Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Inspekcija zatvorila nišku deponiju, smeće stiže u Aleksinac

rss

26.12.2013. Izvor: Južne vesti, Južna Srbija

Kamioni niške gradske čistoće smeće su počeli da odvoze u Aleksinac, jer je po nalogu Inspekcije za zaštitu životne sredine deponija "Bubanj" zatvorena.

Za sada bez odvoženja smeća na deponiju

Kako Južne vesti prenose razlog za zatvaranje je prenatrpanost, a direktor Javnog komunalnog preduzeća “Medijana” Bratislav Vučković kaže da nema mesta panici.

- Stiglo je rešenje o tome. Upitili smo naša vozila u Aleksinac. Probijene su neke kote, ali tehničke mogućnosti postoje još uvek i smeće može da se deponuje na našu deponiju. Po projektnoj dokumentaciji kote jesu probijene, ali ne ugrožavaju ni život, ni bezbednost - rekao je Vučković.

Vučković tvrdi da je Ministarstvu za zaštitu životne sredine upućen dopis i da bi sutra trebalo da uslede i razgovori sa predstavnicima ovog ministarstva.

Direktor “Medijane” tvrdi da bi sve moglo da se reši vrlo brzo.

- Mi smo danas uputili vozila u Aleksinac, ali računam da će sutra to da bude kako valja - rekao je Vučković.

Deponija na Bubnju odlukom nadležne inspekcije bila je zatvorena 2006. godine, a otpad je i tada odvožen u Aleksinac. Posle toga započeta je rekultivacija i nastavljeno je odlaganje otpada otvaranjem novog polja

Tada je direktor “Medijane” Dragan Radisavljević upozorio da smeće ne može da se odvozi u Aleksinac duže od nedelju dana, jer će i ta deponija biti zatrpana.

 

U Nišu i u još sedam opština već je usvojena odluka o osnivanju regionalnog centra i plan upravljanja otpadom, a osnivači su saglasni da se izgradnja centra i postrojenja za tretman otpada obezbedi uključivanjem privatnog partnera i izdavanjem koncesije.

Osim Niša, u osnivanju centra učestvuju još opštine Doljevac, Ražanj, Sokobanja, Svrljig, Aleksinac, Merošina i Gadžin Han i ta procedura je u toku.

Centar će se nalaziti na lokaciji "Keleš" u produžetku niške deponije na Bubnju.

Računa se, kako je ranije saopšteno, na najmanje 200 tona mešovitog otpada dnevno koji će biti dopreman u centar.

Raspisivanje tendera najavljeno je za narednu godinu.

 

 

Komentara: 0


# opština Niš Gadžin Han Južne vesti
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima