Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Smeće iz Niša i dalje stiže u Aleksinac

rss

06.01.2014. izvor: Danas, JužnaSrbija.Info

Nakon što je Republička inspekcija za zaštitu životne sredine prošle sedmice zabranila odlaganje otpada na gradskoj deponiji „Bubanj“, smeće iz Niša odvozi se na aleksinačku deponiju. Inspekcija je zatvorila nišku deponiju zbog „prenatrpanosti“ i „probijanja kota“ i za sada se ne zna do kada ona neće biti u funkciji.

Nakon naloga inspekcije niška deponija nije u funkciji

Uprkos veoma ozbiljnoj situaciji, Bratislav Vučković, direktor JKP Medijana, koje sa bavi komunalnom higijenom u Nišu, ocenio je da „nema mesta panici“. On je kazao da tehničke mogućnosti za deponovanje otpada još uvek postoje.

- Rešenje o zatvaranju deponije doneto je u najnezgodnijem trenutku, pred novogodišnje praznike, kada je grad dodatno opterećen smećem, ali ja verujem da će se prelazno rešenje ubrzo naći. Trenutna situacija ne predstavlja nikakvu opasnost po građane i ne treba dizati paniku. Moguće je otvaranje još jednog polja na deponiji, na kojem bi se odlagao otpad, što bi bilo prelazno rešenje do izgradnje planiranog Regionalnog centra „Keleš“ - rekao je Vučković novinarima.

On je precizirao da su grad Niš i JKP Medijana uputili dopis Ministarstvu energetike i zaštite životne sredine u kojem traže otvaranje još jednog polja na postojećoj deponiji, koje bi za početak imalo površinu od skoro pet hektara. Reč je o takozvanom Polju S 5, koje se „uveliko priprema“ i predstavlja prvi korak ka izgradnji Regionalnog centra „Keleš„, koji bi se nalazio u produžetku sadašnje deponije, na relaciji uzmeđu Niša i Doljevca.

Ekološka bomba

Stručnjaci su više puta upozoravali da niška deponija, koja je improvizovano smetlište, zbog nagomilanog i netretiranog metana predstavlja „pravu ekološku bombu“. Prema njihovima procenama, ona bi mogla da eksplodira „svakog trenutka“ i nanese ozbiljnu štetu čitavom gradu, a posebno delovima koji su u blizini Bubnja.

Prema dosadašnjim najavama, Regionalni centar, u čijem su sastavu deponija i postrojenje za tretman otpada, trebalo bi da bude završen do 2015. godine. U Nišu i još sedam opština već je usvojena odluka o njegovom osnivanju, a osnivači su saglasni da se izgradnja obezbedi uključivanjem privatnog partnera i izdavanjem koncesije, pošto je reč o projektu koji vredi najmanje 50 miliona evra. Osim Niša, u osnivanju centra učestvuju opštine Doljevac, Ražanj, Sokobanja, Svrljig, Aleksinac, Merošina i Gadžin Han. Raspisivanje tendera najavljeno je za narednu godinu.

Niška deponija na brdu Bubanj je, inače, odlukom nadležne inspekcije već bila zatvorena 2006, kada je započeta njena rekultivacija i nastavljeno odlaganje otpada otvaranjem novog polja. Od tada je u funkciji samo poslednja, četvrta ćelija, pošto su prethodne tri zatvorene zbog prenatrpanosti. Ova deponija nije sanitarna i ne ispunjava standarde koji važe za takve deponije.

Dnevno se u Nišu prikupi u proseku od 160 do 220 tona komunalnog otpada, deo se reciklira, a deo odvozi u Aleksinac. Nadležni u gradskoj upravi kažu da je deponija "Bubanj" zatvorena zbog prenatrpanosti, što je, kako navode, isključivo formalni, a ne i ekološki razlog.

"Pošto je u pitanju mala količina smeća koja je stigla iz Niša, to je sa urednom dokumentacijom stiglo i dolazilo do Nove godine, pretpostavljam da je problem rešen, pošto od Nove godine pa nadalje nije bilo nijednog kamiona iz Niša koji je stigao u Aleksinac", kaže direktor JKP "Komunalne usluge" u Aleksincu Budimir Marković.

 

Komentara: 3


# opština Niš deponija Bubanj Keleš Budimir Marković Komunalne usluge JP komunalije Gadžin Han Komunalne usluge JP
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Skorojević 06.01.2014.
  Niko bre ne reaguje na niško đubre što se baca na naše, j..o ve Vučić, šta me briga dal se ženi il razvodi il je peder pa i on i su ljudi!Ovo bre mnogo ozbiljna stvar, El vite bre da će ne potruju? Još onaj debeli srs direktor pričao da ni deponija puna, a šone gu dopunjava, šta je bre ovo, el ima neko normalan u lokalnu vlast?

 • (+0) (-0)

  Anoniman 06.01.2014.
  Zašto se ne ulaže u reciklovanje?
  Zar se nebi uštedeo prostor zbog manje bačenog otpada i neko zaposlio?

 • (+0) (-0)

  Miki 08.01.2014.
  Moze da se ulaze i u recikliranje.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima