Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Vulin: Ne vidim potrebu da se gradi novi prihvatni centar

rss

16.03.2017. Tanjug

Vlada Srbije nema nameru da povećava kapacitete za smeštaj migranata, izjavio je ministar Vulin, dodajući da ne vidi potrebu da se gradi novi prihvatni centar u Aleksincu ili bilo kom drugom mestu.

Vulin: Ne vidim potrebu da se gradi novi prihvatni centar

"Vlada Srbije nema nameru da povećava broj dogovorenih smeštajnh kapaciteta kada su migranti u pitanju. Shodno tome ne vidimo potrebu da se gradi novi prihvatni centar u Aleksincu ili bilo kom drugom mestu", rekao je Vulin.

Vulin je naveo da će se, kao i do sada, nastaviti sa poboljšanjem kvaliteta kapacitete i poboljšanjem odgovarajuće zaštite - medicinske, pravne i svake druge, ali da nema potrebe da se grade novi kapaciteti, posebno ne u dubini naše teritorije.

"Ukoliko bi došlo do velikog priliva migranata onda bismo vodili računa da se njihov broj i njihovo kretanje kontrološe od same granice, a ne u unutrašnjosti naše teritorije", rekao je Vulin.

Vlada Srbije će štititi svoj prostor i stanovništvo

Ukoliko se sporazum između EU i Turske ne bude održavao veliki broj migranata može da krene i u pravcu naše zemlje, upozorio je ministar Aleksandar Vulin dodajući da će Vlada Srbije, kao i do sada, štititi svoj prostor i stanovništvo. Vlada nema nameru da povećava kapacitete za smeštaj migranata.

"Najnovije informacije o političkim sukobima između predstavnika Vlade Turske i EU zaista mogu da nas zabrinu jer ukoliko se sporazum između njih ne bude održavao veliki broj migranata može da krene i u pravcu naše zemlje", rekao je Vulin koji je obišao privremeni prihvatni centar za migrante Divljana.

Navodeći da se prvi udar neće desiti u Srbiji, Vulin je istakao da Vlada Srbije priprema odgovor i za takvu mogućnost:

"Vlada Srbije će se ponašati na isti način kao i do sada. Vodićemo računa o dostojanstvu tih ljudi, o humanom, organizovanom pristupu prema ovim ljudima, ali ni na koji način nećemo dozvoliti nekotrolisano kretanje na našoj teritoriji i nećemo dozvoliti nekontrolisano veliki priliv ljudi koji ovde dolaze bez odgovarajućih dokumenata i bez da su zatražili azil na našem prostoru", rekao je Vulin.

Vulin je ponovio da će, kao i do sada, Vlada Srbije štititi svoj prostor i stanovništvo.

"Ukoliko zaista dođe do sukoba na liniji EU - Turska mi ćemo biti u stanju da odgovorimo i zaštitimo svoju teritoriju", zaključio je Vulin.

Turska je inače zapretila da će unilateralno odbaciti migrantski dogovor sa Evropskom unijom iz marta 2016. godine kojim je drastično smanjen priliv migranata u EU.

"Možemo da zaustavimo dogovor unilateralno. Još nismo informisali EU, sve je ovo u našim rukama" rekao je juče ministar spoljnih poslova Turske Melvut Čavušoglu kritikujući EU zbog nepoštovanja njihovog dela dogovora kojim se jemčilo da će Turcima biti dozvoljeno putovanje po EU bez vize.

Vulin je dodao da jednostavno mogu da kažu da dogovor neće primenjivati i tome će tu biti kraj.


# kasarna Aleksandar Vulin azilanti prihvatni centar
@VulinAleksandar @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima