Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Младић живи у старом аутомобилу

rss

28.06.2009. Извор: Б92

Деветнаестогодишњи Марко Тошковић живи у старом аутомобилу у Алексинцу. Нема лична документа, а самим тим ни здравствену и социјалну заштиту.

Младић живи у старом аутомобилу

Марко нема важећу личну карту, а не може ни да је добије јер нема место пребивалишта. Нема ни сроднике на чију би адресу могао да се пријави, па не може да оствари ни право на лечење нити на социјалну помоћ од државе. За живот зарађује радећи тешке физичке послове а повремено одлази у друге градове где се, како каже, дружи са људима сличним себи који такође живе на улици.

Марко Тосковић рођен је у Крушевцу. После смрти мајке, смештен је у дом за незбринуту децу у Алексинцу, одакле је после шестог разреда пребачен у Завод за васпитање деце у Нишу.

Из Ниша се вратио у Алексинац где сада живи у напуштеном аутомобилу.

Он каже да је изгубио личну карту коју му је издао крушевачки СУП, одакле се пре неколико месеци одјавио и да сада не може да добије нову личну карту јер нигде није пријављен.

“Ипак се надам да ћу успети некако, имам време. Ја још увек радим на томе и настављам да се сналазим и да дођем некако до те личне карте, да извадим и да се пријавим”, каже Марко.

“Не могу у други град да одем, нарочито у Београд. Не могу да идем зато што тамо стално хапсе и терају уличаре. Ја сам спавао тамо на железничкој станици и никако не могу да дођем до правог решења”, наводи он.

Директорка Центра за социјални рад у Алексинцу, Душица Стојадиновић, објашњава да Марко не може да добије ни помоћ од Центра јер није пријављен на територији ове општине.

“Он се одјавио из Крушевца. Он може бити житељ било ког града на територији Србије. Тако да, као такав, он не може да оставри никаква права преко Центра за социјални рад - нити сталну помоћ, нити друга материјална давања повремена јер нема личну карту. Значи, његово место пребивалиста није у Алексинцу”, објашњава она.

Марко каже да му Алексинчани помажу тако што му дају одећу, обућу и старе јоргане.

Радним данима каже да може да заради и два оброка дневно тако што помаже власницима угоститељских објеката, али је недељом најчешће гладан јер тада ништа у граду не ради.

“Волео бих да један живот живим нормално, да се негде запослим. Да негде нађем на селу или било где у граду, да чувам неке животиње, као што већ волим да радим. Да будем и чистач, и радник, и чувар - шта год. Што сам способан, ја ћу то да урадим. Волео бих и да се оженим и да имам породицу своју”, каже Марко.

Зато што нема личну карту и због просјачења на улицама Београда, Марко Тосковић је недавно провео 24 дана у затвору.

У Полицијскох управи у Нишу кажу да је Марко Тосковић грађанин Крушевца и да му је јануара прошле године тамо издата лична карта.

Из Полицијске управе Крушевац, за Б92 је потврђено да се Тосковић одјавио из овог града, маја ове године.


http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=06&dd=28&nav_id=368313

Коментара: 9


# Марко Тосковић Дом за незбринуту децу
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  cKone 06.08.2009.
  Toske car !!!!!

 • (+0) (-0)

  dumitrovic branislav 18.10.2009.
  sad ako decko nema isprave treba da umre na ulici.drzava mora da nadje nacina da mu pomogne.neko resenje mora da se nadje jer je ljudski zivot u pitanjui ako se marku bilo sta desi znacu da ga je ubila drzava.

 • (+0) (-0)

  MPT 10.11.2009.
  Dobri ljudi, nedozvolite da se jedan mladi zivot ugasi, kad vec drzava nece da pomogne, pomozite vi! Platite kad radi kod vas, nahranite i obucite ga kao svoje dete. A on ce vremenom da prevazidje svoje probleme i pamtice vas, i bice vam zahvalan. Pokazite i ovaj put vasu humanost i dobrotu kao sto ste uvek dosad cinili.

 • (+0) (-0)

  neka 10.12.2009.
  neka se neko javi ovde na forum da kaze gde se sada nalazi ovaj mladic Marko, jedna zena zeli da mu pomogne. Molim vas javite ovde.

 • (+0) (-0)

  mm 14.12.2009.
  Toske je trnutno u zatvoru, tako se prica.

 • (+0) (-0)

  neka 16.12.2009.
  hvala

 • (+0) (-0)

  milan 29.12.2009.
  ziv je toske umro nije niti ce mozete ga naci po kaficima u gradu Aleksincu

 • (+0) (-0)

  Jelena 28.01.2010.
  http://toske.comuf.com/
  Na sajtu je ostavio broj mobilnog telefona.

 • (+0) (-0)

  marija 31.01.2010.
  http://toske.comuf.com/


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима