Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Ivan Dimić: Ljudima su se smučile stranke

rss

07.01.2014.

Intervju sa Ivanom Dimićem, bivšim predsednikom opštine Aleksinac, predsednikom opštinskog odbora DSS-a i vrlo aktivnim opštinskim odbornikom uradio je naš saradnik Dušan Ostojić.

Ivan Dimić: Ljudima su se smučile stranke

Poštovani g. Dimiću kako komentarišete rad lokalne vlasti u Aleksincu u 2013. godini?

Ukratko, vrlo loše. Pokazali su, nažalost, da uvek može gore. Rasipanje budžetskih para, bahato ponašanje, rođačko zapošljavanje, neodgovornost i lenjost su obeležila proteklu godinu.


Da li možete reći nešto pohvalno o radu nekog javnog funkcionera ili radu javnog preduzeća?

Pojedinačno se niko od funkcionera nije izdigao iz opšteg sivila. Naprotiv, bilo je više katastrofalnih odluka i poteza vodećih nosilaca vlasti. U radu javnih preuzeća nema značajnijih promena. Dobro je, ipak, da su nastavljeni značajni projekti započeti u prošlom mandatu. Mislim pre svega na program unapređenja vodosnabdevanja koji smo potpisali sa KFV bankom.


Nekoliko Vaših saradnika Vas je napustilo onog trenutka kada više niste u vlasti, neki od njih su danas visoki funkcioneri nove vlasti, kao na primer Dragan Milojević koji je bio dugogodišnji član DSS-a, a danas član SNS-a, i sekretar skupštine, kako kao čovek koji je dugo u politici gledate na te poteze promene političkog dresa od strane dojučerašnjih prijatelja i saradnika?

Mi, nažalost, već dugo živimo u  sistemu koji toleriše takvo ponašanje i na državnom nivou. Ponekad se politika svodi na banalnu trgovinu pa nije čudo da se članstvo u stranci shvata kao sredstvo za ostvarenje isključivo ličnih ciljeva. Posebna priča su oni koji dobro iskoriste pozicije u stranci na vlasti, a čim ona pređe u opoziciju brže-bolje nalaze neku drugu na vlasti. To govori o njima, ali i o onima koji takve ljude ponovo postavljaju na visoke pozicije u lokalnoj samoupravi. Bilo je toga i biće dok god je ovakav izborni sistem na snazi.

U poslednih 20 godina u opštini Aleksinac kupljena su ukupno tri luksuzna automobila. Ova vlast je u jednoj godini kupila šest!!!


Zašto Ivana Dimića više od godinu dana nema ni u jednoj emisiji na ALT-u, da li Vas je neko zabranio?

Postoji očigledna cenzura koja je, pretpostavljam, dogovorena sa rukovodstvom opštine. Možda sam ja kao trenutno najglasniji u kritici ove vlasti “zabranjen” na Altu, ali nije to najgore. Već godinu i po, od promene vlasti i rukovodstva Alta niste mogli čuti bilo kakvu kritiku lokalne vlasti. Odmah su ukinute emisije koje su godinama unazad bile prilika da se čuju različita mišljenja predstavnika svih stranaka u lokalnom parlamentu. Izostaje bilo kakva realna informativa, imamo frizirano izveštavanje i konstantno skrivanje od očiju javnosti svega što nije afirmativno po lokalnu vlast. Medijski mrak je nešto što imamo i na državnom nivou, a ovdašnji  partijski urednici samo pokušavaju da budu veći katolici od pape.

Dobili smo “Ticu”, mesto za ispijanje kafa lokalnih funkcionera. Šteta je višemilionska, a opština Aleksinac i dalje ne može da dobaci ni do sto hiljada dinara prihoda od turizma na godišnjem nivou.


Bili ste najaktivniji odbornik po pitanju skupštinskih diskusija na temu rasipničkog trošenja budžeta, možete li nam reći koje su to 3 najdrastičnije stavke u potrošnji budžeta opštine Aleksinac u 2013. godini na koje ste ukazivali za skupštinskom govornicom?

Rekonstrukcija platoa ispred Doma kulture nikako nije prioritetni projekat u vreme velike ekonomske krize, a onda se uz to promeni postojeći projekat, pa se vrednost radova uveća više nego 3 puta! I sve se to plaća isključivo parama građana opštine, ni dinara iz republike ili drugih izvora.

Kupovina luksuznih automobila za Opštinsku upravu i javna preduzeća. U poslednih 20 godina u opštini Aleksinac kupljena su ukupno tri luksuzna automobila. Ova vlast je u jednoj godini kupila šest!!! Toliko o štednji.

Opštinski lokal u centru grada, koji je godišnje od zakupa donosio opštini oko milion dinara, dat je bez naknade OTIS-u, a onda je potrošeno nekoliko miliona dinara na njegovo uređenje i opremanje. To je iskorišteno za prijem novih radnika koji se plaćaju direktno iz budžeta. Dobili smo “Ticu”, mesto za ispijanje kafa lokalnih funkcionera. Šteta je višemilionska, a opština Aleksinac i dalje ne može da dobaci ni do sto hiljada dinara prihoda od turizma na godišnjem nivou.


Znajući da ste uvek dobro obavešten čovek, možete li nam pomoći da rešimo tu aleksinačku dilemu, recite nam kojim podacima raspolažete, koliko je ukupno automobila kupljeno opštinskim parama u 2013.godini I koliko je para za to izdvojeno?

Ukupno šest. Dva nova automobila u opštinskoj upravi, po jedan u Altu, Direkciji, JKP ”Komunalne usluge” i JKP ”Vodovod I kanalizacija”. Ukupno je potrošeno preko 100.000 evra. Uskoro se planira kupovina automobila  za ustanovu u Lipovcu vrednosti oko 15.000 evra


Govorili ste da su članovi DSS-a proganjani od strane nove vlasti, poslednji primer je pritisak na profesorku Nedu Novaković, direktora Internata Mladost u Aleksincu. Kakav je Vaš stav po tom pitanju, i šta ste uradili da zaštitite svoje istaknute aktiviste od političkog progona?

Odmah po smeni vlasti koja je, kao što znate, protekla mirno, bez obzira na način kako je promena izvršena, suočili smo se sa neočekivanim revanšizmom. Pretpostavljali smo da postoje lične frustracije i netrpeljivosti, ali se nismo mogli nadati da ćemo od funkcionera stranke kojoj je DSS indirektno pomogao da dođe na vlast (mislim naravno na podršku Koštunice izboru Nikolića za predsednika Srbije) doživeti progon kakvim se ne mogu “pohvaliti” ni oni koji su smenjeni posle petog oktobra. Dugo bi moglo da se priča šta smo mnogi članovi DSS i ja lično doživeli za ovih godinu i po od ove bahate vlasti, ali se nadam da je to iza nas i da se spirala revanšizma koju su zavrteli sada vladajući “osvetnici” neće ponavljati kod svake buduće promene vlasti.

Stranka je stala iza svojih članova, pomažemo koliko je u našoj moći da se pokrenu pojedini postupci pred sudom nadajući se da pravda u Srbiji nije i dalje partijska.

Što se tiče Nede Novaković, ona je verovatno najbolji rukovodilac neke javne institucije u Aleksincu u proteklih dvadesetak godina i to niko ne spori. Poslednjih godina je radila pod stalnim pritiskom, ali je prevladavao njen vrhunski profesionalizam. Sada se jednostavno nastavlja partokratija. Stranke na vlasti postavljaju svoje direktore, tu pojedinac ne može ništa osim da se dostojanstveno povuče.

Svoje buduće delovanje vidim pre svega u stvaranju prostora da se neki novi, kvalitetni  ljudi uključe u politički život Aleksinca kako bi uskoro mogli da se nadamo nečemu boljem.


U diskusijama za skupštinskom govornicom jako često napadate Dragoslava Nenadovića, direktora Preduzeća za puteve, da li je on Vaš najljući politički neprijatelj među funkcionerima nove vlasti I da li ta netrpeljivost datira od momenta kada je u firmi u kojoj je on direktor otkaz dobio jedan od članova DSS-a, Toplica Marković?

Kad govorim o Javnom preduzeću za puteve vodim se, pre svega, činjenicama o stanju u tom preduzeću čiji se direktor ne menja skoro pet godina. A stanje je katastrofalno. Naravno, imao sam priliku da dobro upoznam gospodina Nenadovića i njegovu sklonost da krivce stalno traži u nekom drugom. Ne mogu ništa pohvalno reći o čoveku koji je spreman da iskoristi svoju funkciju za ličnu osvetu, da stalno izmišlja teorije zavere i plaši radnike svog preduzeća kako bi izbegao ličnu odgovornost za neznanje i loš rad. Mislim da su u ovom preduzeću hitno potrebne promene i da se mora prestati sa stalnim sipanjem para iz budžeta. Sve dosta liči na priču o “Srbijagasu”- svi znamo gde je problem ali ga svesno ne rešavamo. Iz političkih razloga.


Prema nekim lokalnim funkcionerima niste toliko kritični, da li to znači da oni dobro rade ili da nemate dovoljno vremena da se bavite radom tih preduzeća, mnoge je iznenadilo da ste glasali za izbor Dragoslava Živadinovića za mesto direktora Direkcije, kakvo je Vaše objašnjenje, čime je g. Živadinović zaslužio Vašu podršku?

Ovo nije tačna informacija. Ja nisam glasao za izbor bilo kog direktora, pa ni g. Živadinovića. Na sednicama Skupštine sam jasno ukazao da je čitav postupak izbora direktora javnih preduzeća po konkursu farsa i da je bilo bolje (i jeftinije) da nije ni bilo konkursa. Jer su nezakonito sprovedeni i apsolutno namešteni. Nisam se lično izjašnjavao o sadašnjim direktorima, osim u slučaju preduzeća za puteve gde je situacija najgora. Na žalost, ne mogu se pohvaliti da je u mom mandatu izbor kadrova koji su rukovodili javnim preduzećima bio puno bolji. Dok god isključivo stranke i koalicioni dogovori odlučuju ko će voditi javna preduzeća smenjivaće se direktori koji će odrađivati posao i ništa više od toga.


U 2013. godini je završen Vaš sudski spor sa opštinom Aleksinac, možete li nam reći da li je tačan podatak da je taj spor koštao građane opštine Aleksinac više od 700.000 dinara, ko je za to kriv i da li se taj trošak mogao izbeći?

Završen je prvostepeni postupak kojim je presuđeno da su odluke administrativno-mandatne komisije kojima je meni i tadašnjem zameniku predsednika opštine Đorđeviću uskraćeno pravo na šest plata nezakonite. Kako naš zahtev za uplatu doprinosa nije u potpunosti prihvaćen pokrenuli smo postupak kod apelacionog suda. Ukoliko i ovaj postupak bude okončan u našu korist opština će morati da plati na ime troškova postupka i kamata najmanje pomenutih 700.000 dinara. Sve je ovo moglo biti izbegnuto da je predsednik komisije poslušao mišljenje prisutnih pravnika, a ne politički nalog.


Pojedinci tvrde da ste Vi 2008. godine bili protiv toga da se Nenadu Stankoviću koji je tada smenjen sa mesta predsednik opštine isplati 6 plata, i da je posle Vaše smene on Vama vratio ono čime ste ga Vi u 2008. godine zadužili, šta je tu istinito?

Po tada i sada važećem zakonu izabrani funkcioner ima pravo na šest plata po prestanku funkcije ukoliko nema obezbeđeno radno mesto. U suprotnom, dužan je da se u roku od 15 dana po prestanku funkcije vrati na posao i ne može mu biti odobreno tih šest plata. To je isključivi razlog što je 2008. godine odbijen zahtev  dotadašnjeg predsednika opštine. Njemu je tada mirovalo radno mesto u Poljoprivrednoj školi, na koje se vratio po prestanku funkcije. O tome je kao i sada odlučivala administrativno-mandatna komisija na kojoj su pravna mišljenja (za razliku od mog slučaja) bila da zahtev treba odbiti. Da su bili u pravu govori i činjenica da se Stanković na tu odluku nije žalio.

 

Poslednja vest koju možemo čuti u Aleksincu je da planirate povratak na vlast u 2014. godini, da imate ozbiljne planove da okupite širi front nezadovoljnih ljudi u Aleksincu, a da su Vam vernost obećala i tri odbornika aktuelne vlasti, za koje se priča da su Dimićevi spavači u SNS-u, ima li tu istine ili je to još jedna od lokalnih špekulacija?

U proteklih godinu i po moje političke aktivnosti bile su vezane isključivo za DSS i sednice SO Aleksinac. Nisam se bavio nikakvim pregovorima, rušenjem vlasti, otimanjem odbornika i slično, a svašta se moglo čuti. Izgleda da su koalicioni partneri više plašili jedni druge Dimićem, nego što je za to bilo realnog osnova. U situaciji gde imamo istovetnu vlast kao u republici očekivao sam (tako su obećavali) da će vladajuća koalicija mnogo više učiniti. Biti na vlasti bez podrške republike je teško, radio sam u takvom periodu. Očigledno je da ni ova lokalna vlast ne uživa bilo kakvu podršku sa državnog nivoa. Nema nikakvih investicija, lokalni lideri vladajućih stranaka se loše kotiraju u svojim centralama, Aleksinac je apsolutno zanemaren.

Lokalna vlast je imala odličnu priliku da pokaže šta zna u potpuno povoljnom političkom okruženju, gotovo bez opozicije. I pokazali su, svi građani opštine Aleksinac mogu o tome da svedoče. Neću pogrešiti ako kažem da bi prosečna ocena bila nedovoljan jedan.

U takvim okolnostima normalno je da će politički aktivni ljudi pokušati nešto da promene na bolje. Da li će do toga doći zavisiće od brojnih faktora. Videćemo hoće li biti republičkih izbora i kako će se to odraziti na lokalne koalicije. Videćemo i gde je granica socijalne trpeljivosti, tačka na kojoj puca prepumpani SNS balon. Nezavisno od toga potrebno je naći način da se ljudima koji iskreno žele promene na bolje omogući da politički deluju. Realno to ne može biti pod okriljem ni jedne od sada postojećih stranaka, pa ni moje DSS. Ljudima se ogadila politika, stranke. Vrte se jedna te ista lica decenijama i to je problem. Tu računam i moju malenkost. Svoje buduće delovanje vidim pre svega u stvaranju prostora da se neki novi, kvalitetni  ljudi uključe u politički život Aleksinca kako bi uskoro mogli da se nadamo nečemu boljem. Naravno, dok se to ne desi pokušaćemo da budemo alternativa lošoj vlasti.


Za sam kraj, šta možete poželeti građanima opštine Aleksinac u Novoj 2014.godini?

Najvažnije, lično zdravlje i svaku sreću. Na sve drugo, bojim se, nećemo puno uticati. Ali se vredi potruditi.

 


# predsednik opštine Ivan Dimić Alt TV budžet opština Neda Novaković putevi Dragoslav Nenadović Dragoslav Živadinović intervju javna preduzeća Komunalne usluge JP automobil Radio S Dragan Milojević SO Aleksinac
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima