Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Sletanje ili padanje?

rss

07.10.2007. Z. Marinković

Od ove godine će se sportske dozvole za letenje paraglajderom,  izdavati samo proverenim letačima, koji su obučeni i polože letački ispit.
Do sada su sportske dozvole samo naplaćivane i deljene, a nije bilo važna letačka sposobnost. Zato je bilo puno povreda. Samo je na DP u Vršcu palo na sletanju 42 letača! Srećom, bez većih povreda...
Promenama u VSS-u, je najavljena obavezna letačka sposobnost za kupovinu sportske dozvole. Valjda će biti i bezbednije sletanje.
Prvi je reagovao Gugi i objavio uslove za sticanje letačke dozvole:

CENTAR ZA OBUKU PILOTA PARAGLAJDERA JEDRILICARSKOG KLUBA “AVIS”

PARAGLAJDING AKADEMIJA 

INFORMACIJE U VEZI SA DOZVOLAMA 

 1. ZA PILOTE KOJI SU RANIJE PROSLI TEORETSKU I PRAKTICNU OBUKU(NEKO OD PRIZNATIH INSTRUKTORA MORA POTVRDITI)
 

  Prvo troskovi :

      -60 EVRA ZA UPIS U REGISTAR (pri upisu)

      -6500 DINARA ADMINISTRATIVNE TAKSE ZA POLAGANJE(15 dana pred 

       Ispit)

  -2000 DINARA ADMINISTRATIVNE TAKSE ZA IZDAVANJE DOZVOLE(15 dana pred ispit) 

      Procedura:

      Vasa prijava ce biti prosledjena  Zoranu Petrovicu koji mora potvrditi da ste vi pilot koji je prosao obuku nekada ranije .

Ako se odobri Vas upis saljemo vam spisak dokumenata koje treba da pribavite .

Ova mera je neophodna kako osobe koje nisu obucavane shodno pravilima ne bi dobile dozvolu I samim tim ugrozile sebe ili druge na nebu.

Upisni rok je do 15.10.2007 do kada cemo prihvatati prijave .Nakon ovog datuma znacete I tacne rokove za medicinski pregled koji ce biti organizovan u Uzicu (za vazduhoplovno c).Lekarsko uverenje Vi mozete pribaviti ako zelite I u nekoj drugoj ustanovi ali mislimo da ce u Uzicu biti I jeftinije I brze posto ce ceo konzorcijum biti okupljen na jednom mestu samo za tu priliku .Takodje poslacemo Vam tacan raspored  predavanja koje mozete slusati besplatno ako zelite posto u isto vreme ide I obuka pilota koji krecu oboku od pocetka . 
 
 
 
 
 
 
 
 

 1. ZA PILOTE KOJI POCINJU OBUKO OD POCETKA
 

  Prvo troskovi :

  -500 EVRA (250 NA UPISU OSTATAK U DVE MESECNE RATE)

       -6500 DINARA ADMINISTRATIVNE TAKSE ZA POLAGANJE(15 dana pred 

       Ispit)

  -2000 DINARA ADMINISTRATIVNE TAKSE ZA IZDAVANJE DOZVOLE(15 dana pred ispit) 

  Procedura :

Upisni rok je do 15.10.2007 do kada cemo prihvatati prijave .Nakon ovog datuma    poslacemo Vam sve ostale informacije vezane za obuku u nasem centru  
 

Komentara: 6


# paraglajding
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  agvozden 07.10.2007.
  administrativna taksa???!!!

  Cemu to sluzi?

 • (+0) (-0)

  Dishi68 08.10.2007.
  To se plaća Direkciji za vazduhoplovni saobraćaj, kao kad polažeš za kola. Do sada to nije bilo regulisanoi ove markice su deljene samo ako platiš taksu za tu godinu, bez obzira da li si položio za letača ili ne.

 • (+0) (-0)

  Zoran 08.10.2007.
  Nije baš dobar način, da se deca iz kafića izvuku na livadu i bezbedno lete. Ima još ne radnika u JAVNIM KUĆAMA, kojima ne odgovara da se slobodno leti, jer se povećava obim posla za istu platu. Zato su i nametnuli tako veliku otimačinu. U prelaznoj fazi primene novih propisa, može se postojeće, faktičko stanje letača za male pare regulisati, ali izgleda nema dobre volje ni razuma...

 • (+0) (-0)

  Igor Damjanovic 08.10.2007.
  U Austriji gde se ja trenutno nalazim cetverodnevni osnovni kurs "Grundkurs I" kosta 260e + 20e za ispit i izdavanje vazece dozvole.U tu cenu ulazi teoretska nastava, koriscenje opreme koju obezbedjuje skola, prevoz i osiguranje polaznika.
  Toliko kosta i "Grundkurs II" koji je napredniji i obuhvata letenje na visinama iznad 350m, vanredne postupke,poletanje sa jakim vetrom i specificnosti letenja u Alpima.
  Pored toga se svakog vikenda organizuju letacki izleti koji su veoma jeftini a svaki je organizovan tako da se nesto novo nauci.Na svakom skijalistu je jedna zicara ukljucena za potrebe letaca paraglajdera tako da nema pesacenja i unistavanja kola do starta.
  Ispadne jeftinije nego kod nas u Srbiji.

 • (+0) (-0)

  Igor Damjanovic 08.10.2007.
  Izvinjavam se , dva puta kliknuo.Nije namerno a usput pozdrav Zokiju i klincima. Vidim da nije jos zardjao.

 • (+0) (-0)

  Branko V 19.10.2007.
  Kao i svuda u Srbiji ,sve se radi da se ljudima mazne kinta,a od tih administrativnih taksi dobijam alergiju.Nisam da ljudi rade džabe,pa nema nas letaca milion u Srbijim ,mislim da se sve može rešiti za mnogo manje novca.Juce sam u sudu za overu jednog papira ,platio lopovima i neradnicima 2.700,din.Da li neko od Vas može da zaradi za 5 minuta ovoliki novac.Birokratija, administracija, je jedna velika aždaja!!!


  Pozdrav Marinkovićima!!!


[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}