Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Кулински малишани одлазе у породице

rss

08.12.2007. Тома Тодоровић, Политика

У Дому за ометене у развоју код Алексинца ускоро ће остати само штићеници старији од 18 година

Кулински малишани одлазе у породице

Ових дана почиње да се исписује ново поглавље о раду Дома за децу и омладину ометену у развоју у Кулини код Алексинца. Још много пре него што су поједине међународне организације покушале да под плаштом бриге о људским правима штићеника српских установа за смештај ментално оболелих направе аферу и скандал, Министарство за рад и социјалну политику Србије сачинило је програм адекватнијег збрињавања ометених у развоју. Тај програм се током овог месеца већ спроводи у дело, каже за „Политику“ директор дома у Кулини Драгољуб Марковић:

– До краја године из нашег дома у хранитељске породице или друге специјализоване установе у Србији отићи ће најмање двадесеторо малишана узраста до пет година, јер је процењено да се за њихов даљи живот и боравак морају обезбедити адекватнији услови, будући да је у дому у Кулини око 600 штићеника, од шестомесечних беба до особа старијих од 60 година. И у наредној години биће настављено збрињавање најмлађих из нашег дома, а до краја 2009. надамо се да ћемо успети да у потпуности обезбедимо смештај у породицама и другим установама за све садашње наше штићенике млађе од 18 година.

Планирано је да дом у Кулини, прецизира Марковић, убудуће буде установа само за смештај и бригу пунолетних штићеника ментално ометених у развоју:

– Програмом реорганизације установа оваквог типа у Србији предвиђено је да максималан број штићеника у нашем дому буде до 300. Све организације које су нас посетиле увериле су се, а и контроле које су обављене последњих година су показале, да се о штићеницима води брига на врло високом нивоу. Ипак, постоји проблем смештајних капацитета и у појединим случајевима у групама је и по 80 штићеника, што се мора смањити. Када у дому буду остали само старији од 18 година, у групама ће их бити највише 20. Тада ће нашем особљу, лекарима, медицинским сестрама, васпитачицама и спремачицама бити много лакше да још боље брину о њима и да им пруже квалитетнију медицинску, здравствену и сваку другу негу – каже директор Драгољуб Марковић, додајући да се паралелно обезбеђују и сви други услови неопходни за функционисање дома и живот штићеника у њему.

Током наредне године, установа ће бити додатно прикључена на локални систем водовода и канализације и очекује се да већ следећег лета не буде проблема у водоснабдевању каквих је било у ранијем периоду. Такође, реновирани и уређени објекти и набавка савремене медицинске опреме у последњих неколико година допринели су да у Дому за децу и омладину ометену у развоју на падинама Малог Јастрепца, у Кулини код Алексинца, буду створени адекватни услови за боравак.

 

Тома Тодоровић, Политика, Фото С. Лазаревић

Коментара: 2


# дом Кулина Драгољуб Марковић
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    jasmina 13.12.2007.
    dobar dan dobri ljudi,nisam upucena u sve detalje ali bih ipak da dam komentar.Dobro poznajem tu ustanovu jer je moja porodica tu provela citav svoj radni vek i jedan deo jos uvek tu radi.Naravno da je smestaj pacijenata najbitnija stvar,o tome se uvek vodilo racuna i mislim da su radnici te ustanove uvek davali sve od sebe da zadovolje njihove potrebe.Ne treba zaboraviti da isti ti radnici nisu uvek imali povoljne uslove za rad a time i za normalni zivot,da su izlagani enormnom psihickom i fizickom stresu.Trebalo bi da ta gospoda koja sada pokusava da na najgori nacin ocrni te radnike i tu ustanovu,pogleda malo i drugu stranu.A oni koji hoce da sve porede sa zapadom trebalo bi da priznaju da niko na zapadu ne radi pod takvim uslovima,za takvu platu.Zato nadjite neko bolje resenje ako vam ovo ne odgovara i pustite te postene ljude da i dalje rade svoj posao,jer dok su se oni brinuli o tim pacijentima skoro niko drugi na ovom svetu nije ni znao da oni postoje.OSOBLJU DOMA-SVE NAJBOLJE

  • (+0) (-0)

    jasmina 13.12.2007.
    Samo jos jedan detalj:za sve one sa zapada koji smatraju da je smestaj u Kulini ;MUCENJE A NE LECENJE;gde ste bili humanitarci kada je Srbija bila pod sankcijama a onda i bombardovana,sta mislite sta su tada ti pacijenti jeli i pili i ko ih je snabdevao tabletama i medicinskom opremom i ko ih je i pod kojim uslovima cuvao.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима