Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Akademik Mihailo Marković

rss

06.02.2015. Jovanović Slaviša Saša

Dana 7. februara navršava se 5 godina od smrti akademika, svetski priznatog filozofa, mislioca i levičara Mihaila Markovića.

Akademik Mihailo Marković

Bio je jedan od osnivača SPS-a i autor njegovih programskih načela. Važio je za ideologa te partije, dok novembra 1995., zbog kritike saradnje sa JUL-om, nije isključen.

U NOVEMBRU 2004. god. bio je svedok odbrane na suđenju Slobodanu Miloševiću.

3. JULA 2008. god. je sa grupom istaknutih srpskih intelektualaca potpisao proglas "ŠTA DALjE" kojim se obratio svim iskrenim levičarima u Srbiji:

"Šta dalje? Prvi korak je napuštanje SPS-a u čije vođe se više ne može imati nikakvog poverenja. Drugi korak je pristupanje PS koji se okuplja oko sledećih ciljeva: sačuvati državu Srbiju, odupreti se svakom daljem narušavanju njene suverenosti i teritorijalnog integriteta"...

Mihailo Marković nam je ostavio načela koja trebamo slediti:

načela slobode, demokratskog socijalizma, rodoljubive levice, socijalne pravde,
nezavisnosti i suvereniteta Srbije, odbrane Kosova i Metohije.

Načela protivljenja ulasku u Nato, protivljenja liberalnom kapitalizmu,
pljačkaškoj privatizaciji, globalizmu, a naročito protivljenja uništavanju  
zdrave srpske porodice.

Napisao je program PS i 17. JULA 2008. god. osnovao borbenu levicu na čelu sa Aleksandrom Vulinom koji poštuje i sledi u potpunosti sva njegova proklamovana načela.

Ostaće nam zauvek u sećanju njegove reči: "Politički najslobodniji su građani čiste prošlosti, malih ili nikakvih potreba za vlašću i bogatstvom i kojima nisu potrebne ničije usluge niti privilegije, koji prema tome, ne zavise od milosti ni države, niti bilo koje partije."

Sećanje na Mihaila Markovića ideologa levice je važno i zbog toga što levica danas u Evropi jača što pokazuje pobeda Sirize u Grčkoj i njena izuzetna popularnost u Španiji, jer pred idejom levice za koju se zalagao Mihailo Marković danas podrhtava cela Evropa.

DO POBEDE!

     


# Slaviša Jovanović Saša Pokret Socijalista Mihailo Marković Akademik
@poksocijalista @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima