Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Reakcije iz Merošine na pisanje Leoarda Matića

rss

16.01.2016.

Nakon saopštenja aleksinačkog fudbalskog saveza, stiglo je saopštenje fudbalskog saveza iz Merošine.

Reakcije iz Merošine na pisanje Leoarda Matića

Tekst je, kako kažu autori, prosleđen i kao demanti FSO Aleksinac, ali tamo nije objavljen. Tekst prenosimo u celini, izuzev dela koji je uvredljiv.

 

„Gospode, oprosti im, ne znaju šta rade“
Sveti prvomučenik Stefan

SRAMNO I NELEGITIMNO,
šta Vi predsedniče Fudbalskog saveza Aleksinac, radite!

Povod za sledeći tekst je Vaš monolog na profilu Opštinska Fudbalska Liga - Aleksinac, gde ste administrator, kao i prenešeni tekst u celosti na portalu „Aleksinačke vesti“ .

Kažem monolog iz više razloga koje ću navesti, a osnovno je u samoj definiciji pojma koja kaže da je „Monolog govor kojeg daje jedna osoba iznoseći pri tome misli naglas ili obraćajući se direktno publici, čitaocu ili liku“.

Pozivate se na demokratsku proceduru i krijete iza navodne odluke IO FSO Aleksinac tako što tekst date u javnost pozivajući se na „fantomsku sednicu IO“ od 13.01.2016. godine, a u potpisu teksta, pored Vašeg imena, prezimena i funkcije, pišete datum 12.01.2016. godine kao momenat stvaranja istog.

Da pojasnim Vama, ne čitaocima koje ne želim da vređam ovim banalnim objašnjenjem – tekst je napisan dan ranije od datuma sednice na koju se pozivate. Pa i da je tačno da je Vaš tekst u potpunosti usvojen na sednici, gde je tu demokratija kojom su Vam puna usta i od koje počinjete da se davite i hvatate za slamku spasa kao davljenik. Zaboravljate da često potenciranje nečega više govori o onome ko to izgovara, od samih reči koje plasira. [sledi cenzurisani tekst]

Demokratija ne podrazumeva vladavinu i upravljanje najjačeg, već odlučivanje, vladavinu i upravljanje većine. Demokratija je i mogućnost i pravo izražavanja i činjenja, ali da to nikome ne smeta i ne ugrožava ga. Vi ste ovim tekstom povredili mnoge i sami sebi skočili u stomak tražeći izlaz iz situacije u koju ste sami doveli. Demokratija – alal vera!

Niko i nigde Vam nije osporio tezu da je FSO Aleksinac najveći savez u okviru Fudbalskog saveza Nišavskog okruga (FSNO). Zastupljenost delegata u Skupštini FSNO ne ide u prilog Vašem autorskom tekstu jer u Skupštini FSNO „Vaš savez“ - FSO Aleksinac zastupa 17 delegata (po jedinstvenom kriterijumu za sva 3 saveza u odnosu na broj klubova i rang takmičenja), FSO Doljevac 11, a Merošina ima 9 delegata.

Podsećam Vas, a ostale čitaoce obaveštavam, da Udruženje sudija FSNO ima 4 predstavnika, od kojih su dvojica iz „Vašeg“ saveza, a ostala dvojica po 1 iz FSO Doljevac i FSO Merošina (namerno napisano Vašeg jer ga Vi svojatate pišući u ime armije igrača, klubova, sportskih radnika, sudija i delegata... koji ne dele u potpunosti Vaše lično mišljenje), a da je kod određivanja trojice delegata ispred Udruženja trenera, izvršena majorizacija uslovljavanjem i naređivanjem, tako da su sva trojica sa područja FSO Aleksinac. Da li to znači da u ostala dva saveza ne postoje treneri ili su manje vredni, stručni ili nedostojni da predstavljaju svoja udruženja?! Demokratija – alal vera!

Da rezimiramo sastav Skupštine: Od 44 člana sa područja FSO Aleksinac su 22, iz FSO Doljevac je 12 a FSO Merošina ima 10 delegata. Dakle, FSO Aleksincu je administrativnim putem omogućeno da bude po „jačini“ kako Vi želite da kažete, ne „najjači“ nego i duplo jači od pojedinačnih saveza a ravnopravan sa oba zajedno. I umesto da se ova dva saveza jave i oglase za nepoštovanje i neravnopravan odnos svih ovih goodina od postojanja FSNO, Vi to činite, jer to navodno nije statutarno dobro rešeno!?

A Statut FSNO, kao osnovni organizacioni dokument po kome funkcioniše Savez od postojanja, a u sadašnjem tekstu od 2012.godine, je priznala Agencija za privredne registre Srbije bez ikakvih primedbi i izdala zvanično Rešenje o tome da je FSNO pravno valjani subjekt u okviru Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije (FS RIS), odnosno Fudbalskog saveza Srbije. Na isti način su formirani i svi okružni savezi u Srbiji, na čije Statute se pozivate a Statut FSNO, naš zajednički Statut, osporavate i postavljate pitanje pred neutralnim čitaocem, „šta je pisac hteo da kaže?“

Javnost treba da zna da Statut ne donosi pojedinac-predsednik, koga napadate da je krivac za sve, već da to na predlog Izvršnog odbora usvaja Skupština. Vas da podsetim, a čitaoce obavestim da je u tom Izvršnom odboru već 15 godina FSO Aleksinac imao apsolutnu većinu u odnosu na ostala 2 saveza, kao i u dosadašnjim Skupštinama, i da nema mesta rečima da je neko radio protiv „Vašeg“ saveza i protiv volje Vaših predstavnika, a da ste vi bili nemoćni. Naprotiv, ostala dva saveza su bili „nebitni i slabi“, kako se uvek čulo prilikom odlučivanja, a i kad su probali da nešto promene demokratskim putem, bilo je nemoguće zbog autokratije koju su sprovodili kadrovi FSO Aleksinca.

Prvo počistite svoje dvorište i poštujte svoj Statut i ne izlazite iz ovlašćenja koja Vam je kao predsedniku dao, a kasnije se bavite Okružnim savezom, dokumentima koji su usvojeni, načinom rada, izborom kadrova i ko zna čime što Vam smeta u „tuđem dvorištu“, a u njega ulazite ne poštujući mišljenje onih koji su Vas izabrali i koji će svoju podršku jasno i demokratski iskazati na zakazanoj Izbornoj Skupštini FSNO (vreme, mesto i dnevni red na zvaničnom sajtu FSNO http://fsno.org.rs/fso_aleksinac.html).

Na „Vašoj“ izbornoj skupštini nedavno održanoj, desio se presedan u oblasti demokratije, kada je sadašnji predsednik FSNO Miroslav Stamenković, inače iz Vaše sredine, tražio reč da pozdravi skup i diskusijom doprinese radu Skupštine, kako i red nalaže, i da je tom prilikom odbijen rečima predsedavajućeg „Ti više nisi naš predsednik“.

Uzgred budi rečeno, niste ga ni pozvali da prisustvuje Skupštini, a on predstavlja viši nivo organizovanja tri saveza. Da li to znači da je po Vašoj demokratiji on već smenjen pre zakazane Izborne skupštine 17.01.2016.g. !?

A Vi i dalje tvrdite da ste novoizabrani „demokratski predsednik“!? Postoji i kodekst poštovanja koji Vam je očigledno stran, Poslovnik o radu skupštine koji ne poštujete a strano Vam je i osnovno poštovanje ličnosti pravilom ponašanja po Bon-tonu, čija primena nije ni pitanje dužnosti, već Vas pozitivno ili negativno predstavlja, govori o Vašem (ne)samopouzdanju, da li (ne)vladate situacijom, govori da (ne)znate šta radite i da ne osećate ili imate potrebu da pribegavate uvredama i drugim grubostima, kako bi dobili ono što želite.

Razmislite o ovome kada se drugi put latite „pera i topuza“ i zloupotrebljavate svoju funkciju obmanama na društvenim mrežama i u sredstvima informisanja.

Izbacite iz svog rečnika reč „najjači“ kad govorite o pravu i pravima, kad govorite o demokratiji i saradnji... Pokušajte da poštujete Statut FSNO i ne tumačite ga na svoj način, pogotovo član 3, stav 2. koji kaže „međusobni odnosi, prava, obaveze i odgovornosti u FSNO zasnivaju se i određuju na načelima dobrovoljnosti, ravnopravnosti, zajedništva, sportskog duha i morala“ a stav 4. „načelo ravnopravnosti ostvaruje se preko prava svih subjekata na ravnopravno odlučivanje“. Ovo je demokratija, a ne ona Vaša! Kao predsednik nemate pravo na zabludu i nepoštovanje dokumenta koja ste i lično usvajali, ili Vaši zastupnici u Skupštini.

Ako ne znate, onda pitajte i poštujte tumačenje viših organa, u ovom slučaju FS RIS, ali se bojim da je i za to kasno posle Vaših reči da su „izbori u sudijskoj organizaciji počeli lakrdijom od Odluke IO SSOS RIS-a“. Demokratija, nema šta! Vama je i savez iznad nelegitiman?! Odakle Vam pravo da tako tvrdite?! Možda lično i imate pravo na takvo mišljenje, ali Vi zastupate najveći savez u okviru FSNO i morate biti svesni i odgovorni za izrečeno, kao i što tvrdite u komentaru ispod Vašeg monologa da je po Vama „realna Okružna liga:Aleksinac, Ražanj, Soko Banja“!?!? Ovo rekoste i ostadoste živi (figurativno). Vi se usuđujete da prekrajate i teritorijalne granice FSNO jasno utvrđene odlukama FSS, kada se možda niste ni bavili fudbalskom politikom i niste bili svesni šta znači autonomnost koja je tada izdejstvovana. Pitajte starije, koje ne poštujete jer ih i nema puno u organima rukovođenja koje ste izabrali . Oprostiće Vam!

Gospodine Demokrato, poštujte pravila lepog ponašanja u društvu regulisana opštim vaspitanjem i pozitivnim propisima, delovaćete profesionalnije, što će Vam pomoći u poslovnom okruženju i drugim prilikama, saradnici će Vas poštovati a Vi ćete donositi dobre odluke.

Vašim monologom, koji ne može biti odluka IO FSO Aleksinac, ste na pogrešnoj strani!

Ime i prezime autora ovog teksta Vam neće značiti ništa, kao ni sva imena, organi i institucije koja ste blatili monologom o demokratiji i pravima, tako da Vam neću dati tu priliku. Shvatili ste da poznajem problematiku o kojoj ste govorili, sigurno i mnogo bolje od Vas, ali mi to nije dalo pravo da Vas vređam ili nipodaštavam, osim iznešenog reagovanja na izrečeno.

U slučaju da ovo ne objavite kao komentar na Vaš inicijalni tekst, biće to još jedan od dokaza da ste daleko od demokratije. Voleo bih da nisam u pravu!

15.01.2016. (dan posle objavljivanja „Vaše istine“ a ne kao u Vašem slučaju „ovo se desilo SUTRA“ ili „MALO SUTRA“)


# fudbal Leonardo Matić Doljevac Miroslav Stamenković Merošina SO Aleksinac Fudbalski savez
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima