Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Otvoreno protestno pismo zbog pravne i političke torture

rss

03.02.2015. Aleksandar Gvozden

Komunalni inspektor je, nakon odluka Opštinskog veća i Skupštine opštine, doneo zabranu Aleksandru Gvozdenu na upotrebu imena opštine u nazivu sajta i internaconalnom domenu.

Otvoreno protestno pismo zbog pravne i političke torture

Nisam imao nameru da se oglašavam ovim povodom. Pre svega, jer ne želim da se bavim glupostima. Možda bi neko rekao "imam pametnija posla", ali ovde se stvarno radilo o glupostima. Takođe, ne verujem da su sve ostale probleme rešili, pa je ovo sada najveći. Možda bih i oglasio nakon 2 godine dopisom SO, jer je njima toliko i trebalo da mi odgovore na zahtev.

Međutim, nakon Rešenja komunalnog ispektora, u kome je rok izvršenja "Odmah" (?!) i u kome preti izvršenjem o mom trošku, morao sam da odreagujem.

Naime, pre nešto više od dve godine - decembra 2012. Grujica Veljković mi je poslao dopis u kome mo obaveštava da sam dužan da tražim saglasnost za upotrebu imena opštine. Na to sam odgovorio zahtevima za dobijanje saglasnosti, ali i zatražio da Skuptšina opštine izdvoji određena sredstva za finansiranje, kao što to radi kada su drugi mediju u pitanju. Kao protivmeru, moja agencija bi registrovala javno glasilo i zaposlila par novinara. Dakle, može se reći da je to svojevrsni zahtev investitora.

Na odgovor sam čekao 2 godine. I dobio sam odgovor na samo jedan zahtev. Po kom principu opštinski rukovodioci biraju kada će nekom odgovoriti i na koji zahtev nikome nije jasno. Na ovaj način, šalje se loša poruka potencijalnim investitorima. Većina investitora bi uradila kao i ja - odustali su od ulaganja.

Da stvar bude čudnija na ove zahteve je odgovorilo Opštinsko veće i odbilo oba ova zahteva. Iako to nije bilo njima upućeno, niti postoji nadležnost. oni su odgovorili i to u formi konačnog akta. Naravno, nisam želeo da se mačujem sa vetrenjačama i pokrenuo sam postupak za otuđenje sajta i domena, definitivno odustao od formiranja lokalnog javnog glasila. Slično sam uradio i sa drugim domenima koje sam imao. Portal Južna Srbija Info je prebačen udruženju građana iz Niša na dalje upravljanje, ostale domene nisam produžavao. Neki su istekli, na nekima su kratko živeli neki sajtovi, mislim da trenutno ni jedan ne radi. Aleksinac.Net je ostao u životu zahvaljujući podršci iz inostranstva.

Nakon toga stiže i, dugo čekana, selektivna, odluka Skupštine opštine. Iz te odluke saznajem da je u međuvremenu donet i Pravilnik koji utvrđuje ovu oblast. Shvatam da je moj zahtev retroaktivno obrađen. Donošenjem 2 odluke u istom postupku 2 organa i donošenjem pravilnika izvršena je određena vrsta pravne torture. O političkim motivima donošenja ovakve odluke, ne bih na ovom mestu, inače bih morao da psujem. Ipak, bolje sam vaspitan, pa ne bih da se spuštam na njihov nivo. Ono što je još čudnije jeste donošenje suprotnih odluka kada se radi o sličnim stvarima. Obrazloženje ovakvih odluka nisam dobio, ali očigledno da nisu u saglasnosti sa članom 6 Zakona o javnom informisanju i medijima, jer niko ne može imati monopol nad osnivanjem medija.

Stvarno sam imao želju da se obratim SO nakon 2 godine, jer je i njima potrebno toliko, da bih ih obavestio da mene ta njihova odluka više ne tangira.

Međutim, tu se tortura ne završava, jer je neko naložio komunalnom inspektoru da povede postupak zabrane. Tu tek nastalja pravno nasilje. Morao sam da uložim prigovor zbog nenadležnosti, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i povrede propisa.

Najpre, Zakonom o komunalnim delatnostima ovaj predmet ne spada u komunalne delatnosti. Nije mi dostavljen Zapisnik o utvrđenom činjeničnom stanju, iako to pomenuti Zakon nalaže. Voleo bih da u tom zapisniku vidim kako le utvrđeno vlasništvo nad sajtom, čime se definiše „naziv sajta“ u tehničkom i pravnom pogledu. Zatim, nije jasno kojim aktom Komunalni inspektor, Skupština opštine ili Opštinsko veće ima nadležnost nad međunarodnim TLD. To je kao kada bi vam neko zabranio da otvorite firmu u SAD, Nemačkoj ili bilo gde u svetu. Rok u Rešenju „Odmah“ je nejasan. Naime, svaka radnja ima svoj period izvršenja. Uraditi nešto "odmah" u leskičkom smislu je stvar dogovora, u pravnom smislu spada u tortutu.

Podneo sam prigovor, a nisam izjavio žalbu, zato što osporavam kvazi drugostepenost postupka. Opštinsko veće ne može biti drugostepeni organ u ovom postupku, jer je svojim aktom - Zaključak broj II/01 011-159 od 25.12.2012. pokazalo svoj interes u ovom postupku. Narodski rečeno - Kadija te tuži, Kadija ti sudi. Da li sam već upotrebio termine "pravno nasilje" ili tortura?

Nadam se da Komunalni inspektor odgovori potvrdno na ovaj prigovor i ne nasedne na pritiske koji se vrše od pojedinaca iz vrha vlasti, koji na svaki način žele da primene svoju volju, ne vodeći računa o poštovanju zakonskih propisa. Od njih smo na to i navikli, a građani opštine to skupo plaćaju, kroz milionske iznose koji se odvajaju iz budžeta za razne odštete.

Od početka postupka sam upozoravao na pravnu nadležnost, u prvom zahtevu to i piše. Da li je opštinska vlast jača od pravne regulative, videćemo u narednom periodu, jer ne očekujem da prestanu da mi šalju razne dopise, zovu telefonom. Nakon svakog njihovog kontakta nije mi dobro 2 dana.

Na kraju, ne sporim nadležnost opštine nad upotrebom imena, ali propisi postoje da se poštuju sa obe strane, zar ne?

 

 
 


# opština Grujica Veljković opštinsko veće Nenad Stanković Aleksinac.Net Aleksandar Gvozden Južna Srbija Danijela Novaković komunalni inspektor
@aleksinacnet @agvozden @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima