Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kulinski mališani odlaze u porodice

rss

08.12.2007. Toma Todorović, Politika

U Domu za ometene u razvoju kod Aleksinca uskoro će ostati samo štićenici stariji od 18 godina

Kulinski mališani odlaze u porodice

Ovih dana počinje da se ispisuje novo poglavlje o radu Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju u Kulini kod Aleksinca. Još mnogo pre nego što su pojedine međunarodne organizacije pokušale da pod plaštom brige o ljudskim pravima štićenika srpskih ustanova za smeštaj mentalno obolelih naprave aferu i skandal, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Srbije sačinilo je program adekvatnijeg zbrinjavanja ometenih u razvoju. Taj program se tokom ovog meseca već sprovodi u delo, kaže za „Politiku“ direktor doma u Kulini Dragoljub Marković:

– Do kraja godine iz našeg doma u hraniteljske porodice ili druge specijalizovane ustanove u Srbiji otići će najmanje dvadesetoro mališana uzrasta do pet godina, jer je procenjeno da se za njihov dalji život i boravak moraju obezbediti adekvatniji uslovi, budući da je u domu u Kulini oko 600 štićenika, od šestomesečnih beba do osoba starijih od 60 godina. I u narednoj godini biće nastavljeno zbrinjavanje najmlađih iz našeg doma, a do kraja 2009. nadamo se da ćemo uspeti da u potpunosti obezbedimo smeštaj u porodicama i drugim ustanovama za sve sadašnje naše štićenike mlađe od 18 godina.

Planirano je da dom u Kulini, precizira Marković, ubuduće bude ustanova samo za smeštaj i brigu punoletnih štićenika mentalno ometenih u razvoju:

– Programom reorganizacije ustanova ovakvog tipa u Srbiji predviđeno je da maksimalan broj štićenika u našem domu bude do 300. Sve organizacije koje su nas posetile uverile su se, a i kontrole koje su obavljene poslednjih godina su pokazale, da se o štićenicima vodi briga na vrlo visokom nivou. Ipak, postoji problem smeštajnih kapaciteta i u pojedinim slučajevima u grupama je i po 80 štićenika, što se mora smanjiti. Kada u domu budu ostali samo stariji od 18 godina, u grupama će ih biti najviše 20. Tada će našem osoblju, lekarima, medicinskim sestrama, vaspitačicama i spremačicama biti mnogo lakše da još bolje brinu o njima i da im pruže kvalitetniju medicinsku, zdravstvenu i svaku drugu negu – kaže direktor Dragoljub Marković, dodajući da se paralelno obezbeđuju i svi drugi uslovi neophodni za funkcionisanje doma i život štićenika u njemu.

Tokom naredne godine, ustanova će biti dodatno priključena na lokalni sistem vodovoda i kanalizacije i očekuje se da već sledećeg leta ne bude problema u vodosnabdevanju kakvih je bilo u ranijem periodu. Takođe, renovirani i uređeni objekti i nabavka savremene medicinske opreme u poslednjih nekoliko godina doprineli su da u Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju na padinama Malog Jastrepca, u Kulini kod Aleksinca, budu stvoreni adekvatni uslovi za boravak.

 

Toma Todorović, Politika, Foto S. Lazarević

Komentara: 2


# dom Kulina Dragoljub Marković
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    jasmina 13.12.2007.
    dobar dan dobri ljudi,nisam upucena u sve detalje ali bih ipak da dam komentar.Dobro poznajem tu ustanovu jer je moja porodica tu provela citav svoj radni vek i jedan deo jos uvek tu radi.Naravno da je smestaj pacijenata najbitnija stvar,o tome se uvek vodilo racuna i mislim da su radnici te ustanove uvek davali sve od sebe da zadovolje njihove potrebe.Ne treba zaboraviti da isti ti radnici nisu uvek imali povoljne uslove za rad a time i za normalni zivot,da su izlagani enormnom psihickom i fizickom stresu.Trebalo bi da ta gospoda koja sada pokusava da na najgori nacin ocrni te radnike i tu ustanovu,pogleda malo i drugu stranu.A oni koji hoce da sve porede sa zapadom trebalo bi da priznaju da niko na zapadu ne radi pod takvim uslovima,za takvu platu.Zato nadjite neko bolje resenje ako vam ovo ne odgovara i pustite te postene ljude da i dalje rade svoj posao,jer dok su se oni brinuli o tim pacijentima skoro niko drugi na ovom svetu nije ni znao da oni postoje.OSOBLJU DOMA-SVE NAJBOLJE

  • (+0) (-0)

    jasmina 13.12.2007.
    Samo jos jedan detalj:za sve one sa zapada koji smatraju da je smestaj u Kulini ;MUCENJE A NE LECENJE;gde ste bili humanitarci kada je Srbija bila pod sankcijama a onda i bombardovana,sta mislite sta su tada ti pacijenti jeli i pili i ko ih je snabdevao tabletama i medicinskom opremom i ko ih je i pod kojim uslovima cuvao.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima