Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Otvoreno pismo načelnici za inspekcijske poslove

rss

05.02.2015. D. Ostojić

Gruba procena je da je do danas vest o tome da aleksinačka komunalna inspekcija ukida jedan internet domen pročitalo preko 400. 000 ljudi.

Otvoreno pismo načelnici za inspekcijske poslove

Poštovana g. Radivojević,

upućujem Vam ovo dobronamerno pismo, predlog da spasite bruku koju je napravila u javnosti odluka o ukidanju sajta www.aleksinac.net. Odluka je donešena u organu opštinske uprave na čijem ste Vi čelu, te je u Vašim rukama i delimično ublažavanje nanete štete.

Besmisleno rešenje o ukidanju sajta www.aleksinac.net su preneli svi vodeći mediji u Srbiji.

Gruba procena je da je do danas vest o tome da aleksinačka komunalna inspekcija ukida jedan internet domen pročitalo preko 400. 000 ljudi.

Dnevna posećenost tekstova na ovu temu sa sajtova TV B92, Blica, Kurira, Mondo sajta, Udruženja novinara Srbije, Telegrafa, Pres-a i joše preko deset medija to dokazuje. U brojku od 400. 000 ljudi nisam uračunao broj onih koji su o toj temi pisali na svojim internet blogovima ili twitter nalozima ili Facebook profilima.
 
Gospođo Radivojević, svestan sam ja da ste i Vi to što ste uradili, morali da uradite možda i po nečijem nalogu, ali i za to nema valjanog opravdanja. Dugo godina obrazovanja, rada i stručnog usavršavanja stoji iza Vas, da bi se neko tako lako igrao bilo čijim imenom i prezimenom, Vašom radnom biografijom, te me čudi da ste Vi uopšte ušli u tu igru, samim tim što ste službu na čijem ste čelu proglasili za nadležnom da se bavi ukidanjem bilo kog internet domena.

Znate i sami da se cela srpska javnost sa osnovama internet pismenosti smeje odluci koju je aleksinačka komunalna inspekcija donela. Dovoljno je bilo da ste kontaktirali referentne ustanove u Srbiji koji se bave tumačenjem prava u svetu IT-a, pa bi Vam sve bilo jasno.

Konkretno:

Na sajtu Uprave za zajedničke poslove republičkih organa Republike Srbije jasno piše koji su domeni zaštićeni i koja imena opština. U prvoj rečenici na sajtu piše: "Većina rezervisanih naziva internet domena su nazivi naseljenih mesta u Srbiji, nazivi organa i servisa državne uprave i lokalne samouprave ili nazivi javnih ustanova. U tome leži i razlog njihovog rezervisanja, kako bi bile sprečene eventualne nedoumice korisnika Interneta u Srbiji da li su pristupili zvaničnom sajtu organa". Kada odete na listu rezervisanih domena za potrebe gradova i opština dolazite do ovog podatka:
aleksinac.rs
opstina‐aleksinac.rs
opstinaaleksinac.rs

Dakle, zvanični domeni za upravne organe i predstavnike države su . gov. rs i rs svi ostali domeni potpadaju pod pravilo ko prvi registruje domen je njegov. Pošto je vvv. aleksinac. net registrovan 2006. godine stvar je jasna.

Po logici koju ste Vi u rešenju naveli, onda bi i sajt lokalnog SNS-a morao biti ugašen jer u svom nazivu koristi ime Aleksinac. Reč je o sajtu www.sns-aleksinac.org.

Koliko je meni poznato komunalna inspekcija do danas nije donela rešenje o zabrani tog sajta?

Komentara: 7


# opština Dušan Ostojić Aleksinac.Net Vesna Radivojević sajt komunalni inspektor
@zubarcina @aleksinacnet @


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+34) (-2)

  jelena 05.02.2015.
  Sve ovo oko ukidanja sajte bilo bi jako smešno, da nije tužno. A tužno je jer je čitava situacija dokaz totalne neukosti i gluposti naše lokalne vlade,kao i njihovih opštinskih službenika, slepih poslušnika(nekakvih inspektorčića). BRUKA. Ne mogu da verujem kakvi tupsoni vedre i oblače ovom opštinom. Baš su se istripovali da su svemogući.

 • (+34) (-2)

  Nesa 05.02.2015.
  Ma sta se prepucavas sa njima? Net domen je globalnog karaktera i opstina nema nadlezbost da ga ukine.Ignorisi nepismene i nastavi sa radom

 • (+28) (-2)

  Jelena 05.02.2015.
  u potpunosti se slazem sa Vama.
  Mozda bi i bilo smesno da nije sve ovo jaaakoo tuzno.
  Nesa,Ceda,Atan.Grujica i ostali njima slicni,su postali dno dna.
  Njihova samovolja i ne znanje prmasilo je sve granice tolerancije.
  Njihovi dupeuvlakaci su toliko postali jadni,da mi ih je sada vec i zao.
  ONI BI DA NAS ''VODJA'' VODI U BOLJITAK,'OBECANU'ZEMLJU
  EPA,MI NISMO SLEPI! VIDIMO SVE! A VIDI I ONAJ GORE!
  UKIDANJEM NECETE NISTA POSTICI,SEM JOS VECE NEZADOVOLJSTVO U NARODU!
  SVIMA KOJI OVO PODRZAVAJU,NEKA IM JE NA CAST!

 • (+28) (-2)

  ristic 05.02.2015.
  ...zamislite samo da se u beogradu ugase svi sajtovi koji u svom nazivu imaju ime /beograd/.komicno , zaista ,komicno. ,
  toliko nam je grad cist , da smo poceli i internet da cistimo !!!!!

 • (+26) (-2)

  Vesna Vesni 05.02.2015.
  Super! Gde nadjoste sa Srbima da terate inat! Sad ste tek popularizovali sajt i - trazili ste, gledajte! Bice veselo!!!

 • (+10) (-1)

  Voditi racuna o jeziku... 05.02.2015.
  Da li je pravilno /
  Njihova samovolja i ne znanje promasilo je sve granice tolerancije.
  dupeuvlakaci su toliko postali jadni,da mi ih je sada vec i zao.
  Da li se dupe uvlakatchi pise zajedno ili odvojeno....hm...

 • (+14) (-0)

  perkan 05.02.2015.
  danas u Aleksincu nigde Blic da se kupi, sve razgrabljeno...


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima