Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Oštre polemike vlasti i opozicije o Strategiji lokalnog ekonomskog razvoja i kapitalnim investicijama

rss

04.07.2016. Radio Aleksinac

Strategija razvoja opštine, koja je usvojena na poslednjoj sednici Skupštine opštine Aleksinac, izazvala je oprečna mišljenja odbornika, posebno kada je u pitanju njena validnost i sveobuhvanost.

Opozicija: Neinventivnost i manjkavost Strategije ekonomskog razvoja

Opozicija je u mnogobrojnim obraćanjima za govornicom ocenila da su Strategija lokalnog ekonomskog razvoja od 2016. do 2020. godine i Plan kapitalnih investicija za isti period manjkavi, nedovršeni i ograničeni samo na putnu, vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu.

Najglasniji kritičar ovih dokumenata bio je odbornik Ivan Dimić iz Demokratske stranke Srbije, koji za Radio Aleksinac navodi da je na prvom mestu loše to što se Strategija bazira isključivo na novcu koji pristiže iz lokalnog budžeta, uz vrlo malo naznaka o investicijama iz republičke kase ili drugih izvora.

- Vlast se poziva na prepisivanja od ranijih godina, pa ne vidimo mogućnost da se nešto više ostvari, pre svega novcem sa drugih strana, iz republike ili od donatora. Sve se svodi na budžet Opštine Aleksinac i pare građana koje se troše bez ideje i po političkoj volji nekih ljudi, pre svega predsednika opštine i njegovih saradnika, a politički se, i kako kom odborniku odgovara, pišu neki projekti sa ciframa koje nemaju veze sa realnošću. Tako imamo milionske iznose za projekte koji vrede duplo ili tri puta manje.

Dimić kreatorima Strategije razvoja i Plana kapitalnih investicija zamera i neinventivnost kada su projekti u pitanju jer se, kaže, ogroman novac troši na „krpljenje rupa“ umesto da se radi na razvoju poljoprivrede, privrede i svega onoga što će doprineti otvaranju novih radnih mesta i povećanju standarda života u našoj opštini.

Opozicija je vladajućoj većini zamerila i to što su predlozi ova dva bitna dokumenta podeljeni neposredno pred početak sednice, pa niko od njih nije imao vremena da se detaljnije informiše i prouči materijale.

- Sve što je u planu kapitalnih investicija, svih 11 projekata, čista je građevina, od toga šest kanalizacija, dva putna pravca, trotoari, jedno klizište i to je sve. Međutim, kapitalni projekti u širem smislu nisu samo građevina, već postoje u svim oblastima života. Ja sam pomenuo poljoprivredu kao glavnu granu za stanovništvo opštine Aleksinac, koju ovde nismo uopšte videli, a mogu biti i veliki projekti u obrazovanju, u privredi. Nemamo ništa vezano za radne zone, industrijske zone, za privlačenje investicija, već puka komunalna infrastruktura, to jest nešto što svaka opštinska vlast mora da radi, htela, ne htela, jer je to njena obaveza.

Prvi čovek aleksinačkog DSS-a izrazio je bojazan da će Opština Aleksinac sa ovakvom strategijom razvoja i kapitalnim investicijama kroz četiri godine biti još siromašnija i u nepovoljnijem položaju nego što je to sada.

- Nismo videli nikakve nove ideje, inicijative, pa ćemo 2020. godine, ako se sve ovo realizuje, imati opštinu koja je maltene ista kao sada, ako ne i gora. S tim što nije realno da se sve ovo realizuje, jer toliko para sigurno neće biti u budžetu opštine.

Odbornik Demokratske stranke Boban Ranđelović ukazao je na nepotpunost Strategije lokalnog ekonomskog razvoja, koja po njegovom mišljenju prikazuje samo stanje u opštini od 2012. do 2016. godine, a ne plan šta će opština raditi ubuduće.

- To je trebalo da budu dokumenti koji planiraju kako će Opština Aleksinac da se razvija u narednom periodu. Ako mi te dokumente donosimo sa zakašnjenjem od godinu i po dana, onda to znači da nemamo plan za razvoj opštine. Nažalost, i akcioni plan, i plan kapitalnih investicija nisu dobra dokumenta, nisu dobro ni u potpunosti izrađena iako su analize i brojke jasne. Fascinantno je i prosto me začuđuje kako se ova vlast odnosi prema parama naroda.

Sa ovakvim ocenama kolega iz opozicije nije se složio predsednik Opštine Aleksinac i lider vladajuće SNS Nenad Stanković napomenuvši, u razgovoru sa novinarima, da su ovi dokumenti okvir u kome će se delovati u zavisnosti od potreba i finansijskih mogućnosti.

- Strategija za ekonomski razvoj Opštine Aleksinac jeste sveobuhvatna, ali nije precizna, zato što priroda takve strategije nije da obezbeđuje preciznost već da daje krovnost, odnosno prostor ispod koga mogu da se donose kasnije mnogi akcioni planovi za kojima imamo potrebe. Treba poznavati pre svega suštinu takvog jednog planskog dokumenta.

Stanković navodi da jedan ozbiljan i složen dokument, kakav Strategija ekonomskog razvoja svakako jeste, počiva na principima transparetnosti, partnerstva, slojevitosti, to jest na kratkoročnim i dugoročnim ciljevima, kao i na dinamičnosti. On je dodao i da opozicija, koja je na sednici Skupštine imala niz zamerki, nije želela da prisustvuje sastancima na kojima se govorilo o realnim potrebama u našoj opštini i predlozima kapitalnih investicija, pa samim tim nije mogla ni da stekne uvid ko je sve bio uključen i konsultovan pri izradi Strategije.

- To nije dokument zatvorenog tipa. Mi smo ga u Skupštini usvojili u jednom obimu, u jednom fizičkom prostoru, ali on, onoliko koliko se nama javljaju potrebe, otvara mogućnost da može biti dopunjavan, menjan ili korigovan. Mislim da taj dokument ništa nije ni bolji ni gori od dokumenta koji je opozicija hvalila. Procedura donošenja ovog dokumenta je potpuno ista, čak su i timovi ljudi koji su radili bar u 60 do 70 posto slučajeva ostali isti, uključeni su bili privrednici iz Aleksinca, lokalni javni sektor. Mislim da to jeste dokument na koji se možemo u narednom periodu oslanjati, a čak i da on ima neku manjkavost, Aleksinac neće zbog te manjkavosti ništa izgubiti, jer mi taj dokument uvek možemo da dopunimo.

* * *

Očito da su Strategija i prateći dokumenti u svojoj završnoj fazi izazvali dosta polemike među političkim subjektima naše opštine, iako diskusije na početku izrade ovih planskih dokumenata nisu nagoveštavale takav tok. Bila je primetna i blaga nezainteresovanost javnog mnjenja, javnih predzeća i ustanova, udruženja i pojedinaca za agilnije učešće u procesu izrade Strategije.

Pošto je ovaj dokument podložan dopunama i promenama, možda će ga ovakve diskusije u budućnosti obogatiti, a možda će se sve završiti na trenutnom političkom neslaganju oko ovog pitanja. Vreme će pokazati kakvi su rezultati žive skupštinske rasprave prilikom usvajanja Strategije, komentarišu kolege iz Radija Aleksinac.

Poslušajte zamerke Ivana Dimića:


# predsednik opštine Ivan Dimić Boban Ranđelović budžet opština investicije skupština Nenad Stanković Radio Aleksinac strategija
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima