radi i napominje da država nije uspela da reši neke osnovne probleme pred početak školske godine u doba pandemije.

Prema njihovim informacijama sa terena ima brojnih problema i nedoumica, a ono što naglašava je da novac nije pristigao u škole za zaštitna sredstva.

Evo danas dobijamo informaciju da su računovodstveni radnici dobili uputstvo da sa nekih drugih pozicija koje su utvrđene budžetom, da premeste određena sredstva sa tih pozicija za dezinfekciona sredstva. To dalje kaže da smo mi bili u pravu nažalost i da država nije obezbedila školama nikakva zaštitna sredstva, ostavljeno je direktorima na snalaženje da obezbede to što treba - pojašnjava.

Mnogi propisi Ministarstva nisu izvodljivi u praksi, ističe, jer su na primer učionice male da bi u njima bilo dovoljno rastojanje među učenicima, a pitanje je i ko će ih kontrolisati na hodnicima koji su još manji ili u toaletu.

Nemoguće je, ističe, da to radi dežurni nastavnik, ali ni higijeničari i kuriri, jer su zbog racionalizacije dobili 400 kvadrata prostora koje kontrolišu, te je nejasno kako će toliki prostor dezinfikovati za 20 minuta između dve smene.

Mi smo bili dužni da obavestimo javnost da je prosvetni sistem nespreman da sprovede početak školske godine. Mi ne možemo da predvidimo šta će biti dalje, ali više od 750 škola je u sindikatu i očekujemo da narednih dana jave koji su konkretni problemi u školama. Ali u haosu vi ne možete da predvidite krajnje rešenje - dodaje Arsićeva.

Predsednica Gradskog odbora Unije sindikata u Aleksincu i Ražnju Milica Marković ukazuje i na problem nastavnika, koji zbog hroničnih i drugih pridruženih bolesti nisu u mogućnosti da nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru, te su odlaganje tražili i zbog rešenja tog problema.

Nastavnik Predrag Barjaktarović iz Ražnja kaže da njegove kolege koje putuju iz Aleksinca i Niša imaju problem da dođu na posao, jer su ukinute mnoge autobuske linije, pa se praktično dovijaju da dođu i odu sa posla.

Ne znamo koliko će ovaj eksperiment trajati. Nadam se da neće doći do širenja epidemije zbog svega ovoga, jer već prvog dana izgleda prilično klimavo - napominje Barjaktarović.

Prosvetari napominju da je njima glavni cilj da budu u školama sa decom, ali da je zdravlje i bezbednost svih na prvom mestu, a da je ovakav sistem neodrživ. Najavljuju da će nastaviti da prate situaciju na terenu i narednih dana će govoriti o tome kakva je situacija na jugu u školama.

Izvor

Komentara: 0


# Aleksinac Niš Ražanj protest koronavirus Unija sindikata prosvetnih radnika
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima