Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kako su raspoređene pare za medije

rss

23.07.2017.

Novac za medije je i ove godine podeljen bez neke naročoite pompe. I dok su u mnogim opštinama obarani tenderi, zbog raznih nepravilnosti, čini se da je priča u Aleksincu dosta jednostavna, zar ne?

Kako su raspoređene pare za medije

Opštinsko veće opštine Aleksinac je na sednici, održanoj dana 6.4.2017. godine, donelo Rešenje o dodeli sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Aleksinac u 2017. godini

Veće je ovo Rešenje donelo na osnovu predloga Komisije za sprovođenje konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti javnog ingormisanja na teritoriji opštine Aleksinac, bez neke naročite rasprave, kao i bez izmena predloženih iznosa.

Dakle, o sredstvima, u ukupnom iznosu od 5 miliona dinara i o tome ko će dobiti, a ko ne ovaj novac, odlučivali su Milorad Doderović (UNS), Žarko Simović, novinar iz novog Sada, kao i Dušan Stojanović, nezavisni novinar iz Aleksinca.

Budući da u obrazloženju odbijanja nekih sredstava komisija kaže da je čudno što konuriše medij sa strane, onda je nama čudno što o sredstvima odlučuju novinari koji nisu iz Aleksinca. Komisija se, inače, sastoji od predsednika i dva člana od kojih su dva člana predstavnici medija i pravnih lica koji su prijavili projekte.

Kako su pare podeljene, možemo videti iz sledeće, zvanične, tabele:

redni brojmedijska kućanaziv projektaukupna vrednost projektaodobrena sredstva
1„AGRO - PRESS“, D.O.O. GREDETIN„Internet informisanje – lokalno a globalno“1.360.000  700.000
2„AGRO - PRESS“, D.O.O. GREDETINInformisanje za sve“1.560.0001.000.000
3„AGRO - PRESS“, D.O.O. GREDETIN„Novosti u Aleksincu“880.000400.000
4BELL AME“ D.O.O. NIŠ - Trg Kralja Milana 6/8.„Budi svoj gazda“1.251.000400.000
5NARODNE NOVINE NIŠ, Generala Jankovića 9.„Aleksinac može da živi od kulturnog i istorijskog turizma“1.250.000150.000
6BELL AME“ D.O.O. NIŠ - Trg Kralja Milana 6/8.„Aleksinac naša opština“1.242.000150.000
7SOUTH MEDIA NIŠ, Gorička 3b.„Sport u Aleksincu 2017.“408.000200.000
8NIVEBIA D.O.O.NIŠ, Bulevar 12. Februar bb.„Aleksinac na dobrom putu“258.00050.000
9SOUTH SIDE Agencija za televizijsku produkciju„Sela Aleksinca“747.130100.000
10„AGRO - PRESS“, D.O.O. GREDETIN„Da bismo bili preci moramo biti potomci“1.408.000700.000
11TELEVIZIJA LASER SVRLjIG, Momčila Miloševića bb.„Agro kalendar, informativno savetodavna emisja o poljoprivredi“2.000.000100.000
12SIMPLICITY D.O.O. NIŠ, Svetosavska 20.„Ovo je Aleksinac“1.015.000150.000
13UDRUŽENjE RTV BUM 018 – GRADSKI PORTAL 018., Nova železnička kolonije 14/4„To sam ja“774.000200.000
14KOPERNIKUS CABLE NETWORK, Niš, Cara Dušana 45.„Sva lica Aleksinca“1.422.711500.000
15ZONA PLUS D.O.O. NIŠ, Branka Radićevića 30.„Gazda na svome“3.761.000200.000

 

Kada se ovo presabere, ispada da su mediji određenih vlasnika dobili većinu ovih para.

Agro - Pres, poznatiji po mediju Radio Aleksinac, dobio je ukupno 2.800.000 dinara. Svi ostali mediji dobili su 2.200.000 dinara.

I dok je ranije postojalo preduzeće Reč radnika, ono je dobijalo više milionska sredstva iz budžeta, mimo projekata. Godinama unazad, ovu ulogu dobija Radio Aleksinac.

Nije nam poznat broj radnika u ovom mediju, ali bi na osnovu ovog iznosa prosečne plate moglo da ima barem 4 radnika, mimo ostalih prihoda. Napomenimo da ovaj medij konkuriše i u drugim okolnim opštinama, a u nekim dobija redovna sredstva od više stotina hiljada dinara. Nadamo se da će uspeti da ostvare i taj nedostajući milion koliko im treba da bi zatvorili planirane projekte (3.804.000 dinara).

I tako, dok neke lokalne medije lokalne vlasti proganjaju, druge bogato nagrađuju.

Naravno, nije nam namera da blatimo bilo koga, želja nam je da upoznamo javnost sa iznosima i načinom trošenja novca.

Detaljnije, o pojedinačnim iznosima možete pročitati iz obrazloženja komisije za raspodelu sredstava.

 

Komisija je odlučila da se sufinansiraju sledeći projekti:

1. - DOO "AGROPRESS" GREDETIN, INTERNET PORTAL za projekat "Internet informisanje lokalno, globalno" - 700.000 dinara

Ovaj portal i navedeni projekat doprinose razvoju onlajn informisanja u opštini, beležeći u odnosu na prethodnu godinu tri puta više otvaranja, ili oko 10 hiljada mesečno. Poseban kvalitet je u činjenici da će sadržaji iz okvira ovog projekta biti prevođeni i na engleski jezik, kao i što će portal ostvarivati interaktivnu komunikaciju sa građanima objavljujući njihova reagovanja, predloge, komentare, itd. što svakako može doprinositi razvoju i jačanju kvaliteta onlajn informisanja u opštini.

2. - DOO "AGRO - PRESS" GREDETIN, RADIO ALEKSINAC za projekat "Informisanje za sve" - 1.000.000 dinara

Radi se o jedinom lokalnom radiju u Aleksincu koji građane svakodnevno informiše o događajima iz svih oblasti života i o radu organa lokalne samouprave. Signalom pokriva i susedne opštine, a često je citiran i u drugim medijima kao izvor informacija iz ove opštine. Ima ekipu mladih, agilnih i školovanih novinara željnih profesionalnog dokazivanja i afirmacije. Ovo je medij koji najobimnije i najkvalitetnije ostvaruje javni interes građana u oblasi javnog informisanja.

3. - DOO "AGRPRESS" GREDETIN, NOVINE, MESEČNI "NOVOSTI JUGA" za projekat pod nazivom "Novosti u Aleksincu" - 400.000 dinara

Mesečnik "Novosti juga, jedinstven u ovom delu Srbije, može značajno doprineti daljoj afirmaciji dobrih primera iz svih oblasti društvenog života u opštini i životne svakodnevnice građana. Distribuira se i u više opština ovog dela Srbije, a dobar deo tiraža deli građanima, pre svega u selima, besplatno.

4. - RTV "BELAMI", REGIONALNA TV IZ NIŠA Za projekat pod nazivom: "Budi svoj gazda" - 400.000 dinara

Dobro osmišljen projekat sa isto tako dobro odabranim ciljnim grupama, ali zbog ograničenih sredstava namenjenih sufinansiranju medijskih projekata Komisija nije mogla da ga podrži većim iznosom sredstava. Smatramo da bi RTV "Belami" trebala da ima svog stalnog dopisnika iz Aleksinca.

5. - DNEVNI LIST "NARODNE NOVINE – NIŠ Za projekat "Aleksinac može da živi od istorijskog i kulturnog turizma" - 150.000 dinara

Aleksincu je u ovom jedinom dnevnom listu južno od Beograda potrebno svakodnevno, angažovano i analitičko izveštavanje, uz stalnog dopisnika, kao i distribucija većeg broja primeraka ovih novina ne samo u opštinskom sedištu neo i drugim većim naseljima. A predstavnici lokalne samouprave ističu da toga do sada nije bilo.

6. - RADIO "BELAMI" DOO NIŠ Za projekat "Aleksinac naša opština" - 150.000 dinara Projekat je koncepcijskim sadržajem postavljen preširoko da bi mogao biti bez stalnog dopisnika kvalitetno i u javnom interesu građana realizovan samo povremenim dolaskom novinara u Aleksinac.

7. - "SOUTH MEDIA" – NIŠ Za projekat pod nazivom "Sport u Aleksincu 2017" - 200.000 dinara

Sredstva se odobravaju na osnovu dosadašnjeg dobrog iskustva lokalne samouprave u realizaciji projekata ovog medija sa ranijih konkursa za sufinansiranje, a smatra se da će i projektom za 2017.godinu " SOUTH MEDIA " doprineti afirmaciji sporta u Aleksincu uz činjenicu da će sadržaje realizovati emitovanjem na inače vrlo gledanom SOS TV kanalu.

8. - "NIVEBIA" DOO, PORTAL "GRAĐANIN" - NIŠ Za projekat "Aleksinac na dobrom putu" - 50.000 dinara

Projekat se podržava navedenim iznosom jer portal "Građanin RS" beleži uspon u pogledu kvaliteta svojih sadržaja i broja poseta (otvaranja), ali je ipak koncipiran kao Forum građana Niša tako da se samo delimično u ovom projektu prepoznaje javni interes građana Aleksinca u oblasti javnog informisanja.

9. - SOUTH SIDE Agencija za televizijsku produkciju – NIŠ Za projekat "Sela Aleksinca" - 100.000 dinara

Projekat se podržava iz razloga što će, pored ostalog, reportaže iz serijala "Naša sela" biti snimane u selima, dakle na terenu, a emitovane na desetak lokalnih i regionalnih TV stanica jugoistične Srbije .

10. - "AGRO - PRESS" GREDETIN, "AL NOVINE" Za projekat "Da bismo bili preci, moramo biti potomci" - 700.000 dinara

Značaj projekta je što građane podstiče da većim poštovanjem prošlosti bolje vide putokaze za napredniju budućnost. Mesečnik "AL novine" je i prošle godine podržan na konkursu za sufinansiranje medija, a ima vrlo realne ambicije da preraste u opštinsko glasilo sa češćom periodikom izlaženja. Ima inače mladu, školovanu i već iskusnu redakciju.

11. - TV"LASER" – SVRLjIG Za projekat "Agro - kalendar, informativno savetodavna emisija o poljoprivredi" - 100.000 dinara

Projekat se podržava jer ova TV svojim signalom pokriva veliko područje ovog dela Srbije, u sistemu je velikih kablovskih operatera i emitovane sadržaje plasira i preko svog sajta.

12. - SIMPLICITY D.O.O. NIŠ, PORTAL"JUŽNE VESTI" NIŠ, Za projekat pod nazivom "Ovo je Aleksinac" - 150.000 dinara

Podrška projektu u skladu sa ograničenim finansijskim mogućnostima na ovogodišnjem javnom konkursu za sufinansiranje, uz činjenicu da će neosporni ugled ovog portala i broj poseta koji beleži doprineti ostvarivanju dela interesa građana Aleksinca u oblasti javnog informisanja.

13. - RTV "BUM 018 - GRADSKI PORTAL 018 – NIŠ, Za projekat "To sam ja" - 200.000 dinara

Daje se podrška projektu koji ima za cilj da afirmiše i podstiče mlade uspešne ljude, njihove inicijative i aktivniju ulogu u ukupnom društvenom životu.

14. - " KOPERNIKUS CABLE NETWORK " – NIŠ, Za projekat pod nazivom "Sva lica Aleksinca" - 500.000 dinara

Projekat zaslužuje podršku pored ostalog što će preko kablovske mreže gledaocima širom Srbije predstaviti opštinu Aleksinac, njeno funkcionisanje i njene napore da postane dobro mesto za život, poboljšavajući poslovnu klimu, prevazilazeći nezaposlenost, podržavajući preduzetničke projekte i ostvarujući još bolje rezultate u razvoju obrazovanja i turizma. Komisija je uzela u obzir i izveštaj lokalne samouprave o uspešno realizovanom projektu ove TV sa prethodnog konkursa o sufinansiranju, a koji je bio podržan istim iznosom sredstava.

15. TV "ZONA PLUS" – NIŠ, Za projekat "Gazda na svome" - 200.000 dinara

Predlagač projekta je za njegovu realizaciju potraživao više od polovine ukupnih budžetskih sredstava namenjenih sufinansiranju medijskih projekata za 2017.godinu što je nerealno. Na prethodnom lokalnom konkursu inače nije sufinaniran nijedan projekat ove TV. Projektom na ovom konkursu se inače ostvaruje javni interes građana, ali uz činjenicu da je bilo nemoguće finansirati ga u potraživanom iznosu.

 

Razmatrajući prispele projekte, a uvažavajući konkursom naznačene prioritete i kriterijume za ocenu projekata, Komisija je predložila raspisivaču javnog poziva da se ne sufinansiraju sledeći projekti:

1. - "NOVOSTI DANA RS" DOO NIŠ, Projekat "Natalitet je za Aleksinac prioritet"

2. - NOVINSKA AGENCIJA "BETA PRESS" - BEOGRA, DProjekat "Za Aleksinac, o Aleksincu"

3. - CENTAR ZA REGIONALNI RAZVOJ "DARS" ALEKSINAC, Projekat "U aleksinačkim selima"

4. - TRV"ENTER" DOO NIŠ,Projekat "5 na 5" o ženskom preduzetništvu

5. - " SIMPLE LOOK " - SVRLjIG, Projekat "Aleksinac u srcu Srbije"

6. - CENTAR ZA REGIONALNI RAZVOJ "DARS" ALEKSINAC, Projekat "Aleksinac grad penzionera, sela bez stanovnika"

7. - PORTAL "BELAMI" – NIŠ, Projekat "Obrazovani mladi budućnost Aleksinca"

8. - MEDIJA CENTAR DOO - BEOGRAD, Projekat "Aleksinac, opština spremna za investicije"

9. - UDRUŽENjE ZA RAZVOJ KVALITETA ŽIVOTA"HUMANIS" - NIŠ, Projekat "Ljudi i običaji u Aleksincu"

10. - AGENCIJA ZA KONSALTING "LOTIS" - KRUŠEVAC, Projekat "AL press TV"

11. - NIŠKA TELEVIZIJA "NTV" - NIŠ, Projekat"Kulturno - istorijsko nasleđe"

12. "ZELENI KRUG" - NOVI SAD, Projekat "Ekološki promoteri opštine Aleksinac"

Predlažući jednoglasno ove odluke Opštinskom veću kao raspisivaču konkursa o finansiranju medijskih projekata za 2017.godinu, članovi Komisije ističu da su se rukovodili prioritetima i kriterumima navedenim u tekstu javnog poziva za učešće na konkursu. Inače, ni jednom od prispelih ukupno 27 projekata nije predloženo finansiranje u minimalnom predviđenom iznosu od 20.000 dinara jer bi to mogla biti svojevrsna "demagoška podrška" sa ciljem "da se niko baš ne naljuti". A najviši konkursom predviđeni iznos od 1.000.000 dinara dodeljen je samo Radio Aleksincu, jedinom elektronskom lokalnom mediju koji informiše građane o svakodnevnom životu i događajima kao i o aktivnostima javnih preduzeća i institucija i organa Skupštine opštine Aleksinac.


# budžet opština nezaposlenost mediji opštinsko veće Reč radnika Radio Aleksinac Gredetin Novi Sad komisija Južne vesti Dušan Stojanović
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima