Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Raspust prošao, problemi ostali

rss

29.08.2015. RTS

Nekoliko dana pred početak školske godine 31 učenik od 5. do 8. razreda iz aleksinačkog sela Draževac još uvek nema rešen prevoz do škole u susednom niškom selu Donja Trnava.

Panoramio

Zakon nalaže opštini Aleksinac da prevoz plaća samo za škole na svojoj teritoriji, iako je najbliža škola u selu Katun, udaljenom više od 10 kilometara, dok Niš prevoz može da plati samo za svoje građane. Nadležni čekaju da problem reši Ministarstvo prosvete.

Deca u Draževcu broje poslednje dane raspusta, neki se raduju početku školske godine, ali svi znaju da će njihov odlazak do, kako kažu, omiljene škole biti problematičan.

"Kažu da nema prevoz i da ne možemo da idemo. Naravno da bismo voleli da idemo u Trnavu zato što smo se tamo već navikli, tamo poznajemo i nastavnike i naše drugare", kažu učenici.

Ogorčeni roditelji dece iz aleksinačkog sela kažu da im niška škola odgovara i zato što je udaljena samo 4,5 kilometra.

"Katun je dosta dalji, a drugo oni bi morali da idu bar kilometar i po peške od autobuske stanice do škole", kaže Jovica Mitrović, roditelj.

"Ja sam samohrana majka 2.700 primam socijalnu pomoć, nema šansi da sama plaćam ukoliko treba da se plaća prevoz", kaže Julijana Dejanović, roditelj.

"Trebalo bi da se reši problem, nisu naša deca manje vredna od dece iz drugih opština", kaže Dragana Mihajlović, roditelj.

Rešenju problema nadao se direktor škole u Donjoj Trnavi Marko Ristić, jer je kaže postojalo interesovanje svih nadležnih.

"Niko nema hrabrosti ili volje, ne znam kako to već da kažem, da preseče ili da plaća ili da kaže ko treba da plaća na kraju taj prevoz, neko mora da plati definitvno", kaže Marko Ristić, direktor OŠ "Branislav Nušić" Donja Trnava.

Problem je do sada rešavala opština Aleksinac, ali kako navode ne više mimo zakona i Grad Niš izražava spremnost.

"Nadam se da će biti obezbeđen prevoz makar za ovaj mesec septembar, pa ma kakvo bilo to rešenje, možda i na granici zakona ali jednostavno deca moraju da idu u školu", kaže Dragan Gejo, načelnik Školske uprave za Nišavski okrug.

Da apsurd bude veći u Draževcu postoji nova škola koja radi kao istureno odeljenje škole iz Katuna, ali dovoljno đaka ima samo za nastavu od prvog do četvrtog razreda.

Lidija Georgijev

Komentara: 0


# prevoz opština Draževac Katun škole škola Ministarstvo prosvete Donja Trnava Jovica Mitrović Marko Ristić Nišavski okrug Branislav Nušić OŠ Julijana Dejanović Dragana Mihajlović Dragan Gejo samohrana majka Branislav Nušić
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima