Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Finansijska pomoć za projekte Doma zdravlja

rss

02.04.2014. D. Ostojić

Aleksinački Dom zdravlja dobio Ugovor o finansijskoj pomoći za sprovođenje projekata dostupnosti zdravstvene zaštite.

Finansijska pomoć za projekte Doma zdravlja

Minstarka zdravlja, prof. dr Slavica Đukić Dejanović uručila je ugovore o dodeli finansijskih sredstava za sprovođenje projekata koji su namenjeni povećanju dostupnosti zdravstvene zaštite osetljivim populacionom grupama (stari, deca, mladi, invalidi, Romi) i unapređenje kvaliteta rada stomatološke zdravstvene službe i oralnog zdravlja stanovnika u 22 opštine u Srbiji, ukupne vrednosti 27.500.000 dinara (oko 242 .000 evra).

Među zdravstvenim ustanovama koje su dobile projekat je i Dom zdravlja Aleksinac.

Tim povodom je delegacija predvođena direktorom dr Draganom Stamenkovićem posetila Ministarstvo zdravlja. U delegaciji su bili i dr Bratislav Velkov, koordinator projekta za Aleksinac i načelnik stomatološke službe dr Milena Pešić. Za komentar smo pozvali g. Velkova:

"Finansijska sredstva od 1.250.000,00 dinara (11.000 evra) za svaki dom zdravlja, dodeljena su za pružanje dodatnih zdravstvenih usluga građanima koji pripadaju osetljivim populacionim grupama i na pružanje besplatnih stomatoloških usluga za radno aktivno stanovništvo, za koje stomatološke usluge nisu obezbeđene obaveznim zdravstvenim osiguranjem, kao i za neosigurana lica. Ovim projektima, koji će biti realizovani tokom 2014. godine, biće obuhvaćeno 9 000 stanovnika.

Sredstva za realizaciju odobrenih projekata su obezbeđena kroz projekat Ministarstva zdravlja "Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou - DILS" koji se finansira iz kredita Svetske banke. Uz podršku Svetske banke, od 2011. godine, Ministarstvo zdravlja je obezbedilo realizaciju sličnih projekata kojima je obuhvaćeno ukupno 53 000 građana iz svih krajeva Srbije, uglavnom starih, dece, mladih, invalida, Roma,... " ističe dr Bratislav Velkov.

Predloženim projektima jasno su definisane zdravstvene usluge koje su ranjivim  grupama potrebne. To su kućna nega i lečenje, rano otkrivanje, dijagnostika i lečenje kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti i malignih bolesti, edukacija i zdravstveno vaspitanje za pravilnu ishranu, fizičku pokretljivost i obezbeđivanje socijalne podrške i razvoja socijalne mreže na niovu lokalne samouprave. Takođe je prepoznata važnost integrisanih zdravstvenih i socijalnih usluga za stare i invalide (pomoć gerontodomaćica), kao i zdravstvenih i obrazovnih za mlade osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta (interaktivne radionice u školama, kampanje, mobilizacija zajednice i druge).

Domovi zdravlja će dobiti  finansijsku podršku za pružanje besplatnih stomatoloških usluga za stanovništvo, u periodu od 6  meseci. Sprovođenje projekta u oblasti stomatologije podrazumeva i  nabavku  potrošnog materijala, kupovinu tj. zanavljanje  neophodne opreme, kao što su  mikromotori, sterilizatori, mikseri za amalgam,  kavitron i led lampe i drugo,  kao i angažovanje nezaposlenih stomatologa ili stomatologa domova zdravlja koju su na slobodnom tržištu.

Ministarstvo zdravlja sprovodi ove projekte sa ciljem unapređenja kapaciteta domova zdravlja kako bi razvili partnerstvo sa lokalnim samoupravama i nevladinim organizacijama koje se bave osetljivim populacionim grupama. Lokalne samouprave učestvuju u realizaciji projekta najmanje u iznosu od 10% od ukupne vrednosti projekta, bilo u novčanom iznosu ili na drugi način (obezbeđujući prostor, prevoz, opremu ili neku drugu vrstu usluga). Među projektima koji se finansiraju ima i integrisanih lokalnih programa za zdravstvene i socijalne potrebe ranjivih populacionih grupa koje finansira i Ministarstvo rada i socijalne politike.

Finansijska pomoć će omogućiti domovima zdravlja i da osnaže sopstvene kapacitete, obnvljanjem opreme i angažovanjem kadra i vrate pacijente u stomatološke ordinacije, kako bi na što bolji način odgovorili specifičnim potrebama svojih korisnika i bili osposobljeni da u budućnosti pružaju bolje ciljane, delotvornije i kvalitetnije usluge.

 

Komentara: 6


# Dom zdravlja Slavica Đukić-Dejanović Bratislav Velkov Milena Pešić
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  dzeki 02.04.2014.
  na kladionici je kvota 1.6 da ce dzeladinovic napustiti sps ako ne udju u vladu . a 1.2 da ce preci u sns .

 • (+0) (-0)

  Doca 02.04.2014.
  To sve govori kakvi su naprednjaci.Nemaju bolje pa skupljaju sve sto ima.Posten covek ce drzati do sebe i nece menjati straku ma gde bila.Prema tome razmislite dobro kakv je SNS.Sad nece Dacica.Oce Tadica a do juce ga blatili kako pokrao glasove.Javno na TV.Pa o cemu onda pricamo.Sve su to ista,da ne pricam sta.Bitno da njima dobro a primice i pokojnog Gegu ciganina,samo da ih ima sto vise.Diktatura i tek ce je biti ali se nadam ne zadugo.Tek kad pocnu reforme i odpustanja bice frke.Zivi bili pa videli!!!

 • (+0) (-0)

  mali 02.04.2014.
  Dajte onome sto mi je nadimak 3 5 7 da ih obrne na brzinu, pa ce ih vrati...

 • (+1) (-0)

  sonja 03.04.2014.
  Finansijska pomoc za projekte Doma zdrav?
  Da se unapredi kvalitet rada?
  Da se pomogne starima,romima,licima koja su neosigurana?
  Gospode Boze, mozes li i Ti da poverujes u sve ovo?
  O kakvoj pomoci oni pricaju?
  Jel o onoj,krenimo prvo,od saltera i ''ljubaznih'' sestr.pa do doktora,koje od ispijanja kafa po ordin.(inace se to zove ''sastanci'')ne mozes ni da pronadjes,pa do njihovih 'usluga' koje se moraju ''podmazati'' da bi ti zub bio ok..ili,ohh Boze, proteza,koja uzgred,starim i dr.navedenim licima,ionako ne treba,posto i nemaju sta da jedu.
  Sve te parice,potrosice se na nesto drugo (vec ce naci za to,neku rupu u zakonu,nas '357' i njegovi sledbenici,Stamenk.Pesic...)
  I mozda je to pomoc,ali se pitam kome ili za koga?
  Danima se po gradu slusa prica,ko ce biti dir.Doma zdr...ko je uz koga,ko je protiv koga,ko koga mrzi a ko voli(ovo zadnje sumnjam da post.izmedju kolega)
  Svi su ''necim zauzeti''samo su pacijenti bezraz.zabrinuti za svoje zdravlje,pa da,sta ce im..

 • (+0) (-0)

  dule 03.04.2014.
  kvote padaju .

 • (+0) (-0)

  Radoznali 06.04.2014.
  MOŽE LI OSTOJIĆ ILI NEKO DRUGI DA DA ODGOVOR NA JEDNO PROSTO PITANJE: ZAŠTO HITNA POMOĆ IMA SAMO JEDNO JEDNO VOZILO ZA OVAKO RZUĐENU OPŠTINU. nISAM NAPREDNJAK, LI OVO NEMA VEZE SA SNS. NISU ONI ZA TO KRIVI. EVO DŽELADINOVIĆ OPET DIREKTOR, ULKANIO SE U SPS, DRAGAN JE ODSKORA DIREKTOR DOMA ZDRAVLJA ČEOVEK NIJE KRIV. PONAVLJAM ZAŠTO SAMO JEDNO VOZILO. P.S. KAKVA JE TO DRŽAVA GDE NEKO KOGA ZOVU 357 MOŽE SAMO DA PROMENI STRANKU I OPET BUDE DIREKTOR BOLNICE KOJU JE ON DOVEO U NAJGORE MOGUĆE STANJE. tO SAMO KOD NAS IMA


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima