Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Mlada Aleksinčanka među 130 najboljih naučnih istraživača

rss

11.12.2018.

Učenica Aleksinačke gimnazije, Anastasija Brančić, učestvovala je na 17. konferenciji "Korak u nauku" u IS Petnica

Foto: Fejsbuk

2. decembra je završena sedamnaesta po redu konferencija "Korak u nauku"- centralna godišnja manifestacija Istraživačke stanice Petnica. Na njoj su, kao i prethodnih godina, bili predstavljeni najuspešniji istraživački projekti u oblasti prirodnih, društvenih i tehničkih nauka. Među 130 odabranih radova mladih istraživača iz cele Srbije i regiona, i ove godine se našao rad Anastasije Brančić, učenice 4. razreda srpsko-ruskog prirodno- matematičkog odeljenja Aleksinačke gimnazije.

Tema ovogodišnjeg Anastasijinog projekta je bila "Mogućnosti primene tipološko-funkcionalnih analiza na različitim tipovima lonaca u okviru objekata sa lokaliteta Jerini grad - Brangović". Ovaj multidicsiplinarni projekat na kome je radila zajedno sa koleginicom, predstavljao je pravi izazov jer je bio veoma kompleksan i podrazumevao je razne hemijske analize u kombinaciji sa arheološkim analizama na keramičkim ostacima iz V i VI veka. Prezentacija i odbrana rada su izazvali veliku pažnju posetilaca konferencije, što je za Anastasiju bila najveća moguća satisfakcija za uloženi trud.

Anastasija je već prekaljeni petničar. Ona je prethodne 3 godine uspešno pohađala sve seminare iz oblasti arheologije u IS Petnica i postala jedan od najmlađih saradnika ove jedinstvene obrazovne institucije kod nas. Anastasija uspeva da uskladi sve svoje obaveze u školi sa petničkim seminarima, što traži veliki dodatni rad i povremeno odsustvovanje iz škole. A da su se Anastasijin trud, rad i žrtva isplatili, potvrđuje činjenica da je u ovogodišnjoj Petničkoj svesci objavljen njen prošlogodišnji rad iz arheologije "Analiza životinjskih kostiju iz vile sa stambenim i ekonomskim delom sa lokaliteta Anine u Ćelijama", koji je u aprilu bio predstavljen u galeriji SANU zajedno sa drugim najuspešnijim petničkim radovima.

U Stašinom slučaju, sve postaje jasnije kad znamo da je arheologija njena najveća ljubav i buduća profesija. Anastasija voli prirodne nauke, zbog čega neupućenima može izgledati potpuno neosnovanim ili neobičnim njeno zanimanje za arheologiju. I ako rođena u krilu humanističkih nauka, posebno istorije, arheologija se danas ne može zamisliti bez sprege sa prirodnim naukama. Anastasijin primer ujedno potvrđuje da za bavljenje naukom nisu dovoljne samo ambicije, potrebno još mnogo toga: izuzetna zainteresovanost, veliki rad, istrajnost, učenje i stalno usavršavnje, a nadasve- ljubav prema nauci.

Draga naša Staša, želimo ti da ostvariš svoje snove!

Da podsetimo, svi naši učenici bilingvalnih odeljenja već 4 godinu pohađaju odabrane seminare u IS Petnica potpuno besplatno, zahvaljujući kompaniji NIS!

Izvor: Aleksinačka gimnazija

Komentara: 0


# Aleksinačka gimnazija nauka Anastasija Brančić IS Petnica
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima