Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Mladić živi u starom automobilu

rss

28.06.2009. Izvor: B92

Devetnaestogodišnji Marko Tošković živi u starom automobilu u Aleksincu. Nema lična dokumenta, a samim tim ni zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Mladić živi u starom automobilu

Marko nema važeću ličnu kartu, a ne može ni da je dobije jer nema mesto prebivališta. Nema ni srodnike na čiju bi adresu mogao da se prijavi, pa ne može da ostvari ni pravo na lečenje niti na socijalnu pomoć od države. Za život zarađuje radeći teške fizičke poslove a povremeno odlazi u druge gradove gde se, kako kaže, druži sa ljudima sličnim sebi koji takođe žive na ulici.

Marko Tosković rođen je u Kruševcu. Posle smrti majke, smešten je u dom za nezbrinutu decu u Aleksincu, odakle je posle šestog razreda prebačen u Zavod za vaspitanje dece u Nišu.

Iz Niša se vratio u Aleksinac gde sada živi u napuštenom automobilu.

On kaže da je izgubio ličnu kartu koju mu je izdao kruševački SUP, odakle se pre nekoliko meseci odjavio i da sada ne može da dobije novu ličnu kartu jer nigde nije prijavljen.

“Ipak se nadam da ću uspeti nekako, imam vreme. Ja još uvek radim na tome i nastavljam da se snalazim i da dođem nekako do te lične karte, da izvadim i da se prijavim”, kaže Marko.

“Ne mogu u drugi grad da odem, naročito u Beograd. Ne mogu da idem zato što tamo stalno hapse i teraju uličare. Ja sam spavao tamo na železničkoj stanici i nikako ne mogu da dođem do pravog rešenja”, navodi on.

Direktorka Centra za socijalni rad u Aleksincu, Dušica Stojadinović, objašnjava da Marko ne može da dobije ni pomoć od Centra jer nije prijavljen na teritoriji ove opštine.

“On se odjavio iz Kruševca. On može biti žitelj bilo kog grada na teritoriji Srbije. Tako da, kao takav, on ne može da ostavri nikakva prava preko Centra za socijalni rad - niti stalnu pomoć, niti druga materijalna davanja povremena jer nema ličnu kartu. Znači, njegovo mesto prebivalista nije u Aleksincu”, objašnjava ona.

Marko kaže da mu Aleksinčani pomažu tako što mu daju odeću, obuću i stare jorgane.

Radnim danima kaže da može da zaradi i dva obroka dnevno tako što pomaže vlasnicima ugostiteljskih objekata, ali je nedeljom najčešće gladan jer tada ništa u gradu ne radi.

“Voleo bih da jedan život živim normalno, da se negde zaposlim. Da negde nađem na selu ili bilo gde u gradu, da čuvam neke životinje, kao što već volim da radim. Da budem i čistač, i radnik, i čuvar - šta god. Što sam sposoban, ja ću to da uradim. Voleo bih i da se oženim i da imam porodicu svoju”, kaže Marko.

Zato što nema ličnu kartu i zbog prosjačenja na ulicama Beograda, Marko Tosković je nedavno proveo 24 dana u zatvoru.

U Policijskoh upravi u Nišu kažu da je Marko Tosković građanin Kruševca i da mu je januara prošle godine tamo izdata lična karta.

Iz Policijske uprave Kruševac, za B92 je potvrđeno da se Tosković odjavio iz ovog grada, maja ove godine.


http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=06&dd=28&nav_id=368313

Komentara: 9


# Marko Tosković Dom za nezbrinutu decu
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  cKone 06.08.2009.
  Toske car !!!!!

 • (+0) (-0)

  dumitrovic branislav 18.10.2009.
  sad ako decko nema isprave treba da umre na ulici.drzava mora da nadje nacina da mu pomogne.neko resenje mora da se nadje jer je ljudski zivot u pitanjui ako se marku bilo sta desi znacu da ga je ubila drzava.

 • (+0) (-0)

  MPT 10.11.2009.
  Dobri ljudi, nedozvolite da se jedan mladi zivot ugasi, kad vec drzava nece da pomogne, pomozite vi! Platite kad radi kod vas, nahranite i obucite ga kao svoje dete. A on ce vremenom da prevazidje svoje probleme i pamtice vas, i bice vam zahvalan. Pokazite i ovaj put vasu humanost i dobrotu kao sto ste uvek dosad cinili.

 • (+0) (-0)

  neka 10.12.2009.
  neka se neko javi ovde na forum da kaze gde se sada nalazi ovaj mladic Marko, jedna zena zeli da mu pomogne. Molim vas javite ovde.

 • (+0) (-0)

  mm 14.12.2009.
  Toske je trnutno u zatvoru, tako se prica.

 • (+0) (-0)

  neka 16.12.2009.
  hvala

 • (+0) (-0)

  milan 29.12.2009.
  ziv je toske umro nije niti ce mozete ga naci po kaficima u gradu Aleksincu

 • (+0) (-0)

  Jelena 28.01.2010.
  http://toske.comuf.com/
  Na sajtu je ostavio broj mobilnog telefona.

 • (+0) (-0)

  marija 31.01.2010.
  http://toske.comuf.com/


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima