Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Uskršnji uspon na Grnčar

rss

13.04.2016.

Planinari PSD "Brđanka" su u nedelju 10.4.2016. učestvovali na Regionalnoj planinarskoj akciji "Uskršnji uspon na Grnčar" na poziv prijateljskog društva "Babin zub" iz Knjaževca.

Uskršnji uspon na Grnčar

Akcija je održana peti tradicionalni put. Na akciji je učestvovalo 11 planinara iz Aleksinca, svih starosnih struktura. Bilo je oko 140 učesnika iz oko 20 planinarskih društava iz toliko gradnova.

Na stazu se krenulo iz sela Štrbac, a akcija je završena u selu Donja Kamenica. Staza je bila duga oko 10km.

Pri vrhu staze, na Grnčaru uživali smo u lepoti i mirisu prvih procvetalih jorgovana. Pogled sa vrha je bio impozantan, jer je mogla da se vidi Stara planina, Rtanj i Suva planina. Staza je uglavnom vodila kroz lepu bukovu šumu.

Iznad sela Kamenica je zanimljiv vidikovac, koji omoućava vidik na kotlinu oko Timoka. Mnogi od nas su tu prvi put čuli da u Srbiji žive škorpije i videli ih. One su naravno bezopasne, ali i takve izazivaju posebne emocije.

U selu Kamenica smo svi bili oduševljeni prelepom crkvicom iz XIV veka, Sveta Bogorodica. Prijatna prijateljska lica su ublažila nesto hladniji, ali lep aprilski dan. Dan proveden sa prijateljima iz našeg kluba i drugih gradova je svima brzo prošlo. Napravljeni su dogovori za nastavak saranje sa više klubova iz Istočne Srbije.


# planinari Brđanka PSD Knjaževac Suva planina Stara planina Grnčar Kamenica
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima