Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Slučaj prihvatnog centra: Pobeda peticije građana

rss

04.04.2017.

Građani opštine Aleksinac mogu da odahnu.
Prihvatni centar za azilante neće biti otvoren 15. aprila, kako je bilo najavljivano.
Iako su pojedini paviljoni aleksinačke kasarne preuređeni i izvršene pripreme za dolazak migranata, od toga za sada neće biti ništa.

Slučaj prihvatnog centra: Pobeda peticije građana

Zahvaljujući peticiji građana koju je potpisalo preko 5.000 ljudi, iz Aleksinca je poslata jasna poruka, da dolazak migranata mora imati potvrdu lokalne samouprave i građana opštine Aleksinac.

Potpisnici peticije su jasno stavili do znanja da nisu za to da u Aleksinac stigne 450 azilanata iz Sirije Pakistana i Iraka.

Najveću zaslugu za tako dobar odaziv na pokrenutu građansku inivijativu ima i pokretač peticije Marija Marinković, diplomirani pravnik iz Aleksinca, koja je samu inicijativu započela u skladu sa pravnim propisima, kako bi njeno dejstvo imalo i adekvatan pravni efekat

A efekta je bilo i među građanima, ali i među predstavnicima lokalne vlasti, i predstavnicima lokalnih medija.

Predsednik opštine Aleksinac, Nenad Stanković je primio delegaciju građana i saslušao njihove zahteve, i dan nakon toga je obavio razgovor u ministarstvu rada gde je od ministra Vulina dobio uveravanja da Prihvatnog centra neće biti.

Ministar Vulin je tu informaciju potvrdio i u Aleksincu, pre par dana, u prisustvu medija.

"Aleksinac što se toga tiče može da bude miran. Da postoji potreba, mi bismo prvo razgovarali sa lokalnom samoupravom, kao što je rađeno i u svim našim ostalim prihvatnim centrima. Ne postoji potreba za tim, mi nećemo da uvećavamo kapacitete, mi ne želimo da ovde bude veći broj migranata nego što smo se obavezali da bude – navodi ministar Vulin i dodaje da ne želi da polemiše o tome ko stoji iza pokrenute peticije, kao i da veruje da su građani Aleksinca mnogo humaniji nego što to neki na ovaj način žele da predstave."

Ovom temom se osim portala Aleksinac.Net ozbiljno bavio i Radio Aleksinac, koji je istraživanjem ove teme dobio i niz potvrda od strane čelnih ljudi ministarstva i komesarijata za izbeglice da se od Aleksinca odustalo. To je za Radio Aleksinac potvrdio i Ivan Gerginov koji je potvrdio da je Aleksinac bio na spisku opština ali se od toga odustalo:

"Aleksinac je bio predmet te priče zbog kasarne koja je prilično velika i zbog blizine autoputa. Od te ideje se zvanično odustalo i centra za migrante u Aleksincu neće biti."

Ovom prilikom se još jednom pokazalo da građanske inicijative imaju svoj efekat i da predstavljaju ozbiljan pritisak na donosioce važnih odluka.


# predsednik opštine kasarna opština Aleksandar Vulin Nenad Stanković Aleksinac.Net Radio Aleksinac izbeglice azilanti peticija Marija Marinković Ivan Gerginov
@VulinAleksandar @aleksinacnet @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima