Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Borba protiv sive ekonomije (12)

rss

09.09.2014. Dragan Radović

Borba protiv sive ekonomije (12)

 

     Analizirajući UTAJE PO BRANŠAMA vrlo jednostavno primećujemo da novca za budžet ima na svakom koraku, samo ga treba naplatiti. Ministarstvo finansija je najavilo kontrole svih privrednika, čak i po dva puta mesečno, kako bi se siva ekonomija suzbila sa zabrinjavajućih 31% (oni kažu, činjenično je 50%) na prosek zemalja u okruženju od 25%. Bolja naplata treba da donese 500 miliona evra dodatnih budžetskih prihoda godišnje, izjavio je ministar finansija g. Krstić. Ako godišnje utaje raznih poreza, doprinosa i akciza procenjujemo na tri milijarde evra, g. Krstić je poručio da ćemo naplatiti šestinu utajenih prihoda, a pet šestina ili 2,5 milijarde evra ćemo ostaviti i dalje utajivačima kriminalcima. Ako procenjujemo da radnika na crno ima 700 hiljada, ministar hoće da kaže da ćemo za godinu dana otkriti šestinu, 117 hiljada radnika koje ćemo prevesti u legalne tokove, ostatak od 583 hiljade nećemo primetiti, njih ćemo ostaviti da razne inspekcije rada u kontrolama imaju razloga da zažmure, naplate mito od vlasnika koji će se i dalje bogatiti na račun neplaćenih doprinosa. UVEK JE NAJLAKŠE OBOGATITI SE UTAJOM POREZA.

 

 

    Da je država ipak ozbiljno shvatila borbu protiv sive ekonomije govori donošenje novog Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji – 01. jula je stupio na snagu. Novi izuzetno represivan zakon predviđa „preveliku upotrebu sile“ od strane države za sve privrednike koji ne plaćaju poreske obaveze.

Program Borba protiv sive ekonomije u četiri faze:

 

Prva faza predviđa isključivo preventivne kontrole u trajanju do tri meseca kako bi se privrednicima ukazalo na propuste, sa upozorenjem da tako neće više moći raditi.

Uz primenu prve faze, istovremeno odvijala bi se i druga faza u kojoj Ministarstvo finansija MORA sniziti većinu poreskih opterećenja koja bi stimulativno delovala na privrednike u prevođenju poslovanja iz nelegalne u legalnu zonu.

 

Treća faza predviđa oštre kontrole, SISTEM ŠTAPA I ŠARGAREPE – privrednici su dobili velike povoljnosti za prelazak u legalan rad, ko se ne pridržava osetiće represiju od strane države.

Na žalost, Ministarstvo finansija je u potpunosti preskočilo PREVENTIVNO DELOVANjE I ŠARGAREPU, najskorije kreće samo ŠTAPOM.

Rezultat će biti poražavajući, uveren sam, mnogi privrednici koji budu morali da plate kaznu od 500 hiljada do milion dinara, zatvaraće firme i radnje, gasiće delatnost. Trend gašenja je uveliko u toku po celoj Srbiji, najviše kod preduzetnika koji su već dobili nova poreska rešenja sa uvećanim obavezama od 50% do 150% – mnogi privrednici koji obavljaju razne zanatske i druge usluge mesečno ne žele i ne mogu plaćati poreze i doprinose i preko 40 hiljada dinara mesečno. Spremni za gašenje delatnosti su i oni preduzetnici koji iščekuju uvećana rešenja za 2014. godinu.

Četvrta faza. Najveća stimulativna mera, smanjenje opterećenje zarada za trećinu, je izostala, što će značajno uticati da se broj od 700 hiljada radnika na crno ne smanji. Pogrešno je uverenje Vlade da će stimulativno delovati usvojena mera zapošljavanja novih radnika koja omogućuje poslodavcu plaćanje trećine doprinosa za svakog novoprijavljenog radnika. Poslodavci koji su zapošljavali više radnika na crno imali su najveću moguću stimulaciju u vidu totalnog neplaćanja radnih dažbina, tako da mera plaćanja trećine doprinosa stvara ogroman izdatak svakom poslodavcu nenaviknutom na bilo kakva plaćanja, neće prihvatiti – zato i neće biti pozitivnog efekta u vidu prevođenja radnika sa rada na crno u legalan rad.

 

      I kada se očekivao početak velike akcije na privrednike kao grom iz vedra neba usledila je ostavka ministra finansija Lazara Krstića. Neverovatno zvuči da je g. Krstić tražio smanjenje penzija i plata za 20% (ranije je tražio smanjenje 25%), povećanje cene struje za 30% i otpuštanje 160 hiljada radnika iz državnih službi u naredne dve godine. Ovim zahtevima ministar je pokazao ogromno neznanje, možda i nešto gore, predaju pred ogromnom kriminalnom sivom ekonomijom podržanom od strane državnih korumpiranih službenika. Kako drugačije tumačiti zahtev da se smanje penzije: PIO fond je prazan ne zbog previsokih penzija i pogrešnog usklađivanja pre nekoliko godina, već zbog nesuzbijanja rada na crno zbog čega imamo već pomenutih 700 hiljada radnika na crno i gubitak budžetskih prihoda od 1,5 milijardi evra godišnje. Niti jedno smanjivanje penzija ne može da nadoknadi katastrofalnu naplatu ako se ne smanji broj radnika bez prijave.

      Drugi ministrov zahtev da se poveća cena struje za 30% ravan je zahtevu petogodišnjeg deteta da upravlja avionom. Ozbiljni poznavaoci načina poslovanja EPS-a smatraju da sumnjivi godišnji troškovi napravljeni po raznim osnovima prelaze 500 miliona evra. Ako bi se povećala cena struje za 30%, sumnjivi godišnji troškovi (razne otimačine) značajno bi se povećali što bi EPS dovelo u isti položaj u kom je i danas. Vrlo je diskutabilno zašto se ministar Krstić nije založio, iako je bio upoznat, za uvođenje Sistema za sprečavanje netehničkih gubitaka koji bi otkrio i smanjio gubitke struje (i krađe) u iznosu od 250 miliona evra, sa uračunatim PDV-om i porezom na dobit skoro 350 miliona evra godišnje. Još je diskutabilnije zašto se bivša ministarka energetike Zorana Mihajlović nije založila za uvođenje pomenutog Sistema koji sprečava, realno govoreći, mnoge krađe kao i gubitke struje neuporedivo veće od proseka evropskih zemalja. Setih se, kada sam pomenuo krađe, kada je ministarka Mihajlović ustoličena na čelo Ministarstva energetike, angažovala je srpskog Eliota Nesa, Ljubu Milanovića, eksperta za otkrivanje kriminalnih radnji. G. Milanović je pre par godina, za vreme vlade g. Mirka Cvetkovića, bio angažovan u Ministarstvu zdravlja sa zadatkom da prečešlja sumnjive ugovore. Bili smo oduševljeni britkim „jezikom“ srpskog Nesa kada je prozvao predsednika Tadića za „neke“ radnje koje su omogućile pokrivanje „nekih ljudi“ u zdravstvu. Do danas se g. Milanović nije oglasio, verovatno je EPS besprekoran, nema više otimačina – vreme ljudi kao što je bio Uskoković je daleka prošlost – pluskvamperfekat.

 

      Treća mera, otpuštanje 160 hiljada radnika i te kako je potrebna. Nije jasno kako je do te brojke ministar došao kada se još uvek i ne zna koliko radnika ima na platnom spisku države. I ovde g. Krstić pravi „grešku u koracima“, zašto otpuštati radnike kada je bolje dati im priliku da sami odu, ali na jedan poseban način:

    Svaki radnik sa platnog spiska države ukoliko bude uhvaćen u bilo kakvoj utaji poreza trenutno dobija otkaz. Na terenu to izgleda ovako: lekar ginekolog iz državne bolnice radi dodatno u privatnoj ordinaciji, ukoliko ne plati dodatni porez i bude otkriven dobija otkaz; državni službenik ima lokal koji izdaje, ukoliko ne plati porez na zakup takodje dobija otkaz; isto pravilo važi i za profesore koji predaju na više fakulteta, stomatologe koji dodatno rade u privatnim ordinacijama – ne može niko da bude na platnom spisku države koju potkrada.

     Na žalost svih građana Srbije, rešenja koja sam dao neće prihvatiti premijer, niti novi ministar finansija g. Vujović. Lakše je udariti po narodu pričom da ne štedi dovoljno. Lakše je ostaviti sve privilegije korumpiranim državnim činovnicima kojima u uslovima VELIKE REFORME cena dodatno skače, „posao je rizičniji“, što će dovesti do još veće korupcije u jeku najavljene i nikada zaživele BORBE PROTIV KORUPCIJE I KRIMINALA.


Dragan Radović

 

 

Prijave za neizdavanje fiskalnih računa 
011-3619 900

Automatska telefonska sekretarica za prijavu neizdavanja fiskalnih računa 
011-3620 932


# Zorana Mihajlović budžet siva ekonomija Dragan Radović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima