Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Академик Михаило Марковић

rss

06.02.2015. Јовановић Славиша Саша

Дана 7. фебруара навршава се 5 година од смрти академика, светски признатог филозофа, мислиоца и левичара Михаила Марковића.

Академик Михаило Марковић

Био је један од оснивача СПС-а и аутор његових програмских начела. Важио је за идеолога те партије, док новембра 1995., због критике сарадње са ЈУЛ-ом, није искључен.

У НОВЕМБРУ 2004. год. био је сведок одбране на суђењу Слободану Милошевићу.

3. ЈУЛА 2008. год. је са групом истакнутих српских интелектуалаца потписао проглас "ШТА ДАЉЕ" којим се обратио свим искреним левичарима у Србији:

"Шта даље? Први корак је напуштање СПС-а у чије вође се више не може имати никаквог поверења. Други корак је приступање ПС који се окупља око следећих циљева: сачувати државу Србију, одупрети се сваком даљем нарушавању њене суверености и територијалног интегритета"...

Михаило Марковић нам је оставио начела која требамо следити:

начела слободе, демократског социјализма, родољубиве левице, социјалне правде,
независности и суверенитета Србије, одбране Косова и Метохије.

Начела противљења уласку у Нато, противљења либералном капитализму,
пљачкашкој приватизацији, глобализму, а нарочито противљења уништавању  
здраве српске породице.

Написао је програм ПС и 17. ЈУЛА 2008. год. основао борбену левицу на челу са Александром Вулином који поштује и следи у потпуности сва његова прокламована начела.

Остаће нам заувек у сећању његове речи: "Политички најслободнији су грађани чисте прошлости, малих или никаквих потреба за влашћу и богатством и којима нису потребне ничије услуге нити привилегије, који према томе, не зависе од милости ни државе, нити било које партије."

Сећање на Михаила Марковића идеолога левице је важно и због тога што левица данас у Европи јача што показује победа Сиризе у Грчкој и њена изузетна популарност у Шпанији, јер пред идејом левице за коју се залагао Михаило Марковић данас подрхтава цела Европа.

ДО ПОБЕДЕ!

     


# Славиша Јовановић Саша Покрет Социјалиста Михаило Марковић Академик
@poksocijalista @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима