Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Tereni za paraglajding u okolini Niša među najboljima u svetu

rss

22.06.2017. RTS

U Nišu je počeo Svetski kup u paraglajdingu koji je okupio letače iz trideset zemalja. Nišlije će moći da gledaju letove do 24. juna.

Povoljan vetar i visoka oblačnost, dovoljni su da nebo zaposednu paraglajderi. Sa brda Koritnik iznad Niške banje poletelo je 130 pilota paraglajdera iz 30 zemalja sveta – osećaj koji, kažu oni, može da razume samo onaj ko ga doživi.

"Predivno je, osećaj slobode, osećaj letenja, divno je iz vazduha gledati različite predele", kaže Emešef Fodor iz Rumunije.

Francuski paraglajderista Lukas Ganadin ističe da voli da bude u vazduhu, i prirodi. "Rizično jeste, ali ne mnogo. Onoliko koliko sam dozvoliš", dodaje Ganadin.

Ovo je druga od pet trka u pet zemalja u okviru Svetskog kupa. Tereni u okolini Niša imaju optimalnu visinu, dobru orijentaciju, termičnost i odgovarajuću ružu vetrova.

"Taj teren spada u vodeće. Piloti znaju za njega, upisan je u svetsku mapu. Paraglajderisti vole da dođu čak i lete čak i kada nema takmičenja", napominje Goran Vučković iz Vazduhoplovnog saveza Srbije.

Piloti paraglajdera takmiče se u disciplini prelet u kojoj lete od Niške banje do Vlasotinca sa šest okretnih tačaka, ukupno 70 kilometara.

"Fenomenalno je kada letiš sa pilotima svetskog nivoa, kada sate provodiš u vazduhu, iz visina možeš da vidiš divne predele. Zaista volim da letim, a ovaj teren pruža puno zadovoljstvo", kaže Igor Zigen iz Kazahstana.

Svaki pilot satelitski se prati, tako da se u svakom trenutnku zna njegova pozicija, a preleti se uživo prenose na sajtu takmičenja.

Jelena Marinović

Komentara: 0


# Niš paraglajding Sićevo Svetski kup u Paraglajdingu
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima