Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Bovansko jezero može i u čašu

rss

30.07.2015. Novosti

Završene petogodišnje analize veštačke akumulacije nadomak Aleksinca.
Posle prerade u "Bresju", voda druge kategorije upotrebljiva i za piće

Bovansko jezero može i u čašu

Kvalitet vode Bovanskog jezera, na sredokraći puta Aleksinac - Sokobanja, spada u propisanu, drugu kategoriju, pa je - uz dodatnu preradu, što se i čini u sistemu "Bresje" - dozvoljena i za piće. Ipak, tokom leta, zbog antropogenog faktora, odnosno čovekovih negativnih uticaja na životnu sredinu, taj kvalitet - opada!

Ovo je rezultat projekta pod nazivom "Praćenje kvaliteta vode u akumulaciji Bovan", koji su realizovale opštine Aleksinac i Sokobanja, u saradnji sa Institutom za multidisciplinarna istraživanja Univerzitetom u Beogradu, uz podršku nekoliko evropskih institucija i pod okriljem Nacionalne naučne fondacije SAD. Ukupna vrednost projekta realizovanog od 2009. do 2015. iznosila je milion i 350.000 dinara - koliko su obezbedile dve pomenute, susedne opštine.

Petogodišnje fizičko-hemijske, biološke i hidro-geološke analize vode imale su za cilj formiranje održivog i kvalitetnog sistema nadzora Bovanskog jezera...

- Rezultati projekta omogućiće formiranje istraživačkog centra na Bovanskom jezeru, koji se može koristiti u edukativne svrhe, ali i za razvoj metodologije napredne i održive kontrole vodnih sistema, sa akcentom na rano upozoravanje pri promeni kvaliteta vode - kaže prof. dr Predrag Jovanić, naučni savetnik na ovom projektu.

prof. dr Predrag Jovanić

VODOM SNABDEVA I OKOLNA SELA
Bovansko jezero je veštačka akumulacija nastala gradnjom brane 1978, u sistemu regulacije sliva Morave i hidrocentrale "Đerdap", sa zadatkom da zadrži nanose brdskih i planinskih reka, te da akumulira velike količine vode. Dugo je osam kilometra, najčešća širina mu je 500, a dubina 50 metara. Voda iz ovog jezera, posle prerade u sistemu "Bresje", koristi se za snabdevanje Aleksinca i većine okolnih sela, a u planu je i Ražanj. Pored toga, bogato je raznim vrstama ribe, a leti prepuno - kupača.

D. Stojanović

Komentara: 2


# Bovansko jezero voda Sokobanja Bresje Predrag Jovanić
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+3) (-10)

    dragoslav 01.08.2015.
    SNS je stranka za sva vremena, svi obrazovani, pametni i kreativni su se tu okupili da bi svojim radom, trudom i zalaganjem doneli bolje sutra ovom narodu! SNS do večnosti!

  • (+10) (-2)

    miki 01.08.2015.
    Sine Dragoslave,SNS ti isprao mozak.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima