Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Допуна конкурса гимназијама “враћа” укинута одељења

rss

15.05.2013. Извор Јужне вести

Гимназији и Средњој пољопривредној школи у Алексинцу биће враћено по једно одељење, због грешке у конкурсу, а то ће, како се очекује, бити учињено допуном конкурса и у три нишке гимназије. Коначну одлуку доноси министар.

Живомир Јовановић, начелник Школске управе у Нишу

Конкурсом за упис у средњу школу, у наредној школској години су у сва три округа која покрива Школска управа у Нишу, без по једног одељења остале 22 средње стручне школе, 3 гимназије у Нишу и по једна гимназија у Алексинцу, Блацу и Пироту.

Начелник Школске управе у Нишу Живомир Јовановић каже да је једини разлог за то драстичан пад броја ђака који завршавају осми разред.

У сва три округа које покрива ова управа, Нишавском, Питротском и Топличком, укупно ће основну школу завршити 5.192 ђака, а школе су предлогом плана уписа тражиле чак 1.152 места више.

У Нишу, који је центар овог дела Србије, осми разред укупно завршава 2. 588 ђака, а школе су захтевевале  3.707 места – скоро 40 одељења више. За Јовановића, такав план је био нереалан и неодржив.

- Немогуће је било формирати толики број одељења. Ми смо морали да се понашамо одговорно и према запосленима у школама, али и у односу на све ученике који треба да се упишу. Тако да смо планирали 3.198 места. Опет смо "заскочили" за одређени број, та места треба да попуне деца из осталих општина, која долазе да се упишу у Ниш – каже Јовановић.

Тако су све средње школе, укључујући и гимназије, осим нишке гимназије “Светозар Марковић”, остале без по једног одељења.

Ипак, у гимназијама су се побунили и пре изласка конкурса, бранећи свој став чињеницом да се у њих уписују најбољи ђаци, да се из редова гимназијалаца регрутују студенти, као и то да је Стратегијом образовања управо предвиђено да се број гимазијалаца до 2020. године повећа на скоро 40 % свих средњошколаца, а не да се смањује.

Зато је у понедељак организован и протест испред Школске управе у Нишу, а начелник Јовановић каже да је и пре тога Министарству просвете упућен захтев да се то исправи допуном конкурса, те да број одељења у гимназијама остане непромењен.

- Због грешке у конкурсу око  броја ученика, у Алексинцу ће одељење бити враћено и у Пољопривредној и у Гимназији. За остале гимназије било је потребно да директори доставе образложени предлог за враћање одељења, што су они учинили, а Школска управа је већ упутила такав захтев Министарству – каже Јовановић.

Додаје да је коначна одлука “на министру,” али и да верује да ће одељења гимназијама бити ” враћена.”

Шта је одговорио начелник Школске управе на питање зашто је нишка гимназија “Светозар Марковић” једина прошла без смањења броја одељења, као и који је разлог што је у Београду чак повећан број места за гимназијалце,  погледајте у емисији “15 минута”.

 

video...

Коментара: 0


# школе Алексиначка гимназија Живомир Јовановић
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима