Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Šta predstavlja "Gradska zajednici opština"

rss

22.09.2010. Izvor: Južne vesti

Iako je Skupština grada Niša odlučila da pristupi "Gradskoj zajednici opština" sa Merošinom, Ražnjem i Gadžinim Hanom, i dalje je nejasno šta to u praksi znači.

Mile Ilić, predsednik niškog parlamenta, pojašnjava da Niš neće imati osam opština, kao što je to možda delovalo a da ta zajednica neće doneti nikakve administrativne promene a, naglašava Ilić, ni građani to neće dodatno osetiti kroz svoj džep.

Šta predstavlja

- Nije suština u tome da Niš dobije još tri opštine. Gradska zajednica opština nije oblik vlasti, nije oblik administrativne regionalizacije. Pet niških opština ne ulazi u Gradsku zajednicu. Gradsku zajednicu čine Grad Niš, kao posebna jedinica lokalne samouprave, i ove tri opštine iz Nišavskog okruga – kaže Ilić.

Ilić tvrdi da neće biti nove administracije, zapošljavanja i opterećenja za budžete lokalnih samouprava.

- Zajednica opština nema organe vlasti, nema administraciju, niko ništa ne plaća dodatno, nema poreza, građani ništa dodatno ne izdvajaju, ne oduzima se opštinama nijedan posao. Sve opštine koje čine Gradsku zajednicu sa Gradom Nišem će odlučivati o nečemu što je zajedničko svima. Na primer, da se pravi brana Selova, da se reši pitanje vodosnabdevanja Niša i okoline. Svi se okupimo oko tog pitanja, to je prioritet i onda idemo zajedno prema republici i fondovima – kaže Ilić.

Jedno od osnovnih pitanja bilo je i da li će građani opština koje su pristupile uniji odlučivati na primer o izboru za Skupštinu grada Niša, a samim tim i na izbor gradonačelnika.

- Ne. Sve je to u interesu građana. Nema političkih organa, nema preglasavanja, nema izbora, postoji jedan kordinacioni organ, koji čine predsednici opština i predsednici Skupština opština. Nema priznavanja nijednog stava dok se svi ne slože. To nisu odluke kao što donosi Skupština grada, to je samo dogovor. Da bi se napravio dogovor, mora da postoji neki organ. Ovo je u interesu i manjih opština, ali i nas – pojašnjava Mile Ilić.

Da Niš ima interesa u formiranju Zajednice opštine smatra i nekadašnji predsednik Skupštine grada Niša i premijer Srbije, Zoran Živković.

- Ta priča je davno nastala i smatram da je dobra. Ja sam lično pokrenuo inicijativu još 1997. godine. Ideja je bila da se opštine Doljevac, Gadžin Han i Merošina priključe Zajednici. Prirodno je da se napravi takva zajednica jer sve male opštine su u kontaktu sa Nišem. Mnogo ljudi iz tih opština radi u Nišu. Ovom zajednicom Niš će dobiti veću površinu za infrastrukturui time i više novca za ulaganje. Povećava se površina za razvoj poljoprivrede, koja je budućnost za ovaj kraj – rekao je Živković za Južne vesti.

Ipak, ova ideja se ne čini svima kao dobro rešenje za Grad Niš.

- Gradska zajednica opština ništa ne znači formalno, suštinski i praktično. Čak ni jezički ništa ne znači. Postoje tela koja rešavaju pitanja regionalnog razvoja. Ovo je stara ideja SPS-a da poveže nišavske opštine. Za Niš ovo ništa ne znači – kaže Srđan Pešić, odbornik LDP-a u Skupštini Niša.

U Skupštini grada Niša kažu da se čekaju još odgovori opština Svrljig, Aleksinac i Doljevac.

Komentara: 0


# opština Niš Gadžin Han Ražanj Mile Ilić Južne vesti Zoran Živković
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima