Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Бованско језеро скоро пресушило

rss

11.02.2014. РТС

Вештачко језеро на Бовну код Алексинца у једном делу, ових дана је скоро потупно пресушило. То језеро је једини извор пијаће воде за грађане Алексинаца, али проблема у снабдевању и исправности воде нема.

Бованско језеро скоро пресушило

На источној страни Бованског језера од Алексинца према Сокобањи јасно можете видети шкољке, алге и језерско дно. Пецароши кажу да не памте када је водостај на језеру био оволико низак.

"Прошле године кад смо пецали били смо десетак метара изнад. Нема падавина, нема кише, сушан је период. Ја мислим да је због тога", кажу пецароши.

Мост који се налази на старом аутопуту од Алексинца до Сокобање, када је ниво воде нормалан, обично је под водом. Сада се преко њега може прећи колима или пешице.

Вода из језера преређује се  у фабрици Бресје. Одатле у цеви одлази вода за све мештане Алексинца. Резултати анализа показују да је вода исправна за пиће.

"Овде се раде анализе на свака два сата, хемијске и микробиолошке. Наш такође контролише Институт за јавно здравље у Нишу. За сада је све у реду", каже Соња Јовановић из Фабрике за прераду воде.

У општини кажу да се у договору са Водама Србије преко бране регулише ниво водостаја. Воде нема јер се језеро припрема за такозвани поплавни талас на пролеће.

Чедомир Ракић, потпредседник Општине Алексинац каже да грађани немају потребе да брину.

"Води се рачуна о биолошком минимуму воде, о флори и фауни. Ми сваке године радимо квалитетно порибљавање, како не би имали проблем који је ове године имало Ужице", додаје Ракић.

Вештачко језеро на Бовну, дуго осам километара, настало је изградњом бране 1978. године. На тај начин регулисан је слив реке Моравице и обезбеђена акумулација велике количине воде.

 

Коментара: 3


# председник општине Чедомир Ракић Бованско језеро акумулација вода Бресје Соња Јовановић Институт за јавно здравље
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  NEKO 12.02.2014.
  Ja znam da opštini Aleksinac postoji 72 naseljena mesta ali ne postoji selo Bresje - ili je to novo naselje ili profesionalnost novinara.

  Da ne bude zabune kada isprave tekst prenosim deo teksta:
  Вода из језера преређује се у фабрици у селу Бресје.

  Nadam se da se u SELU BRESJE dobro PREREDJUJE VODA.

  Kada počne u fabrici vode "Bresje" da se preradju jevite nam

  tuuuuuuuuggggggggggggaaaaaaaaaaaaaaaa

 • (+0) (-0)

  редакција 12.02.2014.
  хвала, грешке су могуће, ово је пренето са РТС-а (што и пише горе).
  Грешака се не стидимо, али би се стидели да их не исправимо.

 • (+0) (-0)

  Bujan 21.02.2014.
  Ova voda nije za piće jer u jezero ulazi sva kanalizacija iz ekološke opštine sokobanja,ija je dobijam ali je ne pijem jer je opasna po zdravlje a to se manifestuje veoma velikom broju bakterija u mokraći


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима