Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Toske zbog lične karte robijao 15 dana

rss

16.06.2009. Milan Lakićević, ALO

Skitnica Marko Tosković (20) iz Aleksinca zaglavio u „Padinjaku“

Marko Tosković (20) iz Aleksinca je proveo 15 dana u zatvoru „Padinska skela“ jer nije imao ličnu kartu koju je želeo da izvadi, ali kao skitnica nije mogao da prijavi adresu jer živi u napuštenom automobilu.

- U domu za nezbrinutu decu proveo sam skoro 14 godina. Kad sam izlazio iz doma, dobio sam ličnu kartu. Vrlo brzo sam je izgubio, ali kad sam hteo da izvadim novu, naišao sam na veliki problem. U formulare je trebalo upisati i adresu, a ja sam skitnica i lokalni klošar i nemam adresu, jer spavam u napuštenom automobilu - priča Marko.

Aleksinčanima je on sastavni deo uličnog inventara, pa im je bilo čudno kad ga nije bilo dve nedelje. Kada se vratio, bio je ošišan do glave i smršao. Zaglavio je u „Padinskoj skeli“ jer nije imao ličnu kartu kad su ga zaustavili policajci na železničkoj stanici u Beogradu.

Kaže da niko neće da mu ustupi adresu za ličnu kartu, jer se ljudi plaše da posle ne bude posla sa policijom.

- Tako živim u gradu i svi znaju ko sam i gde stanujem, ali već dve godine ne mogu da izvadim ni ličnu kartu ni zdravstvenu knjižicu niti da se upišem da glasam. Pa i mi Cigani imamo prava, eto ja bih glasao za Tadića, Koštunicu, Nikolića i Šešelja, pa ko pobedi da mi pomogne da živim bolje - kaže Marko.

Socijalni radnici kažu da je inficiran ulicom i da nije bilo načina da se uvede u normalne tokove života. Nije hteo da ide u školu, bežao je iz domova Aleksinca, Niša i Beograda. Tvrdi da mu je bilo lepše da prosjači po Knez Mihailovoj, Obilićevom vencu i železničkoj stanici u Beogradu nego da uči čitanje i pisanje, pa je ostao nepismen.

Živi od siće koju isprosi od građana Aleksinca. Ne žali se i kaže da su mu sugrađani najveća pomoć i u znak zahvalnosti je pre nekoliko dana oblepio grad plakatima na kojima štampanim slovima piše: Aleksinčani, hvala vam na svemu! U potpisu - Marko Tosković, najpoznatiji klošar u gradu.

- Zamolio sam jednu radnicu u internet kafeu da mi odštampa 30 plakata da oblepim grad. Želeo sam da se na taj način zahvalim svima koji me svakodnevno pomažu. Kupanje mi je leti najvažnije, pa koristim razne načine da se operem. Odlazim do obližnjeg stadiona kad polivaju travu ili odem do Moravice, pa se na gradskom keju nasapunjam, a u reci isperem - kaže.

Rastajemo se od Marka pozitivnoj atmosferi. Pokazuje nam kako je ofarbao automobil i priča da je od mirisa farbe dva dana imao glavobolju, ali je sada sve u redu.

Inače, o Marku je snimljen i dokumentarni film koji možete pogledati na www.youtube.com.

Smeštaj deli sa kučencetom

Žali se kako mu je preko glave spavanja u automobilu, pogotovu otkad je našao napušteno kuče. U automobilu jedva ima mesta za njega, ali se vezao za kuče, pa ne može da ga pusti da spava na ulici.

- Znam ja kako je ulica i dobra i loša, ali šta da radim, bio je to moj izbor. Sad bih želeo samo da mi neko da kuću u selu, da mogu da se oženim da imam decu, mada bih opet dolazio u grad da vidim šta se dešava na ulici. Valjda ću nekako preživeti i ovako. Pa i moj otac je bio skitnica, pa je živeo skoro 40 godina - kaže Marko.

http://www.alo.rs/vesti/16250/Zbog_licne_karte_robijao_15_dana


# automobil Marko Tosković Padinska Skela
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima