Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Održana 4. sednica Skupštine opštine Aleksinac: Usvojena strategija ekonomskog razvoja

rss

30.06.2016.

U četvrtak, 29. juna, održana je 4. sednica SO Aleksinac. Na dnevnom redu sednice našlo se 25 tačaka.

izvor: Opština Aleksinac

Odbornici su najpre potvrdili mandat odborniku Goranu Đokiću iz Šurića, sa Izborne liste „Odgovorno za Aleksinac - Ivan Dimić“.

U daljem radu Skupštine, usvojen je Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine Aleksinac za 2016. godinu.

Naime, drugim izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine Aleksinac za 2016. godinu izvršeno je uvećanje javnih prihoda iz sredstava budžeta za 28.792.546 dinara. U okviru ovih sredstava 11.392.546 dinara odnosi se na namenska transferna sredstva iz budžeta Republike i to 5.550.000 dinara su sredstva Komesarijata za izbeglice, a 5.842.546 dinara su sredstva namenskog transfera za socijalu, na osnovu ugovora o namenskim transferima između ministarstva za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja i opštine Aleksinac. Ostatak sredstava u iznosu od 17.400.000 dinara odnosi se na uvećanje nenamenskih prihoda budžeta, pri čemu su prihodi od poreza na zarade uvećani za 10.000.000 dinara, prihodi od poreza na ostale prihode za 4.000.000 dinara.

Odbornici aleksinačke Skupštini, na svom 4. zasedanju usvojili su i tri važna strateška dokumenta. Najpre je usvojena Odluka o usvajanju Strategije lokalnog ekonomskog razvoja opštine Aleksinac 2016-2020., kao i njen prateći dokument, Akcioni plan implementacije, monitoringa i evaluacije Strategije.

Strategija lokalnog ekonomskog razvoja opštine Aleksinac za period od 2016. do 2020. godine je vrlo značajan dokument, koji je u skladu sa Strategijom održivog razvoja opštine Aleksinac za period od 2010-2020. godine, kažu iz opštine.

U narednom periodu naša redakcija će se pozabaviti ovim dokumentom. Nadamo se da će ova dokumentacija biti javno dostupna, jer je opštinski sajt veoma neažuran (mnogi podaci su vezani za 2014. godinu)

Strategija je obuhvatila i sjedinila realizaciju revidiranih ciljeva i mera Strateškog plana za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva na teritoriji opštine Aleksinac za period od 2008-2013. godine i Strateškog plana ekonomskog razvoja opštine Aleksinac 2006-2016. godine, kao jedinstven dokument koji će obezbediti osnov za identifikaciju oblasti i jasnu procenu potencijala opštine.

Akcioni plan implementacije, monitoringa i evaluacije Strategije lokalnog ekonomskog razvoja predstavlja dokument koji će definisati pojedinačne projekte, uspostaviti sistem upravljanja i praćenja realizacije Strategije.

Odbornici su, takođe, usvojili i Odluku o usvajanju Plana kapitalnih investicija opštine Aleksinac za period 2016-2019. godine. Reč je o javnom strateškom dokumentu kojim se određuju glavne smernice investicionog razvoja opštine za sledeće četiri godine. Plan kapitalnih investicija izrađen je uz tehničku podršku koju finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa Opštinama - Evropski PROGRES.

U nastavku, usvojen je Program poslovanja JP Direkcije za urbanizam i izgradnju opštine Aleksinac za 2016. godinu, izveštaji o radu pojedinih javnih preduzeća za 2015. godinu, Odluka o izmenama i dopunama Odluke o organizaciji Opštinske uprave opštine Aleksinac, kao i Izveštaj o radu Opštinske uprave.
Na kraju sednice, usvojeni su predlozi rešenja o razrešenju i imenovanju skupštinskih komisija.

Komentara: 0


# Ivan Dimić investicije skupština Direkcija Šurić sajt Evropski progres strategija Odgovorno za Aleksinac Goran Đokić
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima