Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dveri, DSS i APP protiv izgradnje izbegličkog centra u Aleksincu

rss

17.02.2016. Saopštenje za javnost: Dveri, DSS, APP

Prenosimo u celini saopštenje koje su nam dostavili aleksinački odbori Dveri, DSS, kao i Aleksinačkog pokreta za promene.

Dveri, DSS i APP protiv izgradnje izbegličkog centra u Aleksincu

Budući da su se proteklih dana u medijima pojavile informacije da Vlada Srbije planira da na teritoriji opštine Aleksinac izgradi prihvatni centar za azilante i izbeglice sa Bliskog Istoka, a nezvanične informacije o tome stižu i iz krugova bliskih republičkim vlastima, obaveštavamo javnost da ćemo u tom slučaju pokrenuti široku društvenu inicijativu protiv eventualne izgradnje azilantskog i izbegličkog centra na teritoriji naše opštine.

Naime, naš problem nisu ljudi druge vere, nacionalnosti ili rase koji iz ovih ili onih razloga napuštaju svoje zemlje i idu put EU. Mi smo kao narod na daleko poznati po gostoprimstvu i po tome da želimo da pomognemo ljudima u nevolji, a i sami smo se tokom devedesetih susreli sa velikim izbegličkim talasom i stradanjem sopstvenog naroda. I ljudima koji prolaze kroz našu zemlju na putu ka bogatijim zemljama, treba pomoći i olakšati im taj prolaz.

Međutim, neprihvatljivo je bilo kakvo stacioniranje na duži vremenski period i njihovo praktično naseljavanje bilo gde u Srbiji, a naročito ne u našoj opštini koja pored ogromnih ekonomskih problema i kao jedna od najsiromašnijih opština, ne može da se nosi sa dodatnim socijalnim, ekonomskim, demografskim i bezbednosnim problemima i rizicima koje nosi naseljavanje azilanata i izbeglica.

Srbija nije odgovorna za veliki migrantski i izbeglički talas, Srbija taj problem ne može da reši i Srbija za to nema kapacitete. Taj problem treba da reše oni koji su ga svojom agresivnom politikom i napravili, a sada nameravaju da podižu zidove i ograde kako izbeglice i azilanti više ne bi mogli da ulaze u njihove zemlje, primoravajući ih tako da na svom putu ostaju u Srbiji ili nekim drugim zemljama koje su takođe van EU. Smatramo da takvim pritiscima iz EU ne sme da se podlegne, da država Srbija mora da vodi računa o svojim nacionalnim interesima, a ne da po diktatu Brisela na sebe preuzima socijalne, ekonomske, demografske i bezbednosne rizike i da ih na kraju svali na teret siromašnih opština kao što je naša i koja grca u već postojećim sopstvenim problemima.

Takođe, upozoravamo lokalnu samoupravu da ne prihvata eventualne pritiske iz vrha vlasti da se ovde izgradi azilantski i izbeglički kamp i da vodi računa o interesima opštine Aleksinac i njenih građana, a ne o dogovorima koje vrh vlasti pravi sa EU. U suprotnom, napominjemo još jednom, pokrenućemo široku društvenu inicijativu koja će podići glas protiv takvog centra na teritoriji opštine Aleksinac, sa ciljem da to sprečimo i zaštitimo Aleksinac od svih rizika koje bi takav jedan potez doneo opštini i njenim građanima.

Na kraju, iskreno se nadamo da do toga neće doći i da na dalje nećemo imati razloga da se oglašavamo oko te teme.

Srpski Pokret Dveri
Demokratska Stranka Srbije
Aleksinački Pokret za Promene


# kasarna opština Dveri DSS Aleksinački pokret za promene APP azil izbeglice azilanti prihvatni centar
@SPDveri @dsscentar @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima