Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Инспекција затворила нишку депонију, смеће стиже у Алексинац

rss

26.12.2013. Извор: Јужне вести, Јужна Србија

Камиони нишке градске чистоће смеће су почели да одвозе у Алексинац, јер је по налогу Инспекције за заштиту животне средине депонија "Бубањ" затворена.

За сада без одвожења смећа на депонију

Како Јужне вести преносе разлог за затварање је пренатрпаност, а директор Јавног комуналног предузећа “Медијана” Братислав Вучковић каже да нема места паници.

- Стигло је решење о томе. Упитили смо наша возила у Алексинац. Пробијене су неке коте, али техничке могућности постоје још увек и смеће може да се депонује на нашу депонију. По пројектној документацији коте јесу пробијене, али не угрожавају ни живот, ни безбедност - рекао је Вучковић.

Вучковић тврди да је Министарству за заштиту животне средине упућен допис и да би сутра требало да уследе и разговори са представницима овог министарства.

Директор “Медијане” тврди да би све могло да се реши врло брзо.

- Ми смо данас упутили возила у Алексинац, али рачунам да ће сутра то да буде како ваља - рекао је Вучковић.

Депонија на Бубњу одлуком надлежне инспекције била је затворена 2006. године, а отпад је и тада одвожен у Алексинац. После тога започета је рекултивација и настављено је одлагање отпада отварањем новог поља

Тада је директор “Медијане” Драган Радисављевић упозорио да смеће не може да се одвози у Алексинац дуже од недељу дана, јер ће и та депонија бити затрпана.

 

У Нишу и у још седам општина већ је усвојена одлука о оснивању регионалног центра и план управљања отпадом, а оснивачи су сагласни да се изградња центра и постројења за третман отпада обезбеди укључивањем приватног партнера и издавањем концесије.

Осим Ниша, у оснивању центра учествују још општине Дољевац, Ражањ, Сокобања, Сврљиг, Алексинац, Мерошина и Гаџин Хан и та процедура је у току.

Центар ће се налазити на локацији "Келеш" у продужетку нишке депоније на Бубњу.

Рачуна се, како је раније саопштено, на најмање 200 тона мешовитог отпада дневно који ће бити допреман у центар.

Расписивање тендера најављено је за наредну годину.

 

 


# општина Ниш Сокобања Гаџин Хан Јужне вести
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима