Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Agencija za akreditaciju ocenila Dom zdravlja Aleksinac

rss

26.01.2016.

U aleksinački zdravstveni centar je stigao izveštaj o drugoj redovnoj poseti tima Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova

Agencija za akreditaciju ocenila Dom zdravlja Aleksinac

Zdravstvena ustanova Dom zdravlja Aleksinac stekla je akreditacijski status na period od 3 godine, i dodeljen joj je sertifikat broj A-111-09/2013.

"Danas smo dobili finalni izveštaj o drugoj redovnoj poseti tima Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova, koja je obavljena 6. novembra 2015. godine." kažu u Domu zdravlja.

Prenosimo zaključak Izveštaja:

Nakon druge posete konstatovano je da Dom zdravlja Aleksinac kontinuirano radi na unapređenju kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite.

Standardi akreditacije se poštuju i u odnosu na prethodnu posetu vidno je unapređenje.

Redovno se sprovode interne provere kvaliteta stručnog rada što dovodi do njegovog unapređenja u svakodnevnom radu.

Za pohvalu je angažovanje najvećeg broja zaposlenih u aktivnostima na unapređenju kvaliteta rada kako kroz proces rada tako i kroz angažman u internim komisijama formiranim na nivou službi pomoću kojih se prate izvršenja planova, kvalitet i bezbednost.

Procedure za rad se redovno analiziraju, revidiraju po potrebi i donose nove sa čime se zaposleni upoznaju na sastancima službi što doprinosi da se procedure brže usvajaju i primenjuju u radu.

Uočljiva je dobra organizacija rada i rukovođenja što dovodi do uspešnog funkcionisanja Doma zdravlja na veoma razuđenoj teritoriji u situaciji limitiranih finansijskih sredstava i nedovoljnog kadra.

Iako im nedostaju ljudski resursi požrtvovanim radom zaposlenih uz podršku rukovodstva, zaposleni uspevaju da ispune plan rada u zadovoljavajućem obimu.

Redovno se ulaže u održavanje i nabavku nove opreme-nabavljen je novi UZ aparat i autoklav za sterilizaciju.

Renoviran je jedan broj objekata, okrečene su prostorije, sređeni podovi, napravljen novi prilaz Službi za zdravstvenu zaštitu dece.

Na visokom je nivou saradnja između službi, održavaju zajedničke sastanke i rešavaju postojeće probleme.

Poboljšana je i saradnja sa drugim zdravstvenim ustanovama – posebno ističemo uspostavljenu saradnju sa radiologom iz Gornje Toponice čime je unapređen preventivni rad (skrining na karcinom dojke).

Mnogobrojne informacije o radu Doma zdravlja Aleksinac moguće je pronaći na novom sajtu Doma zdravlja (koji je osmislio i napravio sadašnji direktor Doma zdravlja). Sajt sadrži sve neophodne informacije za pacijente, javnost i zaposlene, jednostavan je za snalaženje i prilagođen je prosečnom korisniku.

Implementacija informacionog sistema teče prema predviđenom planu. Nepodeljeno je mišljenje zaposlenih da je uvođenje elektronske evidencije poboljšalo vođenje medicinske dokumentacije ali ukazuju i na problem dodatnog opterećenja zaposlenih vođenjem dvojne dokumentacije.

Tokom posete prezentovan je kontinuiran rad i unapređenje u oblasti sterilizacije i tretmana medicinskog otpada.

Sarađuju sa lokalnom zajednicom, organizuju i učestvuju u obeležavanju značajnih datuma iz kalendara zdravlja.

Opšti je utisak da u Domu zdravlja Aleksinac postoji pozitivan odnos prema akreditaciji kao procesu za unapređenje kvaliteta rada. Postignuto je unapređenje u primeni akreditacionih standarda u odnosu na prethodnu posetu pre svega zahvaljujući velikoj posvećenosti zaposlenih i podršci menadžmenta.

"Dom zdravlja Aleksinac zahvaljuje se najsrdačnije Agenciji za akreditaciju na adekvatnom sagledavanju stanja u našoj ustanovi, i očekujemo ulazak u novi ciklus akreditacije u drugoj polovini ove godine." kažu nadležni iz ove zdravstvene ustanove.

 

Komentara: 1


# Dom zdravlja akreditacija sajt
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+15) (-1)

    Laufer 26.01.2016.
    Sve to lepo i bajno zvuci , a sto neko nepomenu da u sklopu Doma zdravlja postoji i sluzba Hitne pomocu koja raspolaze samo jednom ekipom na teritiruji cele opstine, a opstina ima 72 dva sela plus grad .Da li se neko pita da li je izvodljvo sa tim resursima pruziti adekvatnu zdravstvenu zastitu naj ugrozenijima ???


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima