Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Borba protiv sive ekonomija (8)

rss

28.08.2014. Dragan Radović

Kada je u septembru prošle godine na mesto ministra finansija imenovan g. Krstić bio sam siguran da će se „nešto“ promeniti. Mlad i željan dokazivanja biće pun pogodak, pomislio sam. U prvom pojavljivanju na televiziji g. Krstić je najavio kao važnu meru za ekonomski oporavak, snižavanje opterećenja zarada za trećinu. Obzirom da je to najvažniji predlog u mom programu, odmah sam napisao pismo podrške ministru koje u celosti prenosim.

                                                     ***

POŠTOVANI g. KRSTIĆ

Želim da pozdravim Vašu i izjavu g. Radulovića o smanjenju opterećenja zarada za trećinu. Istu izjavu dao je i g. Vučić pre dva dana. Ovo je po prvi put u Srbiji da još neko traži snižavanje opterećenja zarada za trećinu, osim mene koji to uporno pišem i tražim preko dve godine. Na desetine, stotine, mejlova sam poslao do sada na mnoge adrese, iz odgovora koje sam dobijao uspevao sam da shvatim zašto skoro niko u Srbiji ne zna kako ova mera može da se sprovede. Obzirom da sam dve godine ispred Vas u ovim predlozima i razmišljanjima moram da Vam ukažem na sve prepreke na koje ćete naići, sa sugestijama kako da ih zaobiđete da bi ste uspeli.

 

 

           Za protekle dve godine bilo ko da je dao izjavu da opterećenje zarada mora da se smanji (bilo za koliko) svi stručnjaci su govorili da manjak sredstava u budžetu mora da se nadoknadi povećanjem poreza na potrošnju (PDV) ili poreza na imovinu, pa makar sniženje opterećenja bilo svega 2% do 5%.
Obzirom da je ovo smanjenje opterećenja ogromno sada se svi pitaju koji sve porezi moraju da se povećaju i koliko, po mnogima je matematički neizvodljivo da se nadoknadi manjak u budžetu.

        Napomena: kada kažem svi stručnjaci mislim na: sve članove Fiskalnog saveta, FREN i g. Milojka Arsića, svi uvaženi profesori sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu i mnogi drugi stručnjaci. Istog mišljenja su bili i „neimenovani izvori iz Vlade“, kao i neimenovani stručnjaci iz Poreske uprave Srbije. Vaša zamisao je da se smanjenjem opterećenja stimulišu poslodavci kako bi radnike preveli sa rada na crno u legalan rad i da bi zaposlili nove radnike. Morate da imate na umu da ovim umanjenjem nikako ne možete da stimulišete nesavesne poslodavce, oni sada plaćaju NULA dinara na neprijavljene radnike, veća stimulacija njima ne treba, ne postoji bolje rečeno.

           Kada budete pravili obračune kako sprovesti u delo, molim Vas, nemojte da rezultat Vaših računica bude sličan prognozama Milice Bisić, poštovani stručnjak za poreze je „omanula“ u obračunima za 700 – 800 miliona evra, koliko je pogrešila u projekciji veće naplate PDV – a usled povećanja stope za 2%, kao i poreza na dobit za 5% pre godinu dana kada je bio predložen set mera. PITANjE KOJE SE POSTAVLjA: kako sniziti opterećenje za trećinu?

          Koja služba će sprovesti u delo Vaše zamisli?

          Moj predlog je da se opterećenje snizi sa sadašnjih 62%- 65 % na 40% – 45%. Ne tako davne 1985. godine opterećenje je bilo 35% na neto zaradu. Ova mera je jedina koja će pomoći privrednicima da bolje rade, da zapošljavaju nove radnike.

        TRENUTNO NE POSTOJI NAČIN DA VI OVAJ PREDLOG SPROVEDETE U DELO!

        U STVARI POSTOJI, da primenite sve tačke koje predlažem preko dve godine, jedini u Srbiji.

       MOJI PREDLOZI SU: NOVCA ZA BUDžET IMA NA SVAKOM KORAKU, SAMO GA TREBA NAPLATITI!

      SIVA EKONOMIJA JE NAJVEĆI RESURS SRBIJE! HITNA REFORMA PORESKE UPRAVE SRBIJE, glavnog i najvećeg krivca za ogromnu sivu ekonomiju.

       Pod reformom podrazumevam blic obuku, instruiranje šta ta služba treba da radi, kako da vrši kontrole, kako da poboljša naplatu poreza. Samo 15 dana treba da bi se izvršila priprema kako bi ova služba krenula u KOPNENU OFANZIVU na sve neizdavaoce fiskalnih računa. Sadašnji direktor ove službe g. Simič, uopšte nema viziju kako bi se suzbila siva ekonomija, neizdavanje računa. Njegovo rešenje je da svi građani traže fiskalne račune! Onda nam ne treba poreska služba. Takođe, g. Simič misli da je premalo 700 inspektora za kontrolu, što uopšte nije tačno – i previše ih je. U suzbijanju sive ekonomije leži spas srpskog budžeta.

       Kontrole vršiti na sledeći način: u svim gradovima istovremeno, samo jedan do dva inspektora je potrebno po gradu, krenuti u kontrole koje će trajati najviše 15 minuta. Iskontrolisati:

a. presek fiskalnog štampača sa gotovinom u kasi, trenutno se otkrije utajivač;

b. proveriti zatečene radnike;

c.proveriti ugovor o zakupu prostora.

        Zašto samo ove tri provere? Zato što je procena da se samo PDV utaji milijardu evra, doprinosa i poreza zbog rada na crno preko milijardu i po evra; preko 500 hiljada zakupodavaca je van legalnih tokova. Ovakve, TIPSKE KONTROLE, vršiti do kraja godine. Težište baciti u svakom gradu na najjače utajivače: ugostitelje, pekare, mesare, piljare, butike i druge izdavaoce fiskalnih računa. Verovali ili ne, sendvičara na lepom ćošku dnevno utaji i po nekoliko stotina evra PDV, na godišnjem nivou od 50.000 do 100 hiljada evra. Najveći utajivači po pravilu najviše radnika na crno imaju.

       Osim ovih kontrola hitno krenuti u kontrole po branšama. Dugogodišnjim razmišljanjem o suzbijanju sive ekonomije identifikovao sam skoro sve načine utaja po branšama. Najsvežiji primer: Udruženje Srbijatransport koje okuplja sve najveće autobuske prevoznike (Lasta, Nišekspres i mnoge druge) angažovalo me je da im pomognem u borbi protiv sive ekonomije. Njihova pretpostavka je da utaje u delu branše iznose na godišnjem nivou oko 50 miliona evra (samo PDV). Tražili smo da se angažuje Poreska uprava Srbije, g. Simič nam je poslao stručnjake, posle nekoliko sastanaka, ukrštanjem podataka, došli smo do zaključka da samo u delu autobuskog prevoza putnika se utaji preko 80 miliona evra različitih dažbina. Svi su bili iznenađeni osim mene, zato se godinama i borim i pokušavam da dokažem da u sivoj ekonomiji leže milijarde evra godišnjeg gubitka prihoda u budžetu.

SVE DO SADA NAPISANO MORA DA PRETHODI UMANjENjU OPTEREĆENjA ZARADA.

      Poreska uprava Srbije mora KOPNENOM OFANZIVOM da naplati do kraja godine ogromna sredstva kako bi se rasteretio pritisak na budžet. Tek tada se stvaraju preduslovi da stupe nove stope poreza i doprinosa na zarade.

NAPOMENA: Ukoliko krenete sa smanjenjem opterećenja zarada, a da pre toga niste suzbili deo sive ekonomije, imaćete rezultat gori od procene Milice Bisić sa početka pisanja. Ako mislite da će privrednici znati da cene Vaš trud i da će pohrliti da prijave radnike koji su radili na crno, varate se, odustanite odmah od takvog razmišljanja.

SAMO STRAH OD KONTROLE PORESKE UPRAVE SRBIJE I STRAH OD KAZNE JE GARANCIJA USPEHA.

STRAH GLAVU ČUVA. Sada neću pisati o STRAHU, drugi put ću o tome.

Samo još malo o Poreskoj upravi Srbije: G. Simič uopšte nema ideju kako smanjiti sivu ekonomiju i neizdavanje fiskalnih računa. Za godinu dana, od kada je došao na čelo ove službe, odgovorno tvrdim da je siva ekonomija porasla, možda i prešla 50%. Izjava da je uvedena NULTA TOLERANCIJA je takva farsa, da nije smešna bila bi žalosna. Rukovodstvo PU misli ako je izdalo desetak rešenja o blokadi računa (Simpo i Galenika) da je to NULTA TOLERANCIJA. Još veća farsa je telefon za prijavljivanje neizdavaoca fiskalnih računa: niko se ne javi, ako se i javi, zapiše prijavu, niko ne izađe na teren mesecima. Najveći apsurd je kada Rada Kostić, direktor prinudne naplate PU Srbije, kaže da je u julu naplata bolje za 2% od planirane. Pa koja to služba planira 50% naplatu od svih poreza i doprinosa, a ostatak ostavlja utajivačima, pa se i hvali NULTOM TOLERANCIJOM.

ZAKLjUČAK: Da biste sproveli u delo sve što ste zamislili, sve službe koje su do sada loše radile moraju da promene način rada. Da bi oni razumeli sve, sproveli u delo, mora da im to objasni neko ko poznaje materiju bolje od njih (u protivnom će biti sabotiranja, ne zato što hoće, već zato što ne znaju i što „SU ODUVEK RADILI NA JEDAN NAČIN“. Obzirom da se ovom materijom bavim preko 23 godine, znam u „dušu način rada i razmišljanja poreznika, privrednika, građana“ – siguran sam da Vam mogu konstruktivno pomoći u rešavanju PITANjA SVIH PITANjA – PUNjENjU BUDžETA.

Napomena: sve svoje znanje stavljam na raspolaganje, za uzvrat ne tražim radno mesto, ne tražim platu, baš ništa!

       ZAŠTO JE BITNO SUZBITI SIVU EKONOMIJU? Svi vide samo jedan aspekt, manjak poreskih prihoda u budžetu.
Mnogo veća šteta je ona koju utajivači nanose nelojalnom konkurencijom svima koji rade legalno, njih guše.

       I najgora šteta sive ekonomije, svi koji rade u toj zoni ranije ili kasnije potpuno finansijski propadnu. Zašto? Zato što se zavaravaju da dobro rade, troše mnogo više nego što zarađuju, desi im se mali poremećaj u poslovanju i odmah propadaju – nikada ne mogu da se oporave.

        Svi koji legalno rade moraju domaćinski da se ponašaju, vode računa o svakom dinaru, bore se za dobrog radnika, danonoćno razmišljaju o proširenju delatnosti, oni i opstaju. To su firme koje imaju sve prijavljene radnike, isplaćuju ful zarade, radnici im rade po deset – dvadeset godina i opstaju. Za njih ne postoji ni svetska ili druga kriza, idu dalje.

      Sve napisano je najsažetije što sam mogao da predočim kako biste uspeli u spasavanju srpske privrede.

                                                            ***

Danas, posle skoro godinu dana od dolaska g. Krstića shvatio sam da za postizanje uspeha u radu nije dovoljno samo biti mlad i željan dokazivanja. POTREBNO JE IMATI ZNANjE! I REALNIJA OČEKIVANjA! POGREŠNA PROCENA, BIO SAM NEREALAN. I PISMO SAM BESPOTREBNO NAPISAO, IZGUBIO VREME.

 

Dragan RADOVIĆ

 

 

 

 

Prijave za neizdavanje fiskalnih računa 
011-3619 900

Automatska telefonska sekretarica za prijavu neizdavanja fiskalnih računa 
011-3620 932

 

 

Komentara: 0


# budžet ekonomija siva ekonomija Dragan Radović Poreska Uprava
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima