Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Preminuo Žarko Milojević - Žare, kralj fudbalskih veterana

rss

16.04.2018. Boža Marković

U subotu, 14.4.2018. posle duže bolesti u 81 godini preminuo je Žarko Milojević - Žare, idejni tvorac i osnivač Udruženja fudbalskih veterana, najpre "Jugoslavija", a danas "Srbija".

Preminuo Žarko Milojević - Žare, kralj fudbalskih veterana

Žare je potekao iz siromašne zemljoradničke porodice, što nikada nije zaboravio. Sportom - fudbalom počeo je da se bavi u mladosti i više od pola veka bio je zaljubljenik u fudbal - ljubav koja je večno trajala za njega, pored ljubavi prema porodici, deci, težnji da bude uspešan, poznat i dokazan u sredini i van nje po jedinstvenosti i originalnosti.

Očigledno je da je u tome uspeo, kako je njegova ćerka Džemina Nikolić rekla obaćajući se prilikom isprašaja našeg Žareta ispred porodice Milojević.

Žare je pre 23 godine osnovao Udruženje koje je okupljalo preko hiljadu veterana fudbala nekadašnje velike Jugoslavije, koji su odigrali 335 utakmica širom Srbije i na KiM, u Crnoj Gori, Federaciji Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Nemačkoj i Bugarskoj, od kojih veliki broj da udpehom, a manje od dvadesetak nerešeno ili izgubljenih.

Mnogi poznati fudbaleri obukli su dres ove reprezentacije, a bilo je i onih koji du ponovo punili stupce novina zahvaljujući ovoj specifičnoj skupini, jer su trenutno kao bivši fudbdleri bili zaboravljeni. Zbog imidža ove reperezentacije najstarijih orlova mnogi od njih su želeli su ponovo da obuku dres Jugoslavije ili Srbije. Bilo bi premalo prostora da se svi nabroje, ili odredi redosled pojedinaca u tom nabrajanju, ali treba reći da su u ekipi veterana bili mnogi naši poznati reprezentativci, zvezdaši, partizanovci i dr. osvajači mnogih svetskih priznanja, pod zastavom naše zemlje ili zemalja za koje su nastupali.

Mnogi susreti koje je Žare organizovao su bili zbog nekog istorijskog povoda iz nacionalne istorije, povodom 8 veka Hilandara, 80 godina proboja solunskog fronta, koji su započeli u Aleksincu, humanitarni susreti za bolnice i pojedince, susreti sa Vojskom, Balkanski kupovi veterana sa Crnom Gorom, Makedonijom i Bugarskom, sve srpskih zemalja u Aleksincu, međunarodni susret "Za mir na Balkanu", "Vodom protiv vode", "Deca su naše blago", turnir za Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog, turniri za naše borce stradale na ratištima, ali i susreti da ekipom "Montevideo, Bog te video" u Ribarskoj Banji, Nišu i mnogo drugih.

O Žaretovom radu u kome su učestvovali fudbaleri veterani nastali su mnogi novinski tekstovi, TV emisije, video zapisi, mnoštvo fotografija, pesma Himna veterana Dragiše Markovića, koja je objavljena u knjizi Žarka Milojevića "Ljubav koja večno traje", u dva toma, a o radu veterana Žare je napravio jedinstveni sportski muzej u kome su preko 1300 eksponata koji dokumentuju rad veterana fudbala.

Žare je krunisan za kralja fudbalskih veterana 6.10.2003. godine poveljom na srpskom i engleskom, zbog internacionalizacije veterana fudbala, a tadašnja ideja za prilog No comment TV RTS realizovala je Dragana Sotirovska maja 2013. i emitovala u isto imenoj rubrici sa ekipom RTS, koga je snimila u Žaretovom muzeju fudbalskih veterana. Iskusna novinarka prepoznala je u Žaretu sve njegove tri ljubavi, pitavši ga na kraju koja je njegova ljubav najveća, aludirajući na dve najvažnije njegove ljubavi - prema deci i fudbalu, na šta je Žare kroz suze rekao: "To je gotovo isto!"

Žare je sahranjen na mesnom groblju u Gornjem Ljubešu, a od njega su se oprostili Dušan Todorović, ispred FK "Crvena zvezda" G. Ljubeš, akademik profesor dr Rade Biočanin, ispred Udruženja veterana fudbala, Dragiša Marković, autor Himne veterana, koju je kazivao i Žaretova ćerka Džemina Nikolić, ispred porodice, ispraćen od rodbine, prijatelja, fudbalera, Opštinskog saveza, veterana iz Aleksinca, Kruševca, Niša, Kragujevca, Zadra i Hamburga.

Izraze saučešća porodici uputili su Marko Valok, Boris Bunjak, Zoran Simović - Čoče, Đole Stojkovski, Stojadin Petrović, Mihajlo Lukić, Sead Bajatović, Ljupče Arsov, Dejan Trajković, Slavko Kovačević...


# fudbal Dragiša Marković Žarko Milojević fotografija Džemina Nikolić In memoriam
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima