Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dom zdravlja koristio rendgen bez dozvole

rss

21.05.2016. Vesna Torović , Blic

Inspektor za zaštitu od jonizirajućih zračenja zabranio je korišćenje rendgen aparata za snimanje zuba u Domu zdravlja u Aleksincu.

U Domu zdravlja tvrde da je aparat ispravan: Rendgensko snimanje zuba

Aparat je radio bez odobrenja Agencije za zaštitu od jonizirajućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije. Protiv direktora Doma zdravlja dr Rodoljuba Živadinovića podneta je prijava za privredni prestup.

Prema izjavi načelnice Stomatološke službe dr Milene Pešić, rendgen aparat počeo je ponovo da radi marta ove godine i do kraja aprila je urađeno oko 20 snimaka samo hitnih slučajeva.

- Dom zdravlja nema licencu za obavljanje radicione delatnosti u stomatologiji i rešenje za korišćenje izvora jonizirajućih zračenja. Podneli smo prijave za privredni prestup protiv Doma zdravlja i direktora Živadinovića jer su prekršili Zakon o zaštiti od jonizirajućeg zračenja i o nuklearnoj sigurnost - navodi se u prijavi inspektora.

Stomatolog Dušan Ostojić kaže da je upozoravao Živadinovića da ne smeju da koriste taj aparat.

- Jedini krivac za puštanje u rad rendgen aparata bez dozvole i licence je direktor Živadinović. On je kriv što može doći i do ozbiljne finansijske štete po Dom zdravlja jer je kazna za neprijavljeni rendgen aparat preko milion dinara - kaže Ostojić, koji je otpušten iz Doma zdravlja.

Rodoljub Živadinović, Foto Blic

Međutim, Živadinović tvrdi da nije kriv.

- Obavljen je izvestan broj snimanja samo hitnih stanja. Kaznio sam odgovorno lice za propust - tvrdi direktor Doma zdravlja.

Inspektori na licu mesta

Ministarstvo zdravlja uputilo je inspekcijske ekipe u Dom zdravlja u Aleksincu kako bi utvrdile sve okolnosti o ovom slučaju. Nakon uvida, inspekcija će proslediti izveštaj nadležnim službama, a u skladu sa nalazima biće preduzete i odgovarajuće mere - navodi Ministarstvo zdravlja u odgovoru "Blicu".

Komentara: 9


# Dom zdravlja Dušan Ostojić Rodoljub Živadinović Milena Pešić inspekcija rendgen
@zubarcina @ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+33) (-5)

  udar 21.05.2016.
  Od svega toga nema ništa.Živadinović neće biti kriv i dalje će biti direktor a kaznu će da plati narod preko političke sns kamarile i pojeo vuk magarca,nikom ništa!

 • (+26) (-4)

  milena 21.05.2016.
  Nažalost,mnoge stvari u bolnici i domu zdravlja se obavljaju bez dozvole. Čudi me što su samo to našli kao jednu od delatnosti koje se obavljaju bez dozvole.
  Nije ovo ne znam koliko važna vest.
  Svi znamo da će Direktor doma zdravlja proći nekažnjen zahvaljujući Neši,a sasvim neko drugi dobiti otkaz.

 • (+31) (-5)

  Vlada pravnik 21.05.2016.
  Svako onaj ko je bio sniman nelicenciranim rendgen aparatom ima pravo na obestecenje od strane Doma zdravlja u iznosu od 80.000 dinara jer je snimanje nelicenciranim aparatom strogo kaznjivo.
  Ako imate dokaze ili svedoke da ste u poslednjih godinu dana snimani u aleksinackom Domu zdravlja dodjite do advokata.
  Tuzba se dobija u roku od 6 meseci, a 80 000 dinara nije za bacanje.

  Advokat iz centra grada

 • (+31) (-9)

  dikavac 21.05.2016.
  a na koje su ozračili mozak ovija što glasaše za nešu radikavca

 • (+9) (-16)

  Heheheh 21.05.2016.
  Zašto mislim da znam odakle informacija o tome a i zašto baš sad?

 • (+6) (-4)

  Vlada 21.05.2016.
  Ne kaze se jonizirajuce nego jonizujuce zracenje, novinari koji pisu ovakve tekstove trebali bi malo bolje da se informisu o temi koju obradjuju. A sto se tice zubnih aparata stvar nije opasna u pitanju su tubusi za usmeravanje zracnog snopa jer po novijem zakonu izbaceni su konusni i ubaceni okrugli. Prepravka kosta 500e a ljudi su se godinama snimali sa takvim tako da niko nije previse ozracen...

 • (+19) (-12)

  lJILJANA OSTOJIC 22.05.2016.
  Ovaj direktor bez trunke savesti,koji dade mom sinu otkaz,u najtezoj situaciji,sa dva deteta i zenom stomatologom i te kakvim,koja ne mogase u toj sluzbi da dobije posao,nema duse,sram ga bilo.Ovo je samo jedna sitnica iz njegove bahatosti i silnog bezobrazluka.

 • (+15) (-9)

  .... 23.05.2016.
  On je bar imao posao a ja ne mogu ni u jednoj službi da ga dobijem a kamoli u struci.
  Politčki dobijen politički izgubljen.

 • (+6) (-11)

  Branko 23.05.2016.
  Kao i svi portali objavljujete samo ono sto vama godini.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima