Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Финансијска помоћ за пројекте Дома здравља

rss

02.04.2014. Д. Остојић

Алексиначки Дом здравља добио Уговор о финансијској помоћи за спровођење пројеката доступности здравствене заштите.

Финансијска помоћ за пројекте Дома здравља

Минстарка здравља, проф. др Славица Ђукић Дејановић уручила је уговоре о додели финансијских средстава за спровођење пројеката који су намењени повећању доступности здравствене заштите осетљивим популационом групама (стари, деца, млади, инвалиди, Роми) и унапређење квалитета рада стоматолошке здравствене службе и оралног здравља становника у 22 општине у Србији, укупне вредности 27.500.000 динара (око 242 .000 евра).

Међу здравственим установама које су добиле пројекат је и Дом здравља Алексинац.

Тим поводом је делегација предвођена директором др Драганом Стаменковићем посетила Министарство здравља. У делегацији су били и др Братислав Велков, координатор пројекта за Алексинац и начелник стоматолошке службе др Милена Пешић. За коментар смо позвали г. Велкова:

"Финансијска средства од 1.250.000,00 динара (11.000 евра) за сваки дом здравља, додељена су за пружање додатних здравствених услуга грађанима који припадају осетљивим популационим групама и на пружање бесплатних стоматолошких услуга за радно активно становништво, за које стоматолошке услуге нису обезбеђене обавезним здравственим осигурањем, као и за неосигурана лица. Овим пројектима, који ће бити реализовани током 2014. године, биће обухваћено 9 000 становника.

Средства за реализацију одобрених пројеката су обезбеђена кроз пројекат Министарства здравља "Пружање унапређених услуга на локалном нивоу - DILS" који се финансира из кредита Светске банке. Уз подршку Светске банке, од 2011. године, Министарство здравља је обезбедило реализацију сличних пројеката којима је обухваћено укупно 53 000 грађана из свих крајева Србије, углавном старих, деце, младих, инвалида, Рома,... " истиче др Братислав Велков.

Предложеним пројектима јасно су дефинисане здравствене услуге које су рањивим  групама потребне. То су кућна нега и лечење, рано откривање, дијагностика и лечење кардиоваскуларних болести, шећерне болести и малигних болести, едукација и здравствено васпитање за правилну исхрану, физичку покретљивост и обезбеђивање социјалне подршке и развоја социјалне мреже на ниову локалне самоуправе. Такође је препозната важност интегрисаних здравствених и социјалних услуга за старе и инвалиде (помоћ геронтодомаћица), као и здравствених и образовних за младе основношколског и средњошколског узраста (интерактивне радионице у школама, кампање, мобилизација заједнице и друге).

Домови здравља ће добити  финансијску подршку за пружање бесплатних стоматолошких услуга за становништво, у периоду од 6  месеци. Спровођење пројекта у области стоматологије подразумева и  набавку  потрошног материјала, куповину тј. занављање  неопходне опреме, као што су  микромотори, стерилизатори, миксери за амалгам,  кавитрон и лед лампе и друго,  као и ангажовање незапослених стоматолога или стоматолога домова здравља коју су на слободном тржишту.

Министарство здравља спроводи ове пројекте са циљем унапређења капацитета домова здравља како би развили партнерство са локалним самоуправама и невладиним организацијама које се баве осетљивим популационим групама. Локалне самоуправе учествују у реализацији пројекта најмање у износу од 10% од укупне вредности пројекта, било у новчаном износу или на други начин (обезбеђујући простор, превоз, опрему или неку другу врсту услуга). Међу пројектима који се финансирају има и интегрисаних локалних програма за здравствене и социјалне потребе рањивих популационих група које финансира и Министарство рада и социјалне политике.

Финансијска помоћ ће омогућити домовима здравља и да оснаже сопствене капацитете, обнвљањем опреме и ангажовањем кадра и врате пацијенте у стоматолошке ординације, како би на што бољи начин одговорили специфичним потребама својих корисника и били оспособљени да у будућности пружају боље циљане, делотворније и квалитетније услуге.

 

Коментара: 6


# Дом здравља Славица Ђукић-Дејановић Братислав Велков Милена Пешић
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  dzeki 02.04.2014.
  na kladionici je kvota 1.6 da ce dzeladinovic napustiti sps ako ne udju u vladu . a 1.2 da ce preci u sns .

 • (+0) (-0)

  Doca 02.04.2014.
  To sve govori kakvi su naprednjaci.Nemaju bolje pa skupljaju sve sto ima.Posten covek ce drzati do sebe i nece menjati straku ma gde bila.Prema tome razmislite dobro kakv je SNS.Sad nece Dacica.Oce Tadica a do juce ga blatili kako pokrao glasove.Javno na TV.Pa o cemu onda pricamo.Sve su to ista,da ne pricam sta.Bitno da njima dobro a primice i pokojnog Gegu ciganina,samo da ih ima sto vise.Diktatura i tek ce je biti ali se nadam ne zadugo.Tek kad pocnu reforme i odpustanja bice frke.Zivi bili pa videli!!!

 • (+0) (-0)

  mali 02.04.2014.
  Dajte onome sto mi je nadimak 3 5 7 da ih obrne na brzinu, pa ce ih vrati...

 • (+1) (-0)

  sonja 03.04.2014.
  Finansijska pomoc za projekte Doma zdrav?
  Da se unapredi kvalitet rada?
  Da se pomogne starima,romima,licima koja su neosigurana?
  Gospode Boze, mozes li i Ti da poverujes u sve ovo?
  O kakvoj pomoci oni pricaju?
  Jel o onoj,krenimo prvo,od saltera i ''ljubaznih'' sestr.pa do doktora,koje od ispijanja kafa po ordin.(inace se to zove ''sastanci'')ne mozes ni da pronadjes,pa do njihovih 'usluga' koje se moraju ''podmazati'' da bi ti zub bio ok..ili,ohh Boze, proteza,koja uzgred,starim i dr.navedenim licima,ionako ne treba,posto i nemaju sta da jedu.
  Sve te parice,potrosice se na nesto drugo (vec ce naci za to,neku rupu u zakonu,nas '357' i njegovi sledbenici,Stamenk.Pesic...)
  I mozda je to pomoc,ali se pitam kome ili za koga?
  Danima se po gradu slusa prica,ko ce biti dir.Doma zdr...ko je uz koga,ko je protiv koga,ko koga mrzi a ko voli(ovo zadnje sumnjam da post.izmedju kolega)
  Svi su ''necim zauzeti''samo su pacijenti bezraz.zabrinuti za svoje zdravlje,pa da,sta ce im..

 • (+0) (-0)

  dule 03.04.2014.
  kvote padaju .

 • (+0) (-0)

  Radoznali 06.04.2014.
  MOŽE LI OSTOJIĆ ILI NEKO DRUGI DA DA ODGOVOR NA JEDNO PROSTO PITANJE: ZAŠTO HITNA POMOĆ IMA SAMO JEDNO JEDNO VOZILO ZA OVAKO RZUĐENU OPŠTINU. nISAM NAPREDNJAK, LI OVO NEMA VEZE SA SNS. NISU ONI ZA TO KRIVI. EVO DŽELADINOVIĆ OPET DIREKTOR, ULKANIO SE U SPS, DRAGAN JE ODSKORA DIREKTOR DOMA ZDRAVLJA ČEOVEK NIJE KRIV. PONAVLJAM ZAŠTO SAMO JEDNO VOZILO. P.S. KAKVA JE TO DRŽAVA GDE NEKO KOGA ZOVU 357 MOŽE SAMO DA PROMENI STRANKU I OPET BUDE DIREKTOR BOLNICE KOJU JE ON DOVEO U NAJGORE MOGUĆE STANJE. tO SAMO KOD NAS IMA


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима