Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Bovansko jezero skoro presušilo

rss

11.02.2014. RTS

Veštačko jezero na Bovnu kod Aleksinca u jednom delu, ovih dana je skoro potupno presušilo. To jezero je jedini izvor pijaće vode za građane Aleksinaca, ali problema u snabdevanju i ispravnosti vode nema.

Bovansko jezero skoro presušilo

Na istočnoj strani Bovanskog jezera od Aleksinca prema Sokobanji jasno možete videti školjke, alge i jezersko dno. Pecaroši kažu da ne pamte kada je vodostaj na jezeru bio ovoliko nizak.

"Prošle godine kad smo pecali bili smo desetak metara iznad. Nema padavina, nema kiše, sušan je period. Ja mislim da je zbog toga", kažu pecaroši.

Most koji se nalazi na starom autoputu od Aleksinca do Sokobanje, kada je nivo vode normalan, obično je pod vodom. Sada se preko njega može preći kolima ili pešice.

Voda iz jezera preređuje se  u fabrici Bresje. Odatle u cevi odlazi voda za sve meštane Aleksinca. Rezultati analiza pokazuju da je voda ispravna za piće.

"Ovde se rade analize na svaka dva sata, hemijske i mikrobiološke. Naš takođe kontroliše Institut za javno zdravlje u Nišu. Za sada je sve u redu", kaže Sonja Jovanović iz Fabrike za preradu vode.

U opštini kažu da se u dogovoru sa Vodama Srbije preko brane reguliše nivo vodostaja. Vode nema jer se jezero priprema za takozvani poplavni talas na proleće.

Čedomir Rakić, potpredsednik Opštine Aleksinac kaže da građani nemaju potrebe da brinu.

"Vodi se računa o biološkom minimumu vode, o flori i fauni. Mi svake godine radimo kvalitetno poribljavanje, kako ne bi imali problem koji je ove godine imalo Užice", dodaje Rakić.

Veštačko jezero na Bovnu, dugo osam kilometara, nastalo je izgradnjom brane 1978. godine. Na taj način regulisan je sliv reke Moravice i obezbeđena akumulacija velike količine vode.

 

Komentara: 3


# predsednik opštine Čedomir Rakić Bovansko jezero akumulacija voda Bresje Sonja Jovanović Institut za javno zdravlje
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  NEKO 12.02.2014.
  Ja znam da opštini Aleksinac postoji 72 naseljena mesta ali ne postoji selo Bresje - ili je to novo naselje ili profesionalnost novinara.

  Da ne bude zabune kada isprave tekst prenosim deo teksta:
  Voda iz jezera preređuje se u fabrici u selu Bresje.

  Nadam se da se u SELU BRESJE dobro PREREDJUJE VODA.

  Kada počne u fabrici vode "Bresje" da se preradju jevite nam

  tuuuuuuuuggggggggggggaaaaaaaaaaaaaaaa

 • (+0) (-0)

  redakcija 12.02.2014.
  hvala, greške su moguće, ovo je preneto sa RTS-a (što i piše gore).
  Grešaka se ne stidimo, ali bi se stideli da ih ne ispravimo.

 • (+0) (-0)

  Bujan 21.02.2014.
  Ova voda nije za piće jer u jezero ulazi sva kanalizacija iz ekološke opštine sokobanja,ija je dobijam ali je ne pijem jer je opasna po zdravlje a to se manifestuje veoma velikom broju bakterija u mokraći


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima