Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Plate zarađuju ali ih ne primaju

rss

05.09.2013. Toma Todorović, Politika

Prema planu Ministarstva zdravlja u Aleksincu radi 32, ali Fond za zdravstveno osiguranje priznaje samo 25 stomatologa i tehničara, tako da njih sedmoro uopšte ne prima plate jer ima status „neugovorenih radnika“

Plate zarađuju ali ih ne primaju

Nezadovoljstvo stomatologa zaposlenih u Domu zdravlja u Aleksincu kulminiralo je ovih dana. Razlog za to je neusaglašenost odluka Ministarstva zdravlja Srbije i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje oko broja zubara i radnika u stomatološkoj službi potrebnih za rad u ovom gradu.

Sedmoro stalno zaposlenih mesecima je bukvalno „u nebranom grožđu“, dolaze na posao, rade, ali ne primaju plate!– Naših sedmoro kolega, lekara i drugog osoblja, u stalnom je radnom odnosu. Ali, plate ne primaju jer imaju status „neugovorenih radnika“.

Prema planu i programu rada Ministarstva zdravlja, a na osnovu broja pruženih stomatoloških usluga pacijentima, predviđeno je da u Aleksincu radi 32 stomatologa, sestara i tehničara, koliko je i stalno zaposlenih u našoj službi. Sa druge strane, Institut za javno zdravlje „Batut“ tvrdi da je Aleksincu dovoljno 25 stomatoloških radnika. To striktno poštuju u Fondu za zdravstveno osiguranje i isplaćuju novac za lične dohotke samo za 25 zaposlenih, rekla je za Politiku“ dr Milena Pešić, načelnik stomatološke službe u aleksinačkom Domu zdravlja.

Više puta rukovodstvo Medicinskog centra u Aleksincu, u sklopu kojeg je i Dom zdravlja, tražilo je od Fonda za zdravstveno osiguranje da ispravi nepravdu, ali mesecima niko ne odstupa od svojih „stavova“.

Zbog manjeg broja zubara i drugog stomatološkog kadra nego što je potrebno, nedavno su zatvorene zubarske ordinacije na Aleksinačkim rudnicima, Žitkovcu, Kormanu i Tešici, mestima u ovoj opštini u kojima su decenijama postojale. Pacijenti kod stomatologa moraju u Aleksinac čak i iz najudaljenijih sela ove opštine.

Iz Ustavnog suda Srbije dobijeno je zvanično tumačenje da, po Zakonu o radu, postoje radnici na određeno i na neodređeno vreme. Ustavni sud proglasio je neustavnom kategorije neugovorenih i ugovorenih radnika i naložio Fondu za zdravstveno osiguranje da izmeni Pravilnik o radu, koji se primenjuje u slučaju aleksinačkih, ali i zubara iz mnogih drugih mesta u Srbiji. I pored toga novac i dalje stiže samo za plate 25 zaposlenih.

Rukovodstvo Medicinskog centra u Aleksincu suočeno je zbog neusaglašenih stavova i odluka Ministarstva i Fonda i sa tužbama i sudskim troškovima. Stomatolozi koji su u stalnom radnom odnosu, a ne primaju plate, tužili su ustanovu i sud je presudio u njihovu korist – zarade moraju da se isplaćuju.

Sa ovakvom sudskom odlukom sada se i rukovodstvo našlo „u nebranom grožđu“ – ako isplati plate svim stalno zaposlenima, reaguje Fond i tuži rukovodstvo zbog nenamenskog trošenja novca. A ako ne isplati, onda na scenu stupa inspekcija rada i ona tuži rukovodstvo jer je, prema zakonu, dužno da isplati minimalnu zaradu.

U Medicinskom centru Aleksinac kažu da posle svega ne znaju šta će i kako će sa neizmirenim sudskim troškovima. Obaveze centra za sudske troškove u izgubljenim sporovima sa stomatolozima su dostigle skoro milion dinara. A to je suma za plate svih sedam zubara i tehničara za nekoliko meseci…
 

http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Plate-zaradjuju-ali-ih-ne-primaju.sr.html

Komentara: 0


# Dom zdravlja Milena Pešić stomatologija Ustavni sud Institut za javno zdravlje
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima