Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Pesma i naslovna strana digitalnog izdanja knjige posvećeni heroini Nadeždi Petrović

rss

06.04.2021. Boža Marković

Važno je što je usubotu 3. aprila 2021. godine "Politika" u rubrici Među nama objavila tekst dipl. ek. Mile Paramentić, iz Valjeva o godišnjici smrti Nadeždi Petrović (1873-1915). U ovoj godini sećanja na Nadeždu Petrović bila je jedna objava o novčanici sa njenim likom koja je ušla u zbirku jednog svetskog muzeja novca, a i sličnih objava o tome ko je ova naša poznata slikarka, veliki rodoljub i bolničarka u drugim izdanjima.

Pesma i naslovna strana digitalnog izdanja knjige posvećeni heroini Nadeždi Petrović

Radi upotpunjavanja slike o godišnjici smrti Nadežde Petrović i njenoj prepoznatljivoj istorijskoj veličini treba reći i to da je savremeni srpski književnik Dragiša Marković, koji radi i stvara, pored ostalog, i u okviru udruženja za jezik, kulturu i istoriju- Društva srpsko- ruskog prijateljstva "Pukovnik Rajevski" u Žitkovcu, nešto ranije, pišući knjigu "Na Kosovu cvjetaju božuri" za naslovnu stranu izabrao njenu sliku koju je ona naslikala inspirisana kosovskim nasleđem, u toku Srpsko- bugarskog rata 1913. pod nazivom "Kosovski božuri", ali i posvetio joj jednu pesmu pod njenim imenom. Knjiga ovog stvaraoca odnosi se na rodoljubivu poeziju o stradanju Srba kroz vekove od Svetog Save, preko Kosovskog boja, Prvog srpskog ustanka, srpsko-turskih ratova, Velikog rata, Drugog svetskog rata, progona Srba sa svojih ognjišta, do agresije 1999. godine. U knjizi su sadržane pesme o našim istorijskim, ali i stranim ličnostima koje su učestvovale u Prvom svetskom ratu: Dr. Rajs, heroine Flora Sands...

Knjiga je značajna jer skreće pažnju na našu poznatu slikarku, dobrotvora, bolničarki i ratnom fotografu slikom na naslovnoj strani, pesmom o njoj, ali i njenom bratu Rastku Petroviću, nosiocu Albanske spomenice, koji je svoj život okončao u Americi, poput Jovana Dučića, i dostupna je našoj i stranoj čitalačkoj publici, jer je objavljena kao prvo celovito digitalno izdanje Dragiše Markovića, svetski poznatog pesnika, u izdanju Evropskog defendologija centra u Banjoj Luci, koga vodi profesor Univerziteta u Banjoj Luci, dr Duško Vejnović.

Digitalno izdanje knjige sadrži sve pesme, korice u boji sa pomenutom slikom "Kosovski božuri" koju je naslikala Nadežda Petrović, dok je na zadnjoj strani korica fotografija pesnika, koju je fotografisao Boža Nesvrćanin prilikom recitovanja pesme "Čegar" na brdu Čegar povodom dvesta godina od ovog boja.

Tifus i vreme stradanja slikarke Nadežde Petrović od ove zarazne bolesti, koja je bila na teškom zadatku u lečenju naših osakaćenih boraca i ranjavanih dum- dum municijom, podudara se sa vremenom sadašnjim kada je objavljena ova knjiga sa svetskom pandemijom izazvanom virusom kovid- 19, sa kojom se naše društvo uspešno bori i pomaže zemljama zapadnog Balkana, pa je ova digitalna knjiga utoliko značajnija, jer je dostupnija na ovaj način čitaocima u zemlji, Srbima preko Drine i svetu, a na svoj način daje svoj doprinos godišnjici smrti ove velike srpske slikarke.

Knjigu može svako pogledati na sajtu EDC Banja Luka, izdanja.

Tekst i foto: Boža Marković


# Dragiša Marković Boža Marković - Nesvrćanin fotografija Nadežda Petrović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima