Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

U Tešici, drugog dana Duhova, održana Litija deseti put

rss

19.06.2019. Tomislav Brzaković

Svečanu liturgiju u Hramu Presvete Bogorodice služio je prota Jovan Živanović, starešina tešičke parohije. Vernici su nosili Litija glavnom ulicom do Zapisa. Novi-stari kolačar Mesna zajednica.

U Tešici, drugog dana Duhova, održana Litija deseti put

U Tešici jednom od najvećih naselja u aleksinačkom Pomoravlju, drugog dana Duhova, odnosno Svete Trojice, svake godine se održavala seoska svetinja Litija. Posle svečane liturgije u Hramu presvete Bogorodice, vernici su nosili Litija, preko polja i vinograda do glavnog Zapisa u centru sela. To je trajalo do početka pedesetih godina prošlog veka, kada je tadašnji komunistički režim zabranio odlazak u hramove i obeležavnje svih verskih praznika.

Od tada pa sve do početka 21-og veka, tačnije rečeno 2010 godine, Zapis, gde se nekada narod okupljao u velikom broju, urastao je u korov i trnje i bio najveće ruglo u selu. Početkom te 2010. godine, Savet mesne zajednice sa predsednikom Veliborom Nestorovićem, donosi odluku da se Zapis dovede u stanje pre zabrane i da se Tešičani, ponovo okupljaju kao nekada. Svi članovi Saveta mesne zajednice uz pomoć meštana, zasukali su rukave i za kratko vreme Zapis je bio kao nov. Očišćen je korov, postavljen mermerni krst, izgrađen muški i ženski VC, postavljena žičana ograda, šiber kapija, igralište za Odbojku na pesku i dečje ljuljaške i tobogani. Sagrađena je i nastrašnica za kolačareve goste pa i ostale u slučaju kiše da se sklone.

Prvi domaćin, kolačar te 2010. godine, bio je predsednik Saveta mesne zajednice Velibor Nestorović. Do prošle godine kada su Litije održane deveti put, niko od prisutnih se nije javio da od kolačara Ljubiše Stojanovića-Šumara, preuzme kolač za sledeću godinu. To se desilo i za sedme Litije 2016. godine kada je kolačar bio Sava Kostadinović. Kako se niko nije prijavio Sava je ponovo bio stari-novi kolačar i za 2017. godinu. Da se to ne bi desilo i Ljubiši, da bude i po drugi put kolačar za ovu 2019. godinu, pošto se na pitanje prote: Ima li neko ko želi da preuzme kolač za sledeću godinu, niko se nije javio. Mesna zajednica koja je organizovala prve Litije 2010. godine, preuzima kolač i za desete, rekli bih smo „jubilarne litije“.

Međutim, od ove i narednih godina uz sve verske obrede, Litije će se održavati u režiji Mesne zajednice, koja je na nedavno održanoj sednici Saveta, donela jednoglasno takvu odluku. Na naše pitanje, zašto je doneta takva odluka? Evo, šta nam je rekao predsednik Saveta mesne zajednice u Tešici Velibor Janković-Kalinac: "Prošla su ta vremena kada su naša seoska domaćinstva bila dvostruko bogata. S jedne strane u svakoj kući bilo je po nekoliko članova porodice, od 5-6 pa i više. Sa druge obori su bili puni krupne i sitne stoke, pa kada se prihvati kolačara nije mu teško da zakolje neko šipare, ovcu ili jagnje. Danas toga nema, narod se proredio domaćinstva su ostala sa po jednim, dva i tri, retko četiri člana porodice. Obori prazni, na prste se mogu izbrojati oni koji imaju još po nešto" kaže Janković i dodaje: "U sadašnjim prilikama da bi jedno domaćinstvo kao kolačar, pripremilo gozbu za svoje goste treba im minimum od 300 do 500 evra, a toga oni nemaju. Naša Mesna zajednica je prilično dobro stojeća i možemo da svake godine organizujemo u našoj režiji Litija. Želja nam je da ovu svetkovinu više nikada ne prekidamo i dovodimo u pitanje njeno održavanje" rekao nam je Velibor Janković-Kalinac.

Na kraju dodajmo i to da je po završetku obreda kod Zapisa, kolač za narednu godinu preuzeo predsednik Mesne zajednice Velibor Janković-Kalinac, obavljen pričest vernika a članovi KUD „Dejan Jovanović-Deša“, po tradiciji i ove godine su za sve prisutne, odigrali nekoliko spletova narodnih igara iz ovih krajeva i nagrađeni aplauzom. Uz trubače iz Bojnika, gosti su Litija proslavili u veselju do kasnih popodnevnih sati.

Tekst i foto: Tomislav BRZAKOVIĆ


# Tešica Tomislav Brzaković mesna zajednica litija Velibor Nestorović
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima