Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Двери, ДСС и АПП против изградње избегличког центра у Алексинцу

rss

17.02.2016. Саопштење за јавност: Двери, ДСС, АПП

Преносимо у целини саопштење које су нам доставили алексиначки одбори Двери, ДСС, као и Алексиначког покрета за промене.

Двери, ДСС и АПП против изградње избегличког центра у Алексинцу

Будући да су се протеклих дана у медијима појавиле информације да Влада Србије планира да на територији општине Алексинац изгради прихватни центар за азиланте и избеглице са Блиског Истока, а незваничне информације о томе стижу и из кругова блиских републичким властима, обавештавамо јавност да ћемо у том случају покренути широку друштвену иницијативу против евентуалне изградње азилантског и избегличког центра на територији наше општине.

Наиме, наш проблем нису људи друге вере, националности или расе који из ових или оних разлога напуштају своје земље и иду пут ЕУ. Ми смо као народ на далеко познати по гостопримству и по томе да желимо да помогнемо људима у невољи, а и сами смо се током деведесетих сусрели са великим избегличким таласом и страдањем сопственог народа. И људима који пролазе кроз нашу земљу на путу ка богатијим земљама, треба помоћи и олакшати им тај пролаз.

Међутим, неприхватљиво је било какво стационирање на дужи временски период и њихово практично насељавање било где у Србији, а нарочито не у нашој општини која поред огромних економских проблема и као једна од најсиромашнијих општина, не може да се носи са додатним социјалним, економским, демографским и безбедносним проблемима и ризицима које носи насељавање азиланата и избеглица.

Србија није одговорна за велики мигрантски и избеглички талас, Србија тај проблем не може да реши и Србија за то нема капацитете. Тај проблем треба да реше они који су га својом агресивном политиком и направили, а сада намеравају да подижу зидове и ограде како избеглице и азиланти више не би могли да улазе у њихове земље, приморавајући их тако да на свом путу остају у Србији или неким другим земљама које су такође ван ЕУ. Сматрамо да таквим притисцима из ЕУ не сме да се подлегне, да држава Србија мора да води рачуна о својим националним интересима, а не да по диктату Брисела на себе преузима социјалне, економске, демографске и безбедносне ризике и да их на крају свали на терет сиромашних општина као што је наша и која грца у већ постојећим сопственим проблемима.

Такође, упозоравамо локалну самоуправу да не прихвата евентуалне притиске из врха власти да се овде изгради азилантски и избеглички камп и да води рачуна о интересима општине Алексинац и њених грађана, а не о договорима које врх власти прави са ЕУ. У супротном, напомињемо још једном, покренућемо широку друштвену иницијативу која ће подићи глас против таквог центра на територији општине Алексинац, са циљем да то спречимо и заштитимо Алексинац од свих ризика које би такав један потез донео општини и њеним грађанима.

На крају, искрено се надамо да до тога неће доћи и да на даље нећемо имати разлога да се оглашавамо око те теме.

Српски Покрет Двери
Демократска Странка Србије
Алексиначки Покрет за Промене


# касарна општина Двери ДСС Алексиначки покрет за промене АПП азил избеглице азиланти прихватни центар
@SPDveri @dsscentar @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима