Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Sećanje na akademika Mihaila Markovića

rss

06.02.2018.

Na današnji dan 2010 god, iz naših redova otišao je jedan od najznačajnijih srpskih filozofa 20 veka marksističko-humanističke organizacije, akademik SANU, svetski priznat filozof, mislioc i levičar Mihailo Marković.

Sećanje na akademika Mihaila Markovića

Bio je jedan od osnivača SPS-a i autor njegovih programskih načela. Važio je za ideologa te partije dok novembra 1995, zbog kritike saradnje sa JUL-om, nije isključen.

U NOVEMBRU 2004 god. bio je svedok odbrane na suđenju Slobodanu Miloševiću.

Mihailo Marković nam je ostavio načela koja trebamo slediti: načela slobode, demokratskog socijalizma, rodoljubive levice, socijalne pravde, nezavisnosti i suvereniteta Srbije i odbrane Kosova i Metohije. Ostavio nam je i načela protivljenja ulasku u Nato, protivljenja liberalnom kapitalizmu, pljačkaškoj privatizaciji, globalizmu i protivljenje uništavanju zdrave srpske porodice.

Napisao je Program PS i 17 JULA 2008. god. osnovao borbenu levicu na čelu sa Aleksandrom Vulinom koji poštuje i sledi u potpunosti sva njegova proklamovana načela.

Ostaće nam zauvek u sećanju njegove reči:

"Politički najslobodniji su građani čiste prošlosti, malih ili nikakvih potreba za vlašću i bogatstvom i kojima nisu potrebne ničije usluge niti privilegije, koji prema tome, ne zavise od milosti ni države, niti bilo koje partije."

Sećanje na Mihaila Markovića ideologa levice je važno i zato što levica danas u Evropi jača, a što pokazuje pobeda Sirize u Grčkoj i njena izuzetna popularnost u Španiji, jer pred idejom levice za koju se zalagao Mihailo Marković danas podrhtava cela Evropa.

DO POBEDE!
PREDSEDNIK OO PS Aleksinac,
Slaviša Jovanović, dipl.inž.agr.

Komentara: 0


# Slaviša Jovanović Saša Pokret Socijalista Mihailo Marković
@poksocijalista @ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima