Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Ministarstvo telekomunikacija se oglasilo po pitanju Aleksinac.Net-a

rss

20.09.2014.

Na vest da je opštinsko veće u Aleksincu rešene da pokrene proceduru zabrane sajta Aleksinac.Net kontaktirao sam gospodina Savu Savića pomoćnika ministra zaduženog za pitanja telekomunikacija.

Ministarstvo telekomunikacija se oglasilo po pitanju Aleksinac.Net-a

Kompletnu prepisku stavljam čitaocima na uvid.

Poštovani g. Savić,
potreban mi je zvaničan odgovor na sledeća pitanja:

 • - Da li ukoliko u imenu sajta ili bloga stoji ime opštine primer www.aleksinac.net, da li osoba koja je registrovala domen mora da ima saglasnost skupštine opštine čije je ime sadržano u domenu www.aleksinac.net?
 • -Ukoliko je na naslovnoj strani navedeno da je reč o nezvaničnoj stranici te opštine, da li je u tom slučaju potrebna saglasnost skupštine opštine u čijem domenu stoji ime opštine?
 • - Koji zakonski propisi regulišu ovu oblast i gde se ti propisi mogu dovloadovati?

 

Odgovor pomoćnika je:

Poštovani gospodine Ostojiću,

Povodom Vaših pitanja koja se odnose na registrovanje i upotrebu internet domena sa nazivom opštine, koja su poslata putem elektronske pošte 14. septembra 2014. godine, obaveštavam Vas o sledećem:

Propisima iz delokruga Ministarstva, trgovine, turizma i telekomunikacija, ne
uređuju se posebno uslovi za upotrebu domena.

Registar nacionalnih Internet domena (RNIDS), koji upravlja nacionalnim internet domenima, rezervisao je domene sa ekstenzijom: .rs i .srb sa nazivima opština i gradova, koji mogu da se registruju na zahtev ovlašćenih lica jedinica lokalne samouprave. Spisak rezervisanih domena možete naći na sajtu www.rnids.rs.

U pogledu korišćenja drugih nacionalnih i generečkih domena, ne postoji ograničenja za rezervisanje i registrovanje domena sa nazivima opština i gradova, tako da je moguće registrovati svaki domen koji je slobodan.

Sava Savić
pomoćnik ministra

Komentara: 10


# opština Dušan Ostojić Aleksinac.Net RNIDS ministarstvo telekomunikacija Sava Savić
@zubarcina @aleksinacnet @ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-5)

  alex 20.09.2014.
  Valjda je iz ovoga jasno da to nije u nadleznosti ovog ministarstva. U Zakonu o lokalnoj samoupravi jasno stoji u cijoj je to nadleznosti, a koliko znam postoji i odluka SO koja to regulise.

 • (+4) (-1)

  JA 21.09.2014.
  onda zabraniti i ALT, i tu se pominje Aleksinac

 • (+6) (-0)

  Odgovor za Alex 21.09.2014.
  Alex tj.Danijela ti kao pravnik bi trebala da znas da su skupstinske odluke ispod zakonskih odredbi ili si i na pravnom fakultetu prolazila zahvaljujuci politici?

 • (+1) (-5)

  alex 21.09.2014.
  Alex tj. Ja koji nisam pravnik niti Danijela, ali sa zadovoljstvom njen prijatelj, imam pravo da kazem svoje misljenje i slucajno priliku da procitam i taj zakon koji me je zanimao iz drugih razloga. Nemam nista protiv sajta, da imam ne bih citao niti komentarisao. Ali, nista niste bolji od ovih drugih koje napadate, metod vam je isti. Cim neko brani nekog koga pljujete, odmah prozivate zrtvu da sama pise komentare, kao da nema nikog na ovom svetu ko od vas misli drugacije i podrzava
  tu osobu. To je pravi odraz vasih motiva za pisanje i satanizovanje vasih tema.

 • (+6) (-0)

  Diplomirani doktor 21.09.2014.
  Pravno gledano, stvari su dakle jasn -ne postoji problem. Problem je što SNS kao stranka nemismenih ne shvata da se internet ne može zabraniti pa vuku glupe poteze. Na ovom konkretnom primeru, saj t i da promeni ime u aleksinački.net ili aleksinčani. net ili aleksinčanin.net i dalje će postojati. Al k to njima da objasni!

 • (+1) (-6)

  alex 21.09.2014.
  Ne mogu, toliko se gluposti ovde nacitam da ne mogu da postignem na sve da reagujem. Da- skupstinske odluke su ispod zakonskih, ali su U SKLADU sa zakonom. Za to ti ne treba pravnicko znanje, to se uci u srednjoj skoli iz predmeta " ustav i pravo gradjana". Ali ti kao elektronicar to nisi mogao znati, zar ne? A stomatolog iako se mnogo trudi sve da zna i u sve da se razume, najcesce potpuno promasi. Mislim da to iskustvom u prodaji zivotnih osiguranja vremenom mozes da naucis, vrata do vrata.Vremena imas na pretek.

 • (+2) (-2)

  alex alex...ili... 21.09.2014.
  pa sto citas????
  za neke tako'pametne'poput tebe,citanje je zamorno...odmori se,od tolike pameti ume glava da zaboli ;P

 • (+7) (-0)

  perkan 21.09.2014.
  Nadležnost Skupštine opštine Član 52.
  36) daje saglasnost na upotrebu imena, grba i drugog obeležja Opštine;
  u skladu sa članom 32 Zakona o lokalnoj samoupravi, stav 19.

  Nisam upoznat sa slucajem, ali mi se cini da nisu iskoriscene sve mogucnosti upravnog postupka, pa tek onda moze da se ide na sud?
  U suprotnom pravobranilac rizikuje da izgubi spor.
  Bilo bi interesantno videti koliko sporova vodi opstina, a koliko su izgubili zbog tvrdoglavosti opstinskog veca i koliko to kosta gradjane Aleksinca.

 • (+1) (-4)

  OVO JE JEDINI LEK ZA ALEKSINAC NET ! 22.09.2014.
  http://www.dalekovidnica.eu/lijek-svima-pri-ruci-protiv-celavosti-smrcanja/

 • (+1) (-5)

  Aaahhhhhaaaahhaaahaaa 22.09.2014.
  Svaka čast za prethodni video. Ima čak i metaforično značenje. Samo vrač može da pomogne "krivo nasađenom" Aleksinac.net-u !
  Hahaaaahaaahaaa !


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima