Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dopuna konkursa gimnazijama “vraća” ukinuta odeljenja

rss

15.05.2013. Izvor Južne vesti

Gimnaziji i Srednjoj poljoprivrednoj školi u Aleksincu biće vraćeno po jedno odeljenje, zbog greške u konkursu, a to će, kako se očekuje, biti učinjeno dopunom konkursa i u tri niške gimnazije. Konačnu odluku donosi ministar.

Živomir Jovanović, načelnik Školske uprave u Nišu

Konkursom za upis u srednju školu, u narednoj školskoj godini su u sva tri okruga koja pokriva Školska uprava u Nišu, bez po jednog odeljenja ostale 22 srednje stručne škole, 3 gimnazije u Nišu i po jedna gimnazija u Aleksincu, Blacu i Pirotu.

Načelnik Školske uprave u Nišu Živomir Jovanović kaže da je jedini razlog za to drastičan pad broja đaka koji završavaju osmi razred.

U sva tri okruga koje pokriva ova uprava, Nišavskom, Pitrotskom i Topličkom, ukupno će osnovnu školu završiti 5.192 đaka, a škole su predlogom plana upisa tražile čak 1.152 mesta više.

U Nišu, koji je centar ovog dela Srbije, osmi razred ukupno završava 2. 588 đaka, a škole su zahtevevale  3.707 mesta – skoro 40 odeljenja više. Za Jovanovića, takav plan je bio nerealan i neodrživ.

- Nemoguće je bilo formirati toliki broj odeljenja. Mi smo morali da se ponašamo odgovorno i prema zaposlenima u školama, ali i u odnosu na sve učenike koji treba da se upišu. Tako da smo planirali 3.198 mesta. Opet smo "zaskočili" za određeni broj, ta mesta treba da popune deca iz ostalih opština, koja dolaze da se upišu u Niš – kaže Jovanović.

Tako su sve srednje škole, uključujući i gimnazije, osim niške gimnazije “Svetozar Marković”, ostale bez po jednog odeljenja.

Ipak, u gimnazijama su se pobunili i pre izlaska konkursa, braneći svoj stav činjenicom da se u njih upisuju najbolji đaci, da se iz redova gimnazijalaca regrutuju studenti, kao i to da je Strategijom obrazovanja upravo predviđeno da se broj gimazijalaca do 2020. godine poveća na skoro 40 % svih srednjoškolaca, a ne da se smanjuje.

Zato je u ponedeljak organizovan i protest ispred Školske uprave u Nišu, a načelnik Jovanović kaže da je i pre toga Ministarstvu prosvete upućen zahtev da se to ispravi dopunom konkursa, te da broj odeljenja u gimnazijama ostane nepromenjen.

- Zbog greške u konkursu oko  broja učenika, u Aleksincu će odeljenje biti vraćeno i u Poljoprivrednoj i u Gimnaziji. Za ostale gimnazije bilo je potrebno da direktori dostave obrazloženi predlog za vraćanje odeljenja, što su oni učinili, a Školska uprava je već uputila takav zahtev Ministarstvu – kaže Jovanović.

Dodaje da je konačna odluka “na ministru,” ali i da veruje da će odeljenja gimnazijama biti ” vraćena.”

Šta je odgovorio načelnik Školske uprave na pitanje zašto je niška gimnazija “Svetozar Marković” jedina prošla bez smanjenja broja odeljenja, kao i koji je razlog što je u Beogradu čak povećan broj mesta za gimnazijalce,  pogledajte u emisiji “15 minuta”.

 


# škole Aleksinačka gimnazija Živomir Jovanović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima